Doorgaans gaat die stress na een tijd wel over, maar als een huisdier te lang in een stresssituatie zit, gaat die bepaalde neurotransmitters opgebruiken. Daardoor kan een depressie uitgelokt worden.
Uit internationale onderzoeksresultaten blijkt nu alvast dat 20 procent van de dierenartsen kampt met zelfmoordgedachten.
Symptomen ongelukkige hond
Het dier is teruggetrokken en lusteloos, heeft geen zin meer in spelletjes en andere bezigheden die hem of haar normaal gesproken wel enthousiast maken. Veel meer of juist minder eten dan normaal kan ook een teken zijn.
Het is namelijk zo dat huisdieren het omgaan met een depressie versimpeld voor iemand die ermee kampt, en soms zelfs herstel mogelijk maakt. Huisdieren bieden hun eigenaar positieve gevoelens, zoals genegenheid, vertrouwen, kracht en moed.
Alle honden, ook die met negatieve emoties zoals stress, depressie of verdriet, hebben er baat bij een routine van slapen, eten, beweging en spel. Het bieden van regelmatige dagelijkse mogelijkheden voor lichaamsbeweging en mentale stimulatie is ook gunstig.
Zoals gezegd is aandacht bij een depressie bij honden de beste remedie. Vaak en lange wandelingen, veel spelen, misschien een hondensport, lichamelijke verzorging en aandacht, zoals knuffelen, allemaal aspecten waarmee je een depressie kunt behandelen.
Troosten doe je dus niet door zelf te gaan huilen en gillen en druk te doen. Het is niet altijd makkelijk om je rust te bewaren, maar je hond heeft er het meeste aan als je zelf, als zijn steun en toeverlaat, rustig blijft.
Je hond wil je graag beschermen. Je hond wil de situatie controleren. Je hond vindt de situatie spannend. Je hond vindt dat hij de baas is en uit dominantie.
Daarnaast is het, en dat zul jij als baasje ook vaak hebben gemerkt, een feit dat honden emoties van hun baasje kunnen overnemen. Als iemand verdrietig is, blijft een hond vaak stil en kijkt hij verdrietig. Bij blij en uitbundig gedrag springt en blaft de hond vrolijk mee.
Honden kunnen zich ook gestrest en depressief voelen om andere redenen, zoals een grote verandering in hun huis of leefsituatie. Als je onlangs een nieuwe verantwoordelijkheid op je hebt genomen en minder tijd hebt om te bewegen, te spelen of met ze om te gaan, kan dit verveling of frustratie veroorzaken.
Overwegingen kunnen zijn dat uw dier ziek is of door ouderdom erg gebrekkig, dat uw huisdier niet meer kan plassen of poepen, dat hij niet meer kan of wil wandelen, dat hij niet meer kan of wil eten of dat hij levensmoe is of depressief.
Honden zijn niet alleen harige woonkussens. Ze kunnen ook vaak deprimerend pijn doen, zelfs als ze een gezin hebben en geen eenzaam leven leiden. Eenzame honden vertonen veel gedrag dat lijkt op wanneer we naar beneden gaan; ze verstoppen zich en willen niets doen.
Ja, honden kunnen zeker hun baasje missen. Honden hebben een sterke emotionele band met hun baasjes en kunnen zich verdrietig voelen als ze gescheiden worden van hun eigenaar.
Het niet in staat zijn om te huilen betekent trouwens niet dat dieren geen emoties kennen zoals verdriet. Er zijn legio diersoorten gevonden die bijvoorbeeld treurden om een verloren nakomeling of familielid, waaronder ganzen, wolven en zeehonden. Ze huilen er alleen nooit bij.
Dieren hebben verstand. Ze hebben hersenen en gebruiken die, net als wij: om de wereld te ervaren, om te denken en te voelen en om de problemen op te lossen waarmee ze worden geconfronteerd. Net als wij hebben ze een persoonlijkheid. Ze hebben stemmingen en emoties; ze lachen en spelen.
Huisdieren hebben zeker gevoel
Maar complexere emoties, zoals schaamte en schuldgevoel, voelen dieren waarschijnlijk niet. Voor dat soort gevoelens is er zelfbewustzijn nodig, wat dieren niet lijken te hebben.
Als je hond je ziet huilen, vrolijkt hij je op met een blik van zijn schattige puppyogen of een warme lik van zijn tong. Nieuw onderzoek suggereert nu dat honden echt uniek reageren op tranen. Maar of huisdieren ook echt empathie hebben voor menselijke pijn is minder duidelijk.
Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Mensen krijgen tranen als ze boos zijn, verdrietig of juist heel blij. Dieren niet. Een hond gaat bijvoorbeeld kwispelen, een kat gaan miauwen. Er zijn dus wel emoties maar er komen geen tranen bij.
Hij legt bijvoorbeeld zijn oren plat, houdt zijn staart tussen zijn benen en buigt zijn hoofd naar beneden. Deze lichaamstaal kan gezien worden als een manier voor de hond om sorry te zeggen. Onderzoek heeft aangetoond dat honden in staat zijn om emoties zoals spijt te ervaren.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Een andere manier om aan je hond te laten zien dat je van hem houdt, is door het gebruiken van je stem en tegen hem te praten. Zeg eens 'Ik hou van je' tegen je hond op een hogere toon en gebruik daarbij de liefdevolle blik.
🐶 Gezichtsuitdrukkingen
Wanneer ze hun baasje zagen, gingen direct hun wenkbrauwen (vooral de linker) omhoog. Wanneer ze een vreemde zagen, was er een stuk minder beweging in het gezicht, al bewoog de rechter wenkbrauw wel meer.
Maar honden herkennen die menselijke gelaatstrekken niet. Een hond, en zeker een vreemde hond, ervaart het als onaangenaam wanneer we op hem afkomen en zonder te knipperen recht in de ogen kijken. Dit komt over als dominant gedrag en aan hun reactie is dat meteen te zien.