Slechts vijf procent van de Nederlanders slaapt op de buik. Veel mensen denken dat zij op de buik slapen, maar slapen eigenlijk op hun zij. De drie meest voorkomende slaaphoudingen zijn: rugslaper, zijslaper en buikslaper.
Slaaphouding: op de rug
Hierbij lig je volledig uitgestrekt op je rug, waarbij de armen strak langs het lichaam rusten. Ongeveer 8% van de mensen slaapt in deze houding.
De meest voorkomende slaaphoudingen zijn de rug-, zij- en buikligging.
Het vermindert het snurken én het werkt soms tegen slaapapneu. Maar dat zijn helaas de enige voordelen van buikslapen. Wilt u het beste uit uw nachtrust halen, dan leert u buikslapen dus bij voorkeur af.
Pas je matras aan
Een onaangepaste of harde matras is bij veel mensen de oorzaak van buikslapen. Schouder of heup ervaren dan te veel druk waardoor je ze (onbewust) tracht weg te draaien. Een matras met aangepaste en voldoende zachte schouderzone biedt hier de beste oplossing.
Veel mensen denken ten onrechte dat ze op hun buik slapen, maar draaien na het inslapen naar een andere positie. Als u toch echt een buikslaper bent, dan is de beste tip: probeer een andere slaappositie. Op uw buik slapen is namelijk niet goed voor u.
Door te liggen op de buik is het onmogelijk om een neutrale positie van de ruggengraat aan te houden. Dat kan op termijn leiden tot vervelende situaties. Buikslapen is onder meer belastend voor de onderrug, nekwervels, spieren en gewrichten.
Of andersom: slapen op je rechterzij kan zorgen voor maagzuurklachten. De moeilijke termen zullen we je besparen, maar het komt erop neer dat de spier in je slokdarm – die het zuur in je maag houdt – slapper wordt als je op je rechterzij slaapt. Daardoor komt zuur omhoog en krijg je last van een branderig gevoel.
Buikligging is niet veilig. Het risico op wiegendood verhoogt door een combinatie van meerdere factoren: Buikligging kan de ademhaling belemmeren. Kinderen die op de buik slapen, hebben een 'verlaagde wekrespons'.
Als je lichaam 's nachts niet goed kan functioneren door een verkeerde slaaphouding, dan zal je niet energiek en uitgeslapen wakker worden.” Voor ons lijf is het het beste om in de zijligging te liggen. Kies het liefst voor de linkerzij.
Op je rug slapen
Volgens veel wetenschappers is slapen op je rug ook écht de beste slaaphouding. Dat komt omdat je lichaam in deze positie volledig en goed ondersteund is. Het gewicht van je lichaam wordt dan namelijk volledig verspreid over de oppervlakte van je matras en je rug is dan in de meest natuurlijke houding.
Lig dus op je linkerkant en laat je armen comfortabel voor je rusten. Buig je knieën en trek je benen lichtjes op. Wie heel veel last heeft kan op de rug gaan liggen en een stapel kussens onder haar rug en hoofd leggen.
Zonder hoofdkussen slapen gaat haast niet en kan zelfs leiden tot artrose. Probeer het maar eens uit, dan begrijp je wel waarom; zonder kussen of op een te dun hoofdkussen bungelt je hoofd schuin naar beneden en trek je je nekwervels uit hun fatsoen. Bovendien komt er teveel druk te staan op de schouder waarop je ligt.
Dan is het zeker aan te raden om op je linkerzij te gaan liggen. Dit is namelijk bevorderend voor je spijsvertering, omdat de maag in zijn oorspronkelijke houding ligt. Het stimuleert de afscheiding van alvleesklierenzymen. Op deze manier wordt het eten in delen verteerd in plaats van in één keer.
Als je gaat slapen, ga dan op je rechterzijde liggen en niet op je buik. Het is goed om voor het slapen gaan eerst Aayat al-Koersi te reciteren, dan soerat al-Ikhlaas, soerat al-Falaq en soerat an-Naas.
Het kan zelfs nog erger: slapen op de grond vergroot de kans op een hernia. De stevige ondergrond ondersteunt de S-curve van je ruggenwervel namelijk niet. En zonder die steun, knellen de tussenwervels. Dat bewijst dus dat slapen op de grond niet altijd even goed is, en slapen op een slechte matras al helemaal niet.
Wiegendood komt echter vooral voor tijdens de eerste zes maanden na de geboorte en meestal niet vlak na de geboorte. Daarnaast is er ook een duidelijke piek zichtbaar in de leeftijdsperiode van 2 tot 4 maand.
Het buikslapen is vooral gevaarlijk bij jonge baby's. Ze zijn dan nog niet in staat om zich om te rollen of hun eigen hoofd te draaien of op te tillen. Het is voor jonge baby's belangrijk dat hun gezicht vrij ligt, zodat ze goed kunnen ademen. Als een jonge baby op de buik slaapt, kan de ademhaling belemmerd worden.
Op het buikje is niet zo'n veilig manier. In die positie zal je baby namelijk iets minder lucht inademen en kan de bloeddruk minder goed gereguleerd worden, wat kan leiden tot het Sudden Infant Death Syndrome, ofwel wiegendood. Dat risico bestaat vooral in de eerste drie maanden.
Buikslaper. Hoewel buiklig er lekker knus uitziet, is het de meest belastende en ongezonde slaaphouding. Buikslapen vlakt de lendenkromming af, waardoor je ruggengraat geen mooie s-curve meer vormt. Je onderrug staat de hele tijd onder druk en op de koop toe ligt je nek gedraaid.
De rugligging met de armen omhoog is een goede houding voor de rug en werkt rimpelvorming tegen. Rugligging werkt snurken wel in de hand. De armen kunnen het beste naast het lichaam gelegd worden in tegenstelling tot naar boven omdat dit zenuwen af kan knellen.
Verbeterde slaapkwaliteit: de algehele slaapkwaliteit en zelfs inslapen kan verbeteren door een correcte slaaphouding en minder pijnprikkels vanuit de wervelkolom of knieën. Betere bloedcirculatie: de bloedcirculatie in de benen kan verbeteren door minder afknelling met het gebruik van een kniekussen om te slapen.
Mannen gaan het liefst in hun onderbroek naar bed (37%), vrouwen geven de voorkeur aan een pyjama of nachtjapon (49%). Opvallen genoeg was het aantal naaktslapers is de categorie 46-65jarige het hoogst. Van deze leeftijdscategorie slaapt ongeveer 20% naakt.
Tijdens onze slaap draaien we ons om de 10 minuten om, wat neerkomt op zo'n veertig keer per nacht. Zorgt ons nachtelijk woelen er voor dat we met het goede been uit bed stappen of is het een teken aan de wand? Beweging vormt een belangrijk onderdeel van een goede nachtrust.
Er zijn onderzoeken die aantonen dat zoogdieren die in de richting van het noorden of zuiden slapen een langere REM slaap hebben. Uit dezelfde onderzoeken blijkt dat mensen die in de richting van het oosten of westen slapen een kortere REM slaap hebben.