Een slacouvert is een set bestaande uit een lepel en een (vaak gestileerde) vork, gebruikt voor salade.
De spork is een verrassend gebruiksinstrumentje. Je kunt er een bord soep mee leegscheppen en er van alles aanprikken. En als het moet een stukje vlees snijden of een forel ontschubben. De spork is een mes, vork en een lepel in één in.
"Couvert" is de naam voor de reeks bestekdelen die bij een bord gelegd kan worden. Er zijn, bijvoorbeeld, 3-delige tafelcouverts, bestaande uit een mes, lepel en vork, of, hiernaast afgebeeld, een 4-delig tafelcouvert met een koffielepeltje erbij. Een couvert betekent dus vaak iets anders, afhankelijk van de situatie.
Het woord spork is een samentrekking van de Engelse woorden voor lepel en vork, spoon en fork.
Een Spork is een lepel, mes en vork in één! Bij ScoutShop vind je Sporks van Light My Fire en Wildo. De Sporks zijn verkrijgbaar in veel verschillende vrolijke kleuren.
Andere woorden voor bestek zijn bouwplan, context, couvert en eetgerei.
Een opscheplepel of sleef is een grote lepel die wordt gebruikt om voedsel, met name soep en brijpap, mee op te scheppen.
Het bestek is het eetgerei, de vork, de lepel en het mes dat gebruikt wordt om mee te eten en om de maaltijd op te dienen. In oosterse landen is het gebruikelijk om met stokjes te eten, maar het is in de westerse wereld niet gebruikelijk om eetstokjes als bestek aan te merken.
Groepen van bij elkaar passend serviesgoed (meestal maaltijdbord, kop en schotel, salade- of dessertbord) voor elk van de aan tafel aanzittenden. Gebruik `couverts` ook voor bestek (meestal mes, vork, slavork, soeplepel, theelepel, botermes) voor elk van de aan de maaltijd aanzittenden.
Servetten. Servetten plaats je bovenop het bord, links naast de vorken of links op het onderbord. Zorg er in ieder geval voor dat je gasten het servet makkelijk kunnen pakken. Als ze deze op hun schoot neer willen leggen, hoeven ze niet eerst van alles te verplaatsen.
Het bestek
Voor elke gang ligt er apart bestek op tafel, want na een voorgerecht even je mes en vork aflikken en gebruiken voor de volgende gang is niet zoals het hoort. Gebruik het bestek vervolgens van buiten naar binnen. Je werkt als het ware naar je bord toe.
Je begint dus altijd met het bestek dat het verste van de borden af ligt. Vorken liggen links, de messen en lepels liggen rechts. De snijkant van de messen wijzen richting het bord. Het bestek voor het dessert komt boven de borden te liggen, de lepel wijst naar links en de vork naar rechts.
Barlepel met vork voor cocktails
De barlepel met vork is een kleine lepel met een vork aan het eind, wat het gemakkelijk maakt om cocktails te mixen en te serveren.
De traditionele schuimspaan, die in feite een grote, platte lepel is met gaatjes erin en een iets opstaande rand. Het voordeel hiervan is dat je een vlak schep-oppervlak hebt, wat precies goed is voor het scheppen van schuim, maar ook voor het voorzichtig scheppen van ander voedsel.
Een pollepel is in Nederland een lepel van hout, metaal of kunststof met een lange steel, die in de keuken gebruikt wordt om soep, saus of pap mee te roeren.
Een theelepel is een kleine lepel.
Een eetlepel lijkt op een traditionele theelepel in vorm, maar is veel groter. Eetlepels worden voornamelijk gebruikt als servies voor kommen die in het midden van de tafel worden geplaatst. Een soeplepel heeft een bredere en diepere ovaalvormige kom dan een eetlepel, zodat deze meer vloeistof kan bevatten.
Maatlepel. 1 theelepel (tl) is 5 ml. 1 eetlepel (el) is 15 ml.
Pollepel volgens de Dikke van Dale
Het woordenboek beschrijft de pollepel namelijk als 'een keukenlepel met een lange steel'. Dat kan werkelijk alles zijn, als je het ons vraagt.
Verzamelnaam voor voorwerpen die worden gebruikt voor het opdienen van eten aan tafel, met inbegrip van verschillende soorten borden, bestek, potten en pannen, schalen en accessoires zoals onderzetters en servetringen, die niet persé tot het serviesgoed behoren.
Je laat zien dat je klaar bent met eten door je mes en vork schuin op je bord te leggen. Ze liggen naast elkaar en wijzen naar linksboven, je vork ligt open en je mes met zijn snijkant naar de vork toe. Ben je nog niet uitgegeten maar wil je even een pauze van al dat eten? Leg het bestek dan gekruist op je bord.
Het bestek is de nauwkeurige beschrijving van de werken, met alle relevante inlichtingen m.b.t. de uitvoering en het verloop van de werken, rechten en plichten van de verschillende partijen, de te gebruiken materialen, de regeling van de werkzaamheden.
Typen vorken
Er bestaat ook een vork die bedoeld is voor het eten van gebak, de zogenaamde taart- of gebaksvork, een oestervork, een slakkenvorkje en een kreeftvork. De vleesvork wordt vooral gebruikt voor grotere stukken vlees.