Voor droge gebieden zijn de beukenhaag en de Berberis thunbergii aanraders. Deze planten gedijen juist op droge zandgronden en zullen er daarom geen moeite mee hebben als er een tijdje wat minder regen valt. De haagbeuk voelt zich vrijwel overal op zijn gemak en kan dus ook tegen een droge periode.
Bekende voorbeelden van haagplanten die zich goed kunnen ontwikkelen in een droge ondergrond zijn de beukenhaag, de liguster, de olijfwilg, de berberis, de vlinderstruik, de meidoorn, de Japanse lariks en de laurierhagen.
Per meter haag hebben de planten in uw haag twee keer per week ongeveer 15 liter water nodig. Dat betekent niet dat u zorgvuldig de liters moet afmeten en iedere week twee keer bij uw haag moet gooien. Regenwater is voor uw haagplanten even voedzaam als leidingwater, dus ook daar drinken ze graag van.
Beuken hebben een dunne schors, waardoor ze in de volle zon last kunnen krijgen van zonnebrand. Dat maakt dat hun sapstroom vermindert en daardoor kunnen ze sterven. Ook hebben ze een oppervlakkig wortelstelsel dat niet erg diep gaat en daardoor zijn ze erg gevoelig voor droogte.
Hoe snoeit u een beukenhaag
Knip liever niet in de volle zon, het blad kan dan 'verbranden' en bruin worden.
Wat als de grond niet geschikt is voor een beukenhaag? De beuk kan het beste in een droge of normale bodem geplant worden. Klei is bijvoorbeeld te zwaar. Daardoor blijft er veel water in staan en daar kunnen de wortels van de beuk (Fagus sylvatica) niet tegen.
Ouderdom, droogte, veel regen, langdurige harde wind, schimmel en gif zijn mogelijkheden. Daarnaast kan een jonge Beukenhaag ook afsterven in droge periodes met veel zon waarin zijn bladerdek nog niet dichtgegroeid is. De stam en takken van deze plant zijn namelijk erg kwetsbaar voor de zon.
Wil je dat jouw haag de hele zomer lang groen blijft, ongeacht hoe droog het is? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor de laurierhaag, de olijfwilg, de Griselinia littoralis of de kardinaalsmuts. Deze planten gedijen allemaal op een droge bodem.
Geef over 3 uur voldoende water met ongeveer 5 mm per uur zodat u 15 tot 20 mm per keer geeft. Doe dit minimaal 2 keer per week afhankelijk van de grond.
Het verschil tussen beuk en haagbeuk, hoe zit dat nu eigenlijk? Het grote verschil is dat een beukenhaag (Fagus) zijn blad verdord behoudt in de winter terwijl een haagbeuk (Carpinus) zijn blad volledig verliest. Een beukenhaag geeft in de winter dus meer kleur in de tuin en meer privacy.
Beukenhaag sterk terugsnoeien in het voorjaar of najaar? De beste tijd om jonge beukenhaag sterk terug te snoeien is de maand mei of juni. Geef de haag na de snoei voldoende water en wat speciale voeding die de wortels en de plant helpen te herstellen en goed aan te slaan.
De beukenhaag gedijt het allerbeste op een plek in de volle zon of halfschaduw, eventueel in de volle schaduw. Hij stelt geen specifieke eisen aan de bodem, dus standaard tuinaarde is prima.
Wanneer u een beukenhaag aanplant, mag u ervan uitgaan dat deze een behoorlijke tijd mee kan. Doorgaans kunt u vele jaren genieten van de romantische aanblik van een schitterende beukenhaag. Dit maakt deze haagplant dan ook zeer geliefd bij tuiniers.
Beukenhaag verzorgen
De beukenhaag kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw staan en doet het uitstekend in gewone tuinaarde. Veel water heeft hij niet nodig. Wanneer de wortels te nat worden kan er schimmel ontstaan. Geef ook nooit water op zonnige dagen, want dan kunnen de blaadjes verbranden.
'Een oude beuk heeft per dag 1.000 liter water nodig' Met hete dagen in het vooruitzicht, komt er voorlopig geen einde aan de droogte. En als er al regen valt, heeft dat maar een beperkt effect. Zo concludeerde Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling.
De groeisnelheid van de beuken hangt af van de standplaats, de voedselrijkdom van de bodem etc. en kan daardoor nogal verschillen, zelfs plaatselijk. Pas geplante beukenhagen kunnen moeite hebben met aanslaan, waardoor ze de eerste jaren weinig groeien. Dat halen ze later, als ze zich goed geworteld hebben, weer in.
Ook de hulst, schijnhulst, Japanse broodboom, rhododendron, vuurdoorn, glansmispel en berberis zijn voorbeelden van struiken die hun blad niet verliezen gedurende de winter. Daarnaast bestaan er ook semi-wintergroene haagplanten zoals de wintergroene liguster, in het Latijn ligustrum 'Atrovirens' genoemd.
Voorbeelden van wintergroene haagplanten die ook winterhard zijn, zijn de levensboom (thuja), de taxus en bepaalde soorten laurierkers. Ook de fijnspar, leylandcipres en de hulst staan erom bekend behoorlijk goed tegen koude winters te kunnen.
De beukenhaag flink terugsnoeien is geen probleem. Doe dat in het voorjaar, ook weer vóór de langste dag van het jaar. Op die manier zal de plant snel nieuwe scheuten ontwikkelen, zodat uw beukenhaag mooi en vol is in de zomer. Na de snoeibeurt kunt u de beukenhaag bemesten, bijvoorbeeld met organische mestkorrels.
Beukenhaag bemesting
Ook kan men grasmaaisel of compost gebruiken, evenals speciale organische mest voor beuken of hagen. Bij gebruik van kunstmest is het verstandig om eerst een bodemmonster te nemen, om overbemesting te voorkomen. Wanneer de bodem te zuur is kan er kalk worden toegevoegd.
Je kan de beukenhaag het beste bemesten met de volgende soorten organische voeding: Gezonde snoeiafval zonder schimmels of plaagdieren. Grasmaaisel of compost. Koemest of kippenmest.