U merkt meestal niets van een hoge bloeddruk. Het geeft meestal geen klachten. Alleen bij extreem hoge bloeddruk kunt u duizelig zijn, wazig zien, hoofdpijn hebben of overgeven.
Als uw bloeddruk echter lange tijd te hoog is of ernstig is en u wordt niet behandeld, kunt u wel klachten krijgen zoals: hoofdpijn. vermoeidheid. misselijkheid en braken.
U heeft een te hoge bloeddruk als u in rust een bovendruk van 140 of hoger heeft. Bij mensen boven de 70 jaar is in rust een bovendruk van maximaal 150 nog gezond. De oorzaak van een te hoge bloeddruk wordt meestal niet gevonden. Wel hebben oudere mensen er vaker last van dan jonge mensen.
Bij zeer hoge waarden kun je last hebben van hoofdpijn in het achterhoofd, sneller vermoeid geraken en vlugger kortademig. Je kunt wel symptomen hebben van de aandoeningen die aan de basis liggen van de hypertensie zoals algemene zwakte, misselijkheid, obstipatie, hartkloppingen, warmteopstoten.
U merkt meestal niets van een hoge bloeddruk. Het geeft meestal geen klachten. Alleen bij extreem hoge bloeddruk kunt u duizelig zijn, wazig zien, hoofdpijn hebben of overgeven.
De bloeddruk is vaak 's ochtends het hoogst en daalt dan gedurende de dag lichtjes. Om de bloeddruk te verhogen, vernauwen de bloedvaten: er is minder ruimte voor het bloed en de druk stijgt. De spieren worden voorzien van meer bloed, wat ook nodig is voor lichamelijke activiteit.
Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.
De consumptie van vijf of meer porties yoghurt per week in het kader van een evenwichtige voeding wordt geassocieerd met een daling van het risico op hoge bloeddruk.
Een regelmatige dagelijkse inname van paracetamol verhoogt de systolische bloeddruk met zo'n 5 mmHg bij personen met hypertensie. In hetzelfde nummer van Circulation verscheen een begeleidend commentaar. Referenties: MacIntyre IM, Turtle EJ, Farrah TE, et al.
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Je let op zout door bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakje en zoute snacks zoveel mogelijk te laten staan. In verse, onbewerkte producten zit geen zout. En het zout dat je zelf over het eten strooit kun je vervangen door (verse) kruiden.
Hypertensie heeft nadelige effecten voor het netvlies, het vaatvlies en/of de oogzenuw. Dit ontstaat door een snel ontstane, forse hoge bloeddruk waarbij veel bloedvolume wordt verplaatst door het hart. De bloedvaten zijn sterker gevuld en staan daardoor meer onder spanning (volume belasting of volume-hypertensie).
Langdurige stress zorgt ervoor dat uw hartslag omhoog gaat, uw ademhaling versnelt, uw spieren zich aanspannen en uw bloeddruk stijgt. Stress zorgt er ook voor dat uw bloed sneller stolt, waardoor er gemakkelijker bloedpropjes kunnen ontstaan.
Water drinken is een eenvoudige manier om je bloeddruk snel wat te verlagen.
Water drinken is goed voor de bloedsomloop. Hierdoor blijven er minder schadelijke stoffen in je bloed zitten. Deze schadelijke stoffen kunnen zorgen voor een hoge bloeddruk. Water drinken kan dus echt de bloeddruk verlagen!
Cafeïne heeft meerdere effecten op het lichaam, waaronder het verhogen van je bloeddruk.
Een hoge bloeddruk is voor gezonde ouderen niet schadelijk. Sterker: hoe hoger hun bloeddruk, hoe langer ze leven. Hoge bloeddruk geldt als de bekendste risicofactor voor hart- en vaatziekten. De dood kan er jaren door naar voren schuiven.
Kaas is bijvoorbeeld een zuivelproduct dat geen nut heeft om je bloeddruk te verlagen. Dit komt doordat kaas, en dan met name oudere kaas, erg veel natrium bevat. Natrium lijkt heel erg op zout. Door het natrium houdt je lichaam meer vocht vast dan nodig is.
In de meeste gevallen is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Erfelijkheid kan een rol spelen, en ook komt hoge bloeddruk vaker voor onder ouderen. Dit komt doordat de bloedvaten zich met de leeftijd vernauwen of verkalken.
Klachten bij een hoge bloeddruk
Zoals bij de symptomen hoge bloeddruk geschreven kunnen sommige van deze verschijnselen ook de nodige klachten geven. Als u bijvoorbeeld veel hoofdpijn heeft, of vaak duizelig bent zijn dit allebei geen fijne dingen. U kunt hierdoor flink aangetast worden in uw dagelijkse gang van zaken.
Je bloedvaten worden nauwer en hierdoor neemt de kans op een hartinfarct of beroerte toe. Hartfalen: Bij een hoge bloeddruk moet het hart ook steeds harder werken om het bloed rond te pompen. Je hartspier wordt dan dikker en stijver. De pompkracht neemt af en er kan hartfalen ontstaan.
Een bovendruk van 120 of lager is een ideale bloeddruk. Hiermee heb je het minste risico op hart- en vaatziekten. Je hebt een lage bloeddruk als de bovendruk lager is dan 90 of de onderdruk lager is dan 60. Bij een bovendruk tussen 120 en 140 heb je een normale bloeddruk.
Als u hard rent is de bloeddruk hoger dan wanneer u rustig zit. Normaal is de bovendruk lager dan 140 en de onderdruk lager dan 95 mmHg.
Aanbeveling. Streef naar de systolische bloeddruk <150 mmHg bij vitale ouderen. Overweeg bij het verdragen en het niet optreden van bijwerkingen van de medicatie bij vitale ouderen de systolische bloeddruk nog verder te verlagen onder 140 mmHg. Monitor de bijwerkingen bij iedere controle.