Iedereen van 18 jaar of ouder kan als toeschouwer een openbare zitting van de rechtbank bijwonen. Wie jonger is dan 18 jaar, mag dit alleen met toestemming van de rechter. Ook moet er dan een volwassene meegaan.
Wilt u een rechtszaak bijwonen? De meeste zittingen zijn openbaar voor het publiek. Dit betekent dat u plaats kunt nemen op de publieke tribune om de zitting bij te wonen.
U mag zelf bepalen of u iemand meeneemt die u kan helpen, bijvoorbeeld een familielid of een advocaat.
Niet-openbare zittingen
personen- en familiezaken. faillissementen. zaken waarin mensen onder de 18 jaar betrokken zijn. procedures waarin medische gegevens van een persoon een rol spelen.
De verdachte en zijn advocaat zitten tegenover de rechter. De officier van justitie staat links van de rechter, aan een aparte tafel. Rechts van de rechter zit de griffier. Hij ondersteunt en adviseert de rechter.
Afhankelijk van het feit waarvan je wordt verdacht, je persoonlijke omstandigheden en of je advocaat veel punten naar voren brengt op de zitting, is onze ervaring dat een OM-zitting gemiddeld zo'n 20 minuten duurt.
Aanwezigheid op de zitting
U bent niet verplicht op de zitting te verschijnen. U kunt uw verdediging overlaten aan uw advocaat, als u deze daarvoor heeft gemachtigd. De rechter moet hiermee instemmen.
Hoe lang duurt een zitting rechtbank? Zittingen voor eenvoudige zaken kunnen een paar minuten duren, terwijl zittingen voor ingewikkeldere zaken enkele uren tot dagen kunnen duren. In sommige gevallen kan een zitting zelfs weken of maanden in beslag nemen.
Uitspraak. Na de inhoudelijke zitting doet de politierechter meestal direct mondeling uitspraak (mondeling vonnis). De rechtbank stuurt in principe binnen 2 weken een (verkorte) schriftelijke versie van het vonnis naar u op. Als u een advocaat heeft, ontvangt deze de beslissing.
Bij PR zittingen is er één rechter aanwezig en worden de eenvoudigere zaken behandeld waarvoor niet meer dan een jaar gevangenisstraf kan worden opgelegd. Aan het einde van de zitting volgt de uitspraak van de rechter. Bij MK zittingen worden zware of ingewikkeldere zaken behandeld.
De kosten voor een procedure bij civiele zaken en bestuursrechtelijke zaken betaalt u meestal zelf. Behalve als de rechter beslist dat de verliezende partij deze kosten betaalt. Een strafzaak kost u geen geld.
De volgende regel is hierbij leidend: de kleuren moeten matchen! Met een pak of een nette pantalon met overhemd in de kleuren zwart, wit, grijs, donkerblauw of taupe zit je eigenlijk altijd safe, zolang je maar niet kiest voor bruin wat betreft je accessoires.
Strafrechtelijke procedure: advocaat niet verplicht
Als u verdachte bent in een strafzaak, is een advocaat inschakelen geen verplichting. Maar het is verstandig om dit wel te doen. Een advocaat controleert of tijdens de opsporingsfase alles volgens de regels verloopt. Hij bereidt met u de rechtszitting voor.
Wat kost een gemiddelde rechtszaak? Als wij een procedure voeren liggen de kosten daarvan gemiddeld tussen de € 3.500,- en € 10.000,-. Hoeveel een rechtszaak kost is afhankelijk van meerdere factoren. Ook zijn er verschillende kosten, namelijk de deurwaarderskosten, de griffierechten en de advocaatkosten.
Iedereen van 18 jaar of ouder kan als toeschouwer een openbare zitting van de rechtbank bijwonen. Wie jonger is dan 18 jaar, mag dit alleen met toestemming van de rechter. Ook moet er dan een volwassene meegaan.
De officier van justitie moet er zorg voor dragen dat er minstens tien dagen zitten tussen het dagvaarden en de dag van de zitting. Dit geldt wanneer u moet voorkomen bij de meervoudige kamer. In het geval er gedagvaard wordt voor een zitting bij de politierechter hoeven er maar drie dagen tussen te zitten.
De zeven dagen is een minimale termijn. De zitting kan dus bijvoorbeeld ook pas drie maanden na betekening van de dagvaarding plaatsvinden. Tot uiterlijk 1 jaar na betekening van de dagvaarding kan de zitting worden ingepland. Zittingen kunnen altijd van maandag tot en met vrijdag plaatsvinden.
Algemeen geaccepteerd is (gelukkig) dat men de rechter in de rechtbank aanspreekt met mijnheer of mevrouw (de rechter). Maar ook daar zijn uitzonderingen op: zijn er meer rechters, dan spreekt men de voorzitter aan met mijnheer/mevrouw de voorzitter.
Een rechter kan schriftelijk of mondeling uitspraak doen. De uitspraak wordt schriftelijk vastgelegd en ondertekend door de rechter(s) (bij zaken bij de politierechter volgt alleen een aantekening van de mondelinge uitspraak).
Voor alle soorten zaken geldt dat het mogelijk is de zitting te verplaatsen als de zitting nog niet definitief is gepland. Is de zitting definitief gepland, dan kunt u een verzoek om de zitting te verplaatsen voorleggen aan de rechter die uw zaak behandelt. Dat kan alleen als u een dringende reden heeft.
Als u geen advocaat of mediator kunt betalen, heeft recht op een vergoeding voor de kosten. Dit heet een toevoeging. Als u aanspraak maakt op een toevoeging, betaalt u altijd een eigen bijdrage. Daarnaast kunt u advies vragen aan het Juridisch Loket.
Een advocaat mag een zaak weigeren en kan niet verplicht worden een zaak in behandeling te nemen. Dit is een feit, maar er zijn ook redenen voor te bedenken. Een advocaat moet onafhankelijk te werk kunnen gaan. Dit is vastgelegd in de gedragsregels voor advocaten.