De keuze viel uiteindelijk op de naam 'Fideel'. “Deze naam betekent ook 'betrouwbaar' en dat leek ons toch wel geknipt voor een figuur als Sint-Maarten.” Op 11 november zal Sint-Maarten dus voor het eerst officieel met Fideel zijn intrede doen bij de rondgang door Beveren.
Sint-Maarten is de eerste in de rij en wordt gevierd op 11 november. Handig, want die dag is ook een feestdag waarbij de meeste mensen thuis zitten.
Ook al lijken ze op elkaar, toch zijn het geen broers. Sint Maarten wordt gevierd op 11 november door op stap te gaan met lichtjes en rond te gaan bij verschillende huizen.
11 november. Op 11 november wordt het feest van Sint-Maarten gevierd. 's Avonds mogen kinderen met een lampion in de hand langs de deuren lopen. Na het aanbellen zingen ze liedjes ter ere van Sint-Maarten en krijgen daarvoor een traktatie, meestal snoep of fruit.
Er komt een moment dat je kind te oud is om Sint Maarten te lopen. Die grens ligt zo rond een jaar of elf, tot en met groep 7. Groep 8 kan vaak nog nét, mits de kinderen niet voordringen, keurig zingen, netje bedanken en een lampion bij zich hebben. Brugklasser zijn echt te oud.
Sint Maarten behoorde tot 2010 bij de Nederlandse Antillen, tegenwoordig is het een land in het Koninkrijk der Nederlanden.
Hoe laat? Het tijdstip waarop de kinderen 'Sint Maarten lopen' is van ongeveer half 6 's avonds tot een uurtje of 8. Qua leeftijd zijn ze tussen een jaar of 3 en maximaal 10 à 11 jaar oud. Natuurlijk 'kapen' sommige oudere kinderen dit feest of pikken ze het snoep in van de kleintjes.
Het bij Sint Maarten horende bijvoeglijk naamwoord is Sint Maartens. Een inwoner is een Sint Maartenaar, een inwoonster een Sint Maartense.
Het grootste deel van de mensen op Sint Maarten is katholiek. Verder zijn er een klein aantal moslims en zijn er kleine protestantse en joodse gemeenschappen.
Je kent het eiland als Sint Maarten, een naam die de (Nederlandse) Europeanen aan het eiland gaven, maar de eerste inwoners, de Amerindianen, noemden het eiland Soualiga, het land van de mooie vrouwen.
Ook voor aanhangers van andere richtingen binnen het christendom, zoals het Arianisme, stelde Martinus zich verzoenend op. Zelfs de keizer in Rome was onder de indruk van Martinus, vooral toen bleek dat hij niet naar zijn mond praatte. In 397 stierf Maarten aan koortsen. Hij was toen ongeveer tachtig jaar oud.
Geïnspireerd op Odin
Naast Nicolaas van Myra lijkt de Noordse oppergod Odin (of Wodan) een inspiratiebron voor Sinterklaas geweest te zijn. Odin bezat het achtbenige paard Sleipnir, waarop hij door de hemel reed. Sinterklaas rijdt op zijn schimmel over de daken.
Jozefien, De Vriendin Van Sinterklaas.
Hoe vertel jij het grote geheim? Sinterklaas bestaat niet, maar als je dit tussen neus en lippen door aan je kind meedeelt is het maar de vraag of dit tot ze doordringt.
Het uitdelen van mandarijnen komt voort uit het verleden van Sint-Maarten. Destijds was fruit een stuk populairder dan tegenwoordig. Rond november is het mandarijnentijd en dus het meest logische fruit wat er werd gegeven aan de zingende kinderen aan de deur.
Sint Maarten is het eerste feest dat in het teken staat van het licht, maar ook van goedheid, delen en schenken. Volgens de legende schonk ridder Martinus de helft van zijn warme mantel aan een arme bedelaar (verderop kun je de legende in meer detail lezen). Sint Maarten kan symbool staan voor ons“ betere” ik.
Sint Maarten, ook wel The Friendly Island genoemd, heeft zowel Franse als Nederlandse kenmerken. Zo heeft het eiland rustieke dorpjes, kleine pensions en uitstekende Franse restaurants. Aan de andere kant heeft Sint Maarten een typisch Nederlandse sfeer met bloemenperkjes, steegjes en geveltjes.
Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn, net als Nederland, zelfstandige landen. Bonaire, Sint Eustatius en Saba, zijn bijzondere gemeenten van Nederland. Samen heten deze drie bijzondere gemeenten: Caribisch Nederland. Ze worden ook wel de BES-eilanden genoemd.
Auteur. Sint Maarten wordt niet in het hele land gevierd. 'Kerngebieden' zijn het Noorden, de stad Utrecht en de provincies Noord-Holland (boven het IJ), Noord-Brabant en Limburg. Ook in Ostfriesland, delen van Vlaanderen en in Noord-Frankrijk is het gebruik levend.
Saba had 1933 inwoners bij de volkstelling van 2020, hiervan hadden 1173 inwoners (60%) de Nederlandse nationaliteit, en 760 inwoners (40%) een andere nationaliteit. Slechts 27% van de bevolking is op Saba geboren.
Nederlands en Engels als officiële talen hebben. De voertaal op het eiland is zoals op Sint Eustatius echter Engels, doordat de bevolking grotendeels afstamt van Engelstalige slaven.
Waar wordt Sint-Maarten gevierd? In Nederland komt de viering voor in meerdere delen van het land. Niet in iedere streek lijkt de traditie even sterk te leven; in Limburg, Groningen, Friesland, Drenthe, Noord-Brabant en delen van Noord-Holland zoals West-Friesland en Kennemerland wordt de feestdag traditioneel gevierd.
Spreek af hoeveel snoep je kind per dag mag hebben
Stop al het snoep in een trommel en spreek af dat je kind bijvoorbeeld één keer per dag iets van de Sint Maarten traktaties mag uitzoeken. Berg de trommel ver weg uit het zicht en houd jezelf aan de afgesproken hoeveelheid.