Zwemmen is haast onmogelijk, dus zorg dat je er niet te lang in blijft. Door het hoge zoutgehalte droogt je huid namelijk snel uit. Er wordt aangeraden niet langer dan een halfuur in de Dode Zee te drijven.
De Dode Zee, gelegen 425 meter onder zeeniveau, heeft de bijzonderheid dat het een uitzonderlijk zoutgehalte heeft. Maar wat zwemmers op hun gemak laat drijven, wordt een ernstige handicap voor duikers.
Omdat het water zo zout is kan het je huid uitdrogen. Het is daarom verstandig om niet langer dan 15 minuten achter elkaar in de Dode Zee te dobberen. Drink daarnaast voldoende water en zorg dat je jezelf goed insmeert.
En wat ook heel bijzonder is, in het zoute water blijf je drijven, zonder dat je er iets voor hoeft te doen! Omdat het water in de Dode zee voor een derde uit zout bestaat, is het veel zwaarder water dan normaal. En daarom kun je er gewoon op drijven.
De Dode Zee is 10 keer zouter dan de oceaan. Je kan je dus wel voorstellen dat het ontzettend prikt wanneer je een wondje hebt of net je benen hebt geschoren. Scheer je daarom minimaal twee dagen van te voren niet en doe je best om in de dagen ervoor geen wondjes op te lopen.
Dode Zeezout verbetert de vochtbalans van de huid, versterkt de huidbarrière en heeft een therapeutisch effect op een huid die rood en schraal is. Die goede huideffecten komen door het zout, maar ook door de andere mineralen in het Dode Zeezout. Dode Zeezout water is goed voor de huid.
De Dode Zee is een meer van 750 km2 op de grens tussen Israël, Jordanië en de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. De Dode Zee is de laagstgelegen plek op aarde. Het meer ligt circa 400 meter onder zeeniveau en is ongeveer 400 meter diep.
Duiken in de Dode Zee is nog niet zo gemakkelijk. De zee is uitzonderlijk zout: zo zout dat mensen erop blijven drijven. Duiken is dan ook lastig. Maar wetenschappers probeerden het toch en met succes: de Dode Zee bleek ook onder water heel bijzonder te zijn.
Er leven geen dieren in de Dode zee, maar er zijn wel veel toeristen. Het zoute water werkt namelijk als een soort medicijn en is goed voor je huid. En wat ook heel bijzonder is, in het zoute water blijf je drijven, zonder dat je er iets voor hoeft te doen!
Het de Dode Zee instromende water verdampt daar grotendeels en daardoor is het een depot van mineralen en sporenelementen. Het zout heeft een andere samenstelling dan dat in de oceanen: het bevat veel magnesiumchloride (53%) en kaliumchloride (37%) en relatief veel minder natriumchloride.
In het water koel je 26x sneller af dan in lucht van dezelfde temperatuur. Een voorbeeld: bij een watertemperatuur van 17 graden is de overlevingstijd 23 minuten (Noordzee in de zomer). Bij 7 graden is deze 19 minuten (Noordzee in de winter).
De Dode Zee heeft een warm woestijnklimaat, dat zich kenmerkt door hete zomers en koele winters en geringe neerslag gedurende het hele jaar. De zomers zijn er warm en gemiddeld per jaar kent deze streek bijna 200 dagen van 30 graden Celsius of meer. Het hoogterecord staat op 47 graden Celsius.
Je blijft in de Dode Zee drijven, omdat het zoutgehalte daar ontzettend hoog is. Het water in de Dode Zee is veel zouter dan het zoete water waaruit een mensenlichaam voor het overgrote deel bestaat. Bovendien is zout water zwaarder dan zoet water en daarom kun je als mens heerlijk relaxed ronddobberen op de Dode Zee!
Als reactie zullen de nieren meer urine produceren (wat betekent dat we water en zout verliezen). Dit is ook de reden waarom duikers de behoefte voelen om te urineren tijdens of direct na de duik, dit fenomeen is "Immersie Diurese" genaamd.
Bij 9 meter is de maximaal veilige tijd, de nultijd, die je daar kunt blijven 300 minuten, zie de rode cirkel. Dus 5 uur. Ga je naar 15 meter diepte, dan kun je daar maximaal 75 minuten blijven, als je het veilig wilt houden.
Het ademen onder water kost meer energie dan op de kant en tijdens de inspanning en stress van het duiken kan aderverkalking losschieten en een hartinfarct veroorzaken. Hart en longen krijgen het voor hun kiezen tijdens het duiken. Bij duikers met een verminderde reserve kan het dan misgaan.
De Dode Zee ligt 429 meter onder de zeespiegel, waarmee dit het laagste punt ter wereld is. Elk jaar daalt de Dode Zee met ongeveer 1 meter door klimaatveranderingen.
Geografisch gezien is het een meer; het water is omsloten door land. Maar de landen hebben nu officieel besloten dat het een zee is. Het laatste heikele punt: de exacte verdeling van de ruim aanwezige grondstoffen. Vroeger deelden Iran en de Sovjet-Unie de rijkdommen van de Kaspische Zee.
Er treedt geen gewenning op in het lichaam ten aanzien van de gevoeligheid voor stikstof. Het advies is na drie tot vier duikdagen een dag niet te duiken om het lichaam weer even te laten bijkomen.
Wanneer u gaat duiken, wordt op deze manier de druk op uw trommelvlies groter en groter. Wanneer u dan uw oren niet kan 'klaren', dan kan de druk zo groot worden dat uw trommelvlies gaat scheuren (trommelvlies perforatie). Dit kan leiden tot gehoorverlies, oorsuizen en duizeligheid.
Duiken mogen niet dieper gaan dan 12 meter / 40 voet. Duikers tussen 12-14 jaar moeten met een gebrevetteerde volwassene duiken. Duiken mogen niet dieper gaan dan 18 meter / 60 voet. Kinderen jonger dan 13 jaar hebben toestemming van een ouder of voogd nodig om zich in te schrijven voor PADI eLearning.
Op de bodem van de diepzee leven diepzeebenthos zoals anemonen, wormen, zeekomkommers, slangsterren, krabben, garnalen en andere schaaldieren in de modder, op zoek naar voedsel. De meeste van de vissen die hier leven doen aan bioluminiscentie, ze maken hun eigen licht via een chemische reactie in fotoforen.
De Dode Zee is het laagste punt op aarde. Het bevindt zich op de grens tussen Jordanië en Israël. De oppervlakte is 1020 km². De waterspiegel ligt meer dan 400 meter onder zeeniveau en blijft nog steeds zakken.
Het meer staat bekend om zijn hoge zoutgehalte - daardoor kun je er op drijven. Het is een natuurlijke spa die mineralen bevat die sinds de tijd van Cleopatra gebruikt worden voor de behandeling van huidziekten.