Volgens veel wetenschappers is slapen op je rug ook écht de beste slaaphouding. Dat komt omdat je lichaam in deze positie volledig en goed ondersteund is.
Volgens veel wetenschappers en fysiotherapeuten is de rugligging het beste. Door op uw rug te slapen kunnen het hoofd, de nek en wervelkolom een neutrale positie innemen tijdens de nachtrust. Op die manier wordt er geen extra druk uitgeoefend op deze delen van uw lichaam.
Als je lichaam 's nachts niet goed kan functioneren door een verkeerde slaaphouding, dan zal je niet energiek en uitgeslapen wakker worden.” Voor ons lijf is het het beste om in de zijligging te liggen. Kies het liefst voor de linkerzij.
Slapen op je rug zegt vaak dat je veel zelfvertrouwen hebt en dat je niet bang bent om voor jezelf op te komen. Op de rug slapen is natuurlijk een erg open houding. Slapen op je zij betekent dat je een sociaal mens bent en goed met verschillende soorten mensen om kunt gaan.
Bewegend hart
Een studie uit 1997 liet zien dat er duidelijke verschillen zijn in de elektrocardiogrammen van mensen die op hun linker- of rechterzijde slapen. Hartpatiënten die op de linkerzij slapen bleken meer hartactiviteit te vertonen op hun ECG.
Op je zij slapen
Liggen jouw armen in je slaaprichting en zijn je benen opgetrokken dan is dat goed tegen stress, apneu en lage rugpijn. Heb je last van maagzuur, ook dan kan het slim zijn om op je zij te slapen. Helaas zijn er ook nadelen aan het slapen op je zij. Zo kan het extra druk geven op je maag en longen.
Er bestaat, voor zover bekend, geen onderzoek dat aantoont dat het slecht voor je hart is om op je rechterzij te slapen. Er zijn aanwijzingen dat slaaphouding en de zij waarop je ligt invloed kunnen hebben op de klachten van mensen met een hartritmestoornis.
Slaaphouding: op de zij
Ongeveer 20% van de bevolking slaapt zijn zij. Hierbij lig je uitgestrekt op je zij met je armen naast of voor je lichaam. Invloed op de gezondheid: Deze houding is gezonder dan de foetushouding, ze veroorzaakt immers geen nek- en rugklachten omdat de ruggengraat in gestrekte houding blijft.
Buikslapen is onder meer belastend voor de onderrug, nekwervels, spieren en gewrichten. Iets wat niet wenselijk is. Dus zo snel mogelijk buikslapen afleren dus!
Tijdens onze slaap draaien we ons om de 10 minuten om, wat neerkomt op zo'n veertig keer per nacht. Zorgt ons nachtelijk woelen er voor dat we met het goede been uit bed stappen of is het een teken aan de wand? Beweging vormt een belangrijk onderdeel van een goede nachtrust.
Zure zooi Slapen op je linkerzij kan namelijk maagzuur helpen voorkomen. Of andersom: slapen op je rechterzij kan zorgen voor maagzuurklachten. De moeilijke termen zullen we je besparen, maar het komt erop neer dat de spier in je slokdarm – die het zuur in je maag houdt – slapper wordt als je op je rechterzij slaapt.
Het gebruik van een kniekussen tijdens het slapen kan helpen de uitlijning van het lichaam te verbeteren en zowel rugpijn als kniepijn te verminderen. Het creëert een comfortabele ondersteuning tussen de knieën en bevordert een juiste uitlijning van de heupen, wervelkolom en benen.
Zonder hoofdkussen slapen gaat haast niet en kan zelfs leiden tot artrose. Probeer het maar eens uit, dan begrijp je wel waarom; zonder kussen of op een te dun hoofdkussen bungelt je hoofd schuin naar beneden en trek je je nekwervels uit hun fatsoen. Bovendien komt er teveel druk te staan op de schouder waarop je ligt.
Ruglig is de beste slaaphouding bij lage rugpijn
Daarom is ruglig voor hen de beste oplossing. In die slaaphouding is het draagvlak voor de spieren en de omliggende weefsels het grootst. De druk wordt met andere woorden verdeeld over de grootst mogelijke oppervlakte, zodat er minder pijnlijke drukpunten ontstaan.
De Indische Ayurveda is van mening dat de slaap positie energie stuurt welke heilzaam is en wordt gezien als de meest gunstige. Vishnu Purana, wat wordt beschouwd als een van de belangrijkste teksten van de hindoe religies. Het zegt: “het is gunstig te slapen met het hoofd geplaatst oostwaarts of zuidwaarts.
Een deel van die klachten ontstaan of worden erger tijdens het slapen, omdat een slechte slaaphouding ervoor kan zorgen dat je ruggengraat niet goed ondersteund wordt. Bij rugklachten zoek je altijd een ligpositie waarin je zo weinig mogelijk pijn voelt. Een goede slaaphouding bij rugpijn is de foetushouding in zijlig.
Het optillen van je benen kan een eenvoudige manier zijn om de zwelling te verminderen en de pijn te verlichten. Ook spataderen zijn vaak het gevolg van een slechte bloedcirculatie. Slapen met je benen ophoog kan de bloedstroom verbeteren en spataderen mogelijk voorkomen.
De rugligging met de armen omhoog is een goede houding voor de rug en werkt rimpelvorming tegen. Rugligging werkt snurken wel in de hand. De armen kunnen het beste naast het lichaam gelegd worden in tegenstelling tot naar boven omdat dit zenuwen af kan knellen.
Hier kunnen we wel heel kort over zijn: Nee! Bukken is niet schadelijk voor je rug. We komen regelmatig mensen in onze praktijk tegen die denken dat rugpijn komt van het bukken.
Daaruit blijkt dat Nederlanders met gemiddeld 8 uur en 12 minuten slaap de langste nachtrust hebben van alle nationaliteiten. Japanners komen er volgens het onderzoek, gepubliceerd in Science Advances, het bekaaidst vanaf: die hebben met 7 uur en 24 minuten de minste nachtrust.
Uit onderzoek blijkt dat de aanbevolen hoeveelheid slaap 8 uur is voor mensen van 18 tot 21 jaar en 7 uur per nacht voor volwassenen boven de 21 jaar. Volgens Volksgezondheid slaapt 90% van alle volwassen Nederlanders binnen de aanbevolen duur van 7-9 uur.
Beste slaaphouding bij nekklachten
In zijlig ligt men ergonomisch goed als de nek en het hoofd in het verlengde van de rug liggen. In ruglig ligt men goed als de natuurlijke kromming van de nek ondersteund wordt, waardoor de wervels zich in hun natuurlijke tussenpositie ten opzichte van elkaar bevinden.
Wanneer je op je linkerzij ligt, is het gemakkelijker voor je lichaam om bloed rond te pompen. De aorta maakt vanaf je hart namelijk een bocht via de linkerkant om bij de buik te komen. Lig je op je rechterzij, dan moet het bloed eerst omhoog gepompt worden en dit kost meer moeite dan naar beneden.
Met je rug plafondwaarts slapen kan betekenen dat je gesteld bent op je privacy of zelfs wat gesloten kunt zijn. Deze positie zou onthullen dat je jezelf probeert te beschermen en buikslapers zouden zelfs erg stoïcijns zijn. Als je vooral op je rug in slaap valt, zegt dat dat je erg zeker bent van je zaak.
Een verstelbaar bed kan ook extra ontspanning creëren voor vermoeide benen of tegen vochtophoping (oedeem) door het voeteneinde iets omhoog te zetten. Ook kan het voeteneinde iets omhoog gezet worden om de spanning op de onderste ruggenwervels te verminderen waardoor lage rugklachten kunnen afnemen.