Criminaliteit komt voor in heel Marokko. Houd rekening met zakkenrollers, vooral op drukke plekken. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken. In toeristische gebieden zoals in de stad Marrakesh zijn gevallen bekend van toeristen die slachtoffer werden van overvallen en diefstal.
In Marokko kan vrijwel overal veilig worden gereisd. Desondanks wordt, in verband met de situatie in het Midden-Oosten, geadviseerd wel iets beter op te letten. Ook dien je plaatselijke tradities en gebruiken te respecteren en waar nodig de speciale regels en voorschriften in acht te nemen.
Er is eigenlijk geen slechte tijd om het land te bezoeken, maar over het algemeen is de beste tijd in april en mei of september tot november. Elk jaargetijde in Marokko heeft zijn eigen charme.
Marokko staat bekend als één van de meest gematigde Islamitische landen van de Arabische wereld. Individueel reizen door Marokko is echt goed te doen, ook als vrouw alleen. Net als op alle verre bestemmingen is het wel slim om je gezonde verstand te gebruiken en je te passen naar de lokale gebruiken en gewoonten.
Marokko is een tolerant Islamitisch land en zeker in grote toeristische steden als Marrakesh mag je in principe alles dragen wat je wil. Enkel als je topless ligt te zonnen, zal je wellicht worden gearresteerd. Anderzijds is het zo dat bepaalde kleding beter wordt gewaardeerd dan andere.
Marokkaanse vrouwen dragen traditioneel een hijab om hun haar te bedekken, hoewel tegenwoordig veel vrouwen hun haar niet meer bedekken. Tenminste niet tot ze getrouwd zijn. Het belangrijkste is dat je je zonnebril niet vergeet. Geloof me, je wilt niet op stap gaan zonder.
Is Marokko duur of goedkoop? Marokko is niet duur, maar evenmin spotgoedkoop. Het is één van de meer welvarende landen in Afrika en dat zie je aan het prijs niveau. Toch is Marokko nog altijd een stuk goedkoper dan Nederland en is bijvoorbeeld een busrit echt geen geld.
In de zomermaanden juni, juli en augustus is het echt warm in Marokko. De temperaturen liggen in deze periode overdag rond de 40 graden maar uitschieters naar 50 graden zijn er ook, voornamelijk in het binnenland en in de koningssteden.
De Afrikaanse en Arabische culturen smelten in Marokko samen tot een gastvrij paradijs. De bezienswaardigheden van Marokko laten zien dat dit een land van fascinerende contrasten is: traditionele Berberdorpjes met lemen huisjes en rijkversierde koningssteden met levendige soeks wisselen elkaar af.
Marrakech is een van de meest toeristische steden van Marokko waar veel te zien en te doen is. Het is dan ook een van de veiligste omdat het land zorg draagt voor een van zijn belangrijkste economische sectoren.
Naast het gebrek aan transparantie is een reis naar Marokko weinig zinvol, zo stelt het kenniscentrum. Over het algemeen kan je je niet vrij bewegen in het land en geldt er in sommige steden zelfs een totale lockdown.
De rode koningsstad Marrakech – spreek uit Marraksjh – met zijn oude paleizen en sprookjesachtige sfeer is misschien wel de meest bijzondere stad van Marokko. Met een rijke historie. Het is één van de vier koningssteden, samen met Rabat, Fez en Meknes.
Reizen in Marokko als vrouw
Marokko staat bekend als één van de meest gematigde Islamitische landen van de Arabische wereld. Je hoeft als vrouw dan ook geen hoofddoek te dragen tijdens je reis door Marokko. Wel is het wenselijk om je gepast te kleden en niet te veel blote huid te tonen.
Drinkwater. Het kraanwater in Marokko is niet veilig om de drinken. Water (voor drinken, ijsblokjes, tandenpoetsen, groente wassen, enzovoorts) moet eerst worden gekookt of afkomstig zijn uit flessen.
Net als in veel andere landen geldt in restaurants in Marokko een fooi van ongeveer 10%. Drink je alleen iets, dan rond je af naar boven. Bij taxichauffeurs doe je hetzelfde. De kamermeisjes geef je 5-10 dirham per persoon per dag (45-90 eurocent).
Als je naar Marrakech gaat, ga dan zeker 4 of 5 dagen. Zo heb je genoeg tijd om alle leuke plekjes te bezoeken en een goed beeld te krijgen van de stad. Ikzelf ben begin juni geweest, de maanden juli en augustus kun je beter mijden vanwege extreme hitte.
Marokko kent een subtropisch klimaat. De seizoenen lopen ongeveer gelijk aan die in Nederland, maar het weer in Marokko kent hogere en lagere uitersten. In de zomer lopen de temperaturen in Marokko gemakkelijk op tot 40 graden. Het kwik schommelt in de Marokkaanse winter rond de 21 graden.
Het klimaat is er dan droog en warm. De gemiddelde jaartemperaturen van de Marokkaanse steden zijn: Rabat en Marrakech 22° C, Casablanca 21° C, Fez 19° C, Meknes 20 °C en Tanger 19° C.
Kosten voor eten en drinken
Het eten en drinken in Marokko is niet heel duur. Je kunt voor een paar euro heerlijk eten in Marokko, maar je kunt ook een duurder restaurant bezoeken en hier duurdere, Westerse gerechten eten.
Geld opnemen in Marokko
Geld opnemen kan in Marokko met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten.
Als reiziger naar Marokko mag je een maximaal bedrag van 10000 euro meenemen. Bedragen boven de 10000 euro moeten worden aangegeven bij de douane. Reis je vanuit Marokko naar het buitenland dan mag je maximaal 10000 euro meenemen.
Vrouwen hebben in Marokko een vrij achtergestelde positie. Mannen bepalen het dagritme, werken en gaan uit. Vrouwen worden geacht zich bedekt te kleden en vooral in en om het huis te zijn. Alcohol dienen vrouwen ook niet te drinken, vinden veel Marokkaanse mannen.
Gepaste kleding in Marokko: Als reiziger in Marokko toon je respect door je bedekt te kleden. Dus zeker op het platteland geen korte rok of broek en geen blote schouders.
Polygamie is nog steeds toegestaan in de nieuwe wet. Sinds februari 2004 is het Marokkaanse huwelijk een gezamenlijke verantwoordelijkheid van man en vrouw. Vrouwen en mannen zorgen voor elkaar, de opvoeding van de kinderen en voor het beheer en het onderhoud van de woning.