Ga bijvoorbeeld sporten of wandelen.Maar ook schoonmaken, iets creatiefs doen, een vriendin bellen, muziek luisteren of gamen kan een goede vorm van afleiding voor jou zijn. Als je 's nachts niet kunt slapen doordat je veel piekert, kan het helpen om een boek te lezen of meditatie- en mindfullnessoefeningen te doen.
Ontspan voldoende overdag. Bouw overdag een aantal rustmomenten in, even een kwartiertje voor jezelf om wat te lezen. Probeer vroeg in de avond alles wat die dag gebeurd is in omgekeerde volgorde op te schrijven (het laatste dus eerst). Stop je malende gedachten met de veelgebruikte 'gedachten stop methode'.
Negatief denken komt voort uit angst. Angst voor het onbekende, angst voor verlies aan controle, angst dat het niet goed komt. Niet voor niets is er de uitspraak: 'de mens lijdt nog het meest aan het lijden dat hij vreest'.
Zeg 'STOP' tegen jezelf als je negatieve gedachten of gevoelens ervaart en tel terug van 5, 4, 3, 2, 1. Dit is een reset voor je brein. Roep daarna een positieve gedachte op. Onderneem actie, doe eens iets anders dan je normaal gesproken zou doen.
Je kunt je gedachten in één lang verhaal op papier zetten. Om je op weg te helpen kun je jezelf een aantal vragen stellen: hoe voel je je vandaag, waar krijg je energie van, waar liep je deze week tegenaan, wat ging er goed of wie je heeft geholpen met iets? Daarna volg je je gedachtestroom en begin je te schrijven.
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat therapie, zoals bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie of de recentelijk onderzochte autonomie versterkende therapie heel effectieve methoden zijn om je brein te resetten van angstgedachten.
Ga dan uit bed en ga iets doen wat ontspannend of saai is. Bijvoorbeeld lezen of luisteren naar rustige muziek. Het liefst in een andere kamer. Ga niet iets actiefs doen, ga dus bijvoorbeeld niet schoonmaken of sporten.
Mensen die veel piekeren, denken dat ze verantwoordelijk zijn voor het controleren van hun leven. Daarom denken ze er zoveel over na. In hun ogen is het namelijk zo dat een fout of een negatieve uitkomst betekent dat zij iets verkeerd gedaan hebben. Misschien vind je het moeilijk om deze stap direct helemaal te maken.
Loslaten kan moeilijk zijn, omdat je voelt dat er verandering komt. Verandering roept bij velen angst en weerstand op; ons brein is gebouwd op herhaling. Dit maakt dat verandering angstige gedachten oproept bij velen. Loslaten is voor niemand (met een open hart) gemakkelijk.
Teken van betrokkenheid. Laten we eerst stellen dat het heel normaal is om situaties waar je achteraf spijt van hebt of waar je van baalt te herkauwen. ...
Ze hebben een negatief beeld van zichzelf (bijvoorbeeld 'ik kan niets; ik ben waardeloos'), van de wereld (bijvoorbeeld 'het leven heeft geen zin') en van de toekomst (bijvoorbeeld 'ik word nooit meer gelukkig').
Trots te zijn op jezelf en je eigen inspanningen. Het geeft je kracht, het geeft je meer zelfvertrouwen en het biedt je de mogelijkheid om bij nieuwe uitdagingen op zoek te gaan naar het juiste perspectief. Het succes-perspectief. Het perspectief uit je verleden waarin je een vergelijkbare uitdaging hebt overwonnen.
Een goed leven begint met heel simpele dingen; zuurstof, eten, drinken, warmte en een dak boven je hoofd. Kleding, een bed en wat meubilair wellicht. En liefde, aandacht van en verbinding met de mensen om je heen.