Er is geen verdoving nodig. De behandeling doet geen pijn, maar geeft wel even een vervelend gevoel. De aambeien worden afgekneld door het rubberen bandje en sterven binnen enkele dagen af. U kunt hierbij nog wat bloedverlies hebben.
De eerste twee tot drie dagen na de operatie kunt u last hebben van een onaangenaam en pijnlijk gevoel. Bij pijn kunt u pijnstillers zoals paracetamol gebruiken. Ook een warm zitbad kan de pijn verlichten. Meestal kunt u binnen één of twee dagen uw werkzaamheden weer hervatten.
De PPH-methode is een manier om uitgebreide aambeien te opereren. Bij deze operatie brengt de chirurg een speciaal apparaat in de anus. Dit apparaat neemt weefsel weg en sluit het slijmvlies met speciale nietjes. Tijdens de operatie brengt de chirurg de aambeien terug naar hun natuurlijke plaats.
Wegsnijden van aambeien
De storende aambeien worden tijdens deze behandeling onder algemene verdoving weggesneden, waarbij de overgebleven wonde niet of slechts gedeeltelijk wordt dicht gehecht. De wonde zal nadien geleidelijk aan spontaan dichtgroeien.
Na de behandeling aambeien afbinden
Zoals pijn, loze aandrang en gevoel van een zwelling ter plekke, onmiddellijk na de ingreep. Dit houdt meestal tot meer dan drie dagen aan.
Dit komt doordat de sluitspier niet meer volledig afsluit en darmslijm of dunne ontlasting uit de anus lekt. De huid rondom de anus kan hierdoor iets geïrriteerd zijn. In een aambei kan zich plotseling een bloedstolsel vormen (getromboseerd hemorroïd). Dit geeft veel pijnklachten.
Als uw aambeien niet vanzelf overgaan door meer water te drinken, vezels te eten en te bewegen, kan uw huisarts u verwijzen naar het ziekenhuis. Daar doet de chirurg op de polikliniek een lichamelijk onderzoek. Vaak kunnen we dan direct de aambeien behandelen.
Als u last heeft van uitgebreide aambeien, kan een hemorroidectomie een mogelijkheid zijn. Bij deze operatie snijdt de chirurg het overtollige weefsel weg.
Aambeien kunnen bloedverlies, jeuk, pijn of een branderig gevoel aan de anus veroorzaken. Als aambeien naar buiten zakken, kan dit een drukkend en pijnlijk gevoel geven. Het kan dan aanvoelen alsof er iets uit jouw anus komt en je kunt moeite hebben met het afvegen na het poepen.
Ook andere ziektes kunnen klachten geven die lijken op anuskanker. Bijvoorbeeld aambeien of een kloofje in de buurt van de anus. Deze aandoeningen komen veel vaker voor dan anuskanker en gaan meestal vanzelf over.
Een getromboseerde aambei is een uitgerekt adertje bij de anus waarin een klein en ongevaarlijk bloedstolsel zit. Het adertje rekt uit, zwelt op en is hierdoor pijnlijk. Een getromboseerde aambei kan zich aan de binnen of aan de buitenkant van de anus bevinden. Soms ontstaan er meer bloedstolsels.
Algemene maatregelen. Bepaalde leefregels kunnen de ernst van de zwelling van aambeien verminderen en daardoor de klachten beperken of zelfs doen verdwijnen. Bevorder een zachte stoelgang: eet vezelrijke voeding (groenten, fruit, bruin brood, …) en drink voldoende water.
Een uitwendige aambeien voelt als een knobbeltje rond de anus. De huid raakt hier vaak geïrriteerd en kan gaan eroderen (afslijpen). Dit zorgt vaak voor een ongemakkelijke druk rondom het poepgat. Uitwendige aambeien zijn vaak pijnlijker dan inwendige aambeien.
Aambeien kunnen een weeïg gevoel veroorzaken in de onderbuik of in de anale streek. Dit kan gepaard gaan met jeuk of zelfs overgaan in pijn.
Persen zorgt voor onnodig veel druk op de zwellichamen in de anus en kan aambeien verergeren of doen ontstaan; gebruik vochtig toiletpapier. Dat is verzachtend voor de anus en voelt niet zo ruw aan. Zeker wanneer de anus bloed kan dit prettig zijn.
Aambeien sterven na 5 tot 10 dagen af. Ze verlaten uw lichaam met de ontlasting, samen met de elastiekjes. Het wondje geneest met een klein litteken. Dit duurt ongeveer 3 tot 4 weken.
Waarom je niet langer dan een kwartier op de wc moet zitten
Sterker nog: je zou alleen naar het toilet moeten gaan wanneer je aandrang voelt. Als je aandrang om te poepen er niet is, ben je wellicht geneigd om te duwen en persen om de boel voor elkaar te krijgen. En dat kan weer leiden tot de ontwikkeling van aambeien.
Een dagelijkse hoeveelheid van 25 tot 30 gram is te adviseren. Behalve peren zijn andere uitstekende bronnen van vezels: peulvruchten zoals spliterwten, linzen, zwarte bonen en lima bonen; groenten zoals artisjokken, doperwten, broccoli en spruiten en fruit zoals frambozen, appelen en bananen.
Probeer daarom voldoende ( 2 liter ) per dag te drinken en vezelrijk te eten. Om pijnklachten te verminderen kun je zalf gebruiken. Daarnaast kunnen aambeien slinken door er otrivin neusspray op te doen.
Door stress kun je problemen krijgen met je spijsvertering, waardoor de druk op de anus verhoogd kan worden. Daardoor kunnen aambeien ontstaan.
Een rubberbandligatie. Dan wordt er aan de binnenkant van de anus een klein elastiekje om de anus geplaatst. Hierdoor kan de aambei niet meer naar beneden zakken en sterft het na een paar dagen af. Het elastiekje komt er vervolgens via uw ontlasting weer uit.
In het kort
Aambeien kunnen jeuken, bloeden en pijn doen. Ze komen vaak door hard persen bij het poepen. Zorg voor zachte poep: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag. Bel uw huisarts als een aambei veel pijn doet.
Symptomen van getromboseerde aambeien kunnen onder meer pijn, zwelling, roodheid en een knobbeltje of massa in het aangetaste gebied zijn. Sommige mensen kunnen ook bloedverlies uit de anus ervaren.