Stefan Kools, teamleider chemische waterkwaliteit en gezondheid bij wateronderzoeksinstituut KWR: 'Een paar keer water koken maakt amper verschil. Dan zitten stoffen als arseen en nitraat nog steeds ver onder de Nederlandse gezondheidswaarde. Ons water is echt veilig, ook als je het vaker kookt. '
Niet wetenschappelijk bewezen. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat gekookt warm water direct gezondheidsvoordelen biedt bij deze processen. En ook niet of het beter is dan het drinken van koud water.
Waarom het werkt
Als het warme water tussen de maaltijden wordt gedronken, kan het bovendien de uitscheiding van in water oplosbare toxinen uit de dhatu's (lichaamsweefsels) effectief ondersteunen. Kruiden krijgen door het langere meekoken een extra effect. Door de geur en smaak hebben ze ook effect op de zintuigen.
Opnieuw gekookt water kan zeer gevaarlijk zijn. Waarom? – Omdat de samenstelling van het water wordt gewijzigd wanneer het wordt gekookt." Tenzij je gepurifieerd water gebruikt, zijn er altijd wat kleine doseringen van chemicaliën aanwezig, bijvoorbeeld nitraten, arseen en fluoride.
Water is hartstikke gezond. Er zitten geen calorieën in en het tast je tanden niet aan. In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken. Verder is er bronwater en mineraalwater te koop, met en zonder koolzuur.
We raden aan om minstens 2 liter zoutrijk water (vb Vichy Celestin) te drinken in de uren voor en na het onderzoek. Een verhoogde bloeddruk kan de nieren beschadigen, zeker indien u ook lijdt aan diabetes en/of hart- en vaatziekten. Ongeveer de helft van mensen met diabetes krijgt vroeg of laat nierproblemen.
Hépar® water is, dankzij zijn unieke minerale samenstelling, het enige natuurlijke mineraalwater waarvan de doeltreffendheid op het gebied van de darmtransit (2) en constipatie bij volwassen vrouwen is bewezen.
Het is namelijk mogelijk dat metalen in het warme water oplossen in de leidingen in je huis. Dit geldt zowel voor oude als nieuwe leidingen. Het is beter om water op te warmen met de waterkoker of op het gasfornuis.
"Het vermogen van inductie is het dubbele dan dat van de waterkoker en het duurt ook dubbel zo lang om water op te warmen. Het kost 0,10 euro om één liter water te koken op inductie." Met zekerheid is een waterkoker dus de goedkoopste manier om water op te warmen!
Ons drinkwater bevat lage doseringen van gevaarlijke stoffen als arsenicum, nitraten en fluoride. Wanneer je water kookt, kan verdamping ervoor zorgen dat de hoeveelheid gevaarlijke stoffen in het water toeneemt. De drie bovengenoemde stoffen zijn in principe niet goed voor je gezondheid.
Kokend: Een van de eenvoudigste en meest effectieve methoden om water te zuiveren is het te koken. Water dat minstens één minuut aan de kook is gebracht, doodt de meeste bacteriën, virussen en andere verontreinigingen.
Soepele stoelgang. Het drinken van een glas warm water voor, tijdens of na een maaltijd is ook gunstig voor je spijsvertering. Het helpt je lichaam om je eten goed te verteren. Dit in tegenstelling tot koud water, dat de vetten die in je eten zitten doet verharden.
Het is een natuurlijke detox: op deze manier spoelen afvalstoffen sneller uit je lijf. Wanneer heet water wordt ingenomen, stijgt de lichaamstemperatuur waardoor je begint te zweten. Hierdoor wordt je lichaam ontdaan van allerlei giftige stoffen en wordt het grondig gereinigd.
Warm is beter
Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn. Om dit te voorkomen wordt geadviseerd om dagelijks 1,5 tot 2 liter vocht te drinken. Met vocht wordt met name water, koffie of thee bedoeld. Op het gebied van water wordt de warme of lauwe variant vaak gezien als de allerbeste optie.
Ontgiften: warm water met citroen zou je helpen om gifstoffen uit je lichaam af te voeren doordat je vaker naar de wc moet om te plassen. Al denken we dat je dit effect ook bereikt als je water zónder citroen zou drinken. De antioxidant in citroen helpt je enzymen op gang, waardoor je lever beter functioneert.
Door het water 20 minuten te koken komt het element YANG (vuur) in het water (volgens de 5 elementen leer). Dit bevorderd het spijsverteringsvuur. Drink gedurende de dag steeds een aantal slokjes van het hete water zo heet mogelijk. Zorg er wel voor dat je het voor 15 uur helemaal op hebt.
Welke methode is energiezuiniger: de Quooker of de waterkoker? Het gebruik bepaalt uiteindelijk het verbruik. Dus een Quooker bespaart water, maar een waterkoker verbruikt minder stroom.
Op onderzoek. De waterkoker is dus het efficiëntste apparaat, op de voet gevolgd door de inductie kookplaat. En als ik meeneem dat water in de waterkoker vaak dubbel gekookt wordt, is de zuinigste optie een fluitketel op het inductie kookplaat.
Water koken met 𝐢𝐧𝐝𝐮𝐜𝐭𝐢𝐞 gaat het snelst en is het. goedkoopst, omdat er geen energie verloren gaat. Wie geen inductiekookplaat heeft maar een gasfornuis, kiest het beste voor de 𝐰𝐚𝐭𝐞𝐫𝐤𝐨𝐤𝐞𝐫.
Alleen de heetwaterkraan moet het water constant aan de kook houden, wat energie kost. Vooral als de kokendwaterkraan het hele jaar aan staat, verbruikt de kraan aardig wat stroom. Het aan de kook houden van het water kost tien joule per seconde.
Schoonmaken: warmer is niet beter
Hedendaagse schoonmaakproducten voor de vloer zijn echter bedoeld om met koud of lauw water te gebruiken. Hun doeltreffendheid vermindert dus zelfs als ze in contact komen met hoge temperaturen. Met koud water verspil je bovendien geen energie om het water te verwarmen.
Oude buizen, nieuwe buizen, asbest-cement leidingen, plastic leidingen uit PE of PVC, loden en koperen leidingen en gegalvaniseerde stalen leidingen. Al deze leidingen hebben reactie op het water en geven stoffen af aan het leidingwater. Geen enkel van deze leidingen is kosher voor je gezondheid.
Het is mogelijk om de darmen te reinigen door veel fruit te eten. Ze zijn rijk aan vitamines, vezels en antioxidanten en hebben de kracht om het immuunsysteem te versterken. Vruchten met een laag suikergehalte zoals appels en citrusvruchten hebben de voorkeur. Bananen zijn echter ook zeer gunstig voor de darm.
Vocht zorgt er namelijk voor dat vezels goed hun werk kunnen doen. Vezels nemen namelijk vocht op in onze dikke darm. Hierdoor wordt harde ontlasting zacht en soepel, terwijl dunne ontlasting juist indikt door de sponswerking.
Er zijn veel verschillende manieren voor een darmreiniging. Denk aan een klysma, een hoge darmreiniging, colonhydrotherapie en laxeermiddelen. Vaak worden deze darmspoelingen gedaan om van bepaalde problemen met de stoelgang af te komen. Denk hierbij aan obstipatie, onrustige darmen of buikkrampen.