Een baby geeft zijn lichaamswarmte voornamelijk via het hoofdje af. Dit is zijn manier van temperatuur regulering. Echter, hij kan ook snel te veel temperatuur verliezen via het hoofdje. Daarom zetten we pasgeboren baby's altijd een mutsje op.
Als je wilt controleren of je slapende baby het niet te warm of te koud heeft, voel dan met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje. Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam. Bedenk dat een gezonde baby niet zomaar onderkoeld raakt in de goed geïsoleerde en verwarmde Nederlandse huizen.
Baby's die het koud hebben zien bleker dan normaal. Als dit gepaard gaat met inactiviteit en slaperigheid kan dat een teken zijn van onderkoeling. Warm je baby in dit geval op door hem skin-to-skin op je borst te leggen met een warm dekentje over hem heen. Je warmt je kleintje dan op met jouw lichaamswarmte.
Bij een lichaamstemperatuur lager dan 36°C, heeft je kindje ondertemperatuur. Het is mogelijk dat je de thermometer niet diep genoeg in de anus hebt gebracht. Meet dus nog een keer opnieuw om er zeker van te zijn dat het klopt. Blijft de temperatuur te laag, bel dan je verloskundige of huisarts.
Zo werkt het ook bij baby's
Dit wonderbaarlijke systeem werkt bij iedereen, ook bij baby's. De eerste weken na de geboorte koelt de kern van een baby 's nachts gemiddeld af tot 36,8°C, dat is minder dan bij volwassenen.
Warmte. De temperatuur van de babykamer kan het beste tussen de 16ºC en 18ºC liggen. Meestal heeft je baby dan geen kruik nodig. Het is geen enkel probleem als je baby koude handjes heeft.
De normale lichaamstemperatuur van een baby is 36,5 tot 37,5 graden. Baby's hebben sneller een hogere temperatuur, doordat het temperatuurcentrum in de hersenen nog niet volgroeid is. Je hoeft je niet meteen zorgen te maken.
Zorg voor de juiste temperatuur op de babykamer
De ideale temperatuur van de babykamer ligt de eerste weken rond de 20 graden. Is je baby al een paar weken oud, dan is een temperatuur tussen de 16 en 19 graden ideaal. Afhankelijk van hoe goed je huis is geïsoleerd kan het in de winter kouder worden op de babykamer.
Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje.
Bed kort opmaken en deken dwars
Maak het bed van je baby kort op. Leg het laken en de deken overdwars zodat je deze kunt onderstoppen tot ónder het matras. Dek je baby toe over zijn schouders tot zijn kin. Kies liever voor een extra deken dan voor verwarming aan op de babyslaapkamer.
Tip bij koude handen baby
Ook kraamverzorgster Charlotte stelt ouders gerust: 'Er zijn veel baby's die vaak koude handjes hebben, maar zolang de voetjes en het nekje van de baby warm is, kan het geen kwaad. Als je baby te warme handen heeft, is dit wel een teken dat de baby het te warm heeft.
Bij pasgeboren baby's is het bloedvatenstelsel nog niet volledig volgroeid waardoor de bloeddoorstroming nog niet helemaal op punt staat. Het bloed wordt eerst naar alle organen gepompt en dan pas naar de rest van het lichaam. Daarom kan het dus zijn dat de handjes wat kouder aanvoelen.
Hou de zon zoveel mogelijk buiten en zet het raam open zodra de temperatuur voldoende gezakt is. Indien mogelijk, kan je ook met een ventilator lucht laten circuleren voor de baby gaat slapen. Met een nat laken of een pot ijsblokken ervoor kan je ook (iets) koelere lucht laten ventileren.
Een huisartsbezoek is in ieder geval nodig in de volgende gevallen: Je baby is ouder dan 3 maanden en de koorts houdt langer dan 3 dagen aan. Je kindje geeft ook over of heeft diarree. De temperatuur van je 3 maanden of jongere baby stijgt boven de 38 graden.
Allereerst: let op de kamertemperatuur. De buitentemperatuur is een indicatie, maar door (centrale) verwarming en isolatie kan de kamertemperatuur flink afwijken. Een ideale kamertemperatuur is 16-18 graden. Bij die temperatuur kun je je baby laten slapen in een slaapzak vanaf 2.5 TOG.
Ook al is het 35 graden buiten, je kindje kan toch flink afkoelen in koud water. Vul je badje thuis dus met lekker warm water van minstens 31 graden. Een klein laagje water is genoeg. Kindjes die kunnen zitten, kun je in het badje zetten, maar blijf er altijd bij.
De beste slaapkamertemperatuur voor baby's is tussen de 16 en de 18 graden. Dat is vergelijkbaar met de ideale temperatuur voor volwassenen, die is namelijk tussen de 15 en 19 graden.
De beste slaapkamer temperatuur ligt tussen de 15 en 18 graden. Buitenlucht inademen is in ieder geval goed voor onze longen hoewel echt koude lucht ons soms verkouden maakt.
19 graden lijkt zo de nieuwe norm te worden en dat is toch wat lager dan de 20 à 21 graden die nu op veel plaatsen gehanteerd wordt. "Het is een stapje terug", geeft thermofysioloog Wouter van Marken Lichtenbelt toe, "maar 19 graden is op zich een hele goede temperatuur".
Wat is de ideale slaaptemperatuur voor een baby'tje? De ideale temperatuur om in te slapen is rond de 18°C. Tussen 16°C en 20°C is dus prima voor je kindje. Over het algemeen geldt dat wanneer je kindje koud aanvoelt in zijn nekje, je een extra laagje aantrekt of een dekentje over hem legt.
Een koele slaapkamer is belangrijk voor een goede nachtrust. Je lichaam moet namelijk afkoelen. Dat niet alleen: je slaapt langer en sneller in en je slaapt beter door in een koude kamer. Er is echter een ideale slaapkamertemperatuur: tussen de 15 en 19 graden.
Tot wanneer? Eigenlijk is een kruik alleen de eerste dagen tot weken nodig. Als je baby gezond is en zichzelf na een tijdje op temperatuur kan houden, hoef je 'm niet meer te gebruiken. Wel kun je er nog even het bedje mee opwarmen voordat je baby gaat slapen.
Het beste is om minimaal de hele kraamweek lekker binnen te blijven en te cocoonen met je nieuwe baby. Zo geef je jouw bekken, vagina en hele lichaam ook de kans om te herstellen. Pak je te snel de draad weer op, dan kan het zijn dat je meer gaat vloeien of last krijgt van postnatale depletie.
Na de eerste paar weken kan je het mutsje binnenshuis sowieso beter achterwege laten, je baby kan zichzelf dan goed op temperatuur houden en moet zijn warmte ook kwijt kunnen. Dit doet hij vooral via zijn hoofdje. Buiten hangt het van de temperatuur en de wind af of een mutsje nodig is.