Begin van de Tweede Wereldoorlog: Duitsland valt Polen binnen.
Duitse inval in Friesland
In de vroege morgen van vrijdag 10 mei 1940 vielen Duitse troepen Nederland binnen. De belangrijkste verdedigingslinie in Friesland was de Wons-stelling bij het Kornwerderzand.
De Duitsers verwachten een aanval in Calais en niet in Normandië. In Calais is het Kanaal, de zee tussen Engeland en Frankrijk, namelijk het smalst. Langs de hele Franse kust heeft de Wehrmacht een half miljoen militairen gestationeerd. Ook is de Atlantikwall opgezet, een stevige verdedigingslinie.
Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen.
In Europa bezet Duitsland Polen, Nederland, België, Frankrijk, Noorwegen, Denemarken, de Baltische staten, de Balkan en Griekenland. De regeringen van de eerste vier landen wijken uit naar Londen.
' De Duitsers zijn alleen in België omdat de Franse troepen de neutraliteit van het land al geschonden hebben, luidt de officiële verklaring. De Duitse eis staat in een besluit dat de officier bij zich heeft: laat de troepen er ongehinderd door, dan wordt België ontzien.
Het enige land dat nu de Duitse overheersing in West-Europa kon tegenhouden was Groot-Brittannië, waar Winston Churchill leider van het oorlogskabinet was geworden. Hitler probeerde Engeland tijdens de Battle of Britain door eindeloze luchtaanvallen op de knie te krijgen.
Op 6 oktober 1939 geven de laatste troepen zich over. Duitsland valt Polen binnen en bezet het land tot de grens die met de Sovjet-Unie is afgesproken.
Moffrika, als creatieve aanduiding voor Duitsland (afgeleid van Afrika), werd al in 1820 door Willem Bilderdijk gebruikt. Mof is waarschijnlijk afgeleid van het Duitse woord muff, wat chagrijnig, slechtgehumeurd, mopperig betekent.
Met name in de regio Zuid-Nederland (Zeeland, Noord-Brabant en Limburg) verwelkomen ze Duitse toeristen graag. Zo'n 80% geeft aan blij te zijn met Duitsers in ons land. “De provincies Zuid-Holland, Zeeland en Limburg zijn, naast Noord-Holland, erg populair bij Duitse toeristen.
Op 1 september 1939 viel Duitsland Polen binnen, na een door de Duitsers zelf gefingeerd grensconflict.
Het Duitse leger zou zich eerst tegen Frankrijk keren, dat land zo snel mogelijk verslaan omdat het de eerste tijd nog niet zou kunnen rekenen op Russische steun.
Oradour-sur-Glane, dorp met een verleden. Op weinig plekken in Frankrijk zijn de gruwelen van WOII zo voelbaar als in Oradour-sur-Glane, een dorp in de Limousin dat in 1944 werd uitgemoord door de SS. Nog altijd een aangrijpende plek om te bezoeken.
De reden is dat door de opkomende economie meer Duitsers op een kortere vakantie aan. Voor dit soort korte trips kiezen onze oosterburen voor respectievelijk Oostenrijk en Nederland. Maar ook voor langere vakanties weten ze ons te vinden.
De Russen vielen in 1945 Duitsland zelf aan en versloegen de Duitsers bij de Slag om Berlijn. Hitler pleegde hierna zelfmoord en de capitulatie van Duitsland volgde op 8 mei 1945.
De Duitse Amerikanen (Duits: Deutschamerikaner, Engels: German Americans) omvat een groep van 51 miljoen mensen oftewel ongeveer 17% van de Amerikaanse bevolking.
Het woord 'mof' kennen we als scheldwoord voor een Duitser en wordt door zowel Nederlanders als Vlamingen gebruikt. Moffen duidde aanvankelijk vooral op de Duitsers uit Westfalen, die onder de Nederlanders bekend stonden als nors, boers en onfatsoenlijk, maar is later een scheldwoord geworden voor elke Duitser.
Het woord mof als scheldnaam voor Duitsers is al veel ouder dan de Tweede Wereldoorlog. Volgens het woordenboek van Van Dale stamt het woord af van het Hoogduitse woord 'muff', dat scheve muil of een bars persoon betekent.
De Bondsrepubliek Duitsland (BRD) (Duits: Bundesrepublik Deutschland), kortweg Duitsland (Duits: Deutschland), is een land in West- en of Centraal-Europa.
Op 1 september 1939 werd Polen aangevallen door nazi-Duitsland (operatie Fall Weiss) en op 17 september 1939 door de Sovjet-Unie, zoals afgesproken in het geheime gedeelte van het Molotov-Ribbentroppact. Samen met de nazi's vochten ook Slowaakse troepen.
De eerste bewoners van Duitsland waren de Neanderthalers in de prehistorie. Dit betekend dat het gebied dat we nu als Duitsland kennen al was bewoond door mensen tijdens de laatste ijstijd. Later vestigden zich ook jager-verzamelaars, Keltische stammen en Germaanse stammen vanuit Scandinavië.
In 2020 was het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Na 5 jaar bezetting door nazi-Duitsland was Nederland in mei 1945 eindelijk vrij. In een ander deel van het Koninkrijk, toenmalig Nederlands-Indië, eindigde de oorlog enkele maanden later.
In de middeleeuwen was er weinig verschil tussen beide landen. Toen was Nederland onderdeel van het Duitse rijk. Maar in de 17e en 18e eeuw werd Nederland een republiek waar de burgers het voor het zeggen hadden. Dat is 300 jaar eerder dan in Duitsland.
In Sealand is nooit oorlog geweest.
75 jaar geleden, op 1 september 1939, viel de Duitse Wehrmacht Polen binnen.