Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.
Iemand met discipline heeft geen moeite met het naleven van regels of opvolgen van orders van anderen. Ook kan je jezelf regels opleggen en je daar aan houden.
De persoon doet wat hij of zij moet doen, ook als hij of zij er geen zin in heeft. Iemand met discipline kan zichzelf aan het werk zetten. Iemand in het leger heeft bijvoorbeeld veel aan deze karaktereigenschap, omdat hij of zij heel gehoorzaam is. Een leerling kan met veel discipline zijn huiswerk doen.
Als je gedisciplineerd bent accepteer je dus beslissingen van bovenaf. Ook als die minder voordelig voor jezelf zijn. Je sputtert niet tegen als je baas je vraagt over te werken, zoals eerder is afgesproken. Bovendien ken je je eigen taken en verantwoordelijkheden.
U neemt uzelf voor een bepaalde activiteit met regelmatige frequentie te doen. In het begin bent u lekker op dreef, maar naar verloop van tijd loopt u tegen de muur van discipline op. De aandacht verslapt, de frequentie daalt om soms zelfs uiteindelijk volledig te verwateren.
Iemand die gedisciplineerd is, houdt zich aan protocollen en volgt regels goed op. Hij of zij doet zonder morren wat er verwacht wordt, ook al is dat met tegenzin. Gedisciplineerd zijn wil dus zeggen dat je doet wat je moet doen en je niet laat verleiden door andere dingen.
Discipline is namelijk meer dan wilskracht, doorzettingsvermogen of volharding. Het is het optimaliseren van je omgeving, zodat je geen wilskracht hoéft te gebruiken — wijst ook 1 onderzoek (mét marshmallows) uit.
Als je meer discipline wilt opbouwen dan is het belangrijk dat je je wilskracht ontwikkelt. Dat je het traint, iedere dag opnieuw. Dat doe je door jezelf te pushen om iets te doen waar je eigenlijk geen zin in hebt. Hoe vaker je dat doet, des te sterker je discipline wordt.
Waarom is discipline belangrijk? Discipline helpt dus om onze doelen te behalen. Het is sterker dan de afhankelijkheid van onze wisselende verlangens en is meer dan enkel motivatie. Met discipline doen we wat er van ons verwacht wordt, of wat we van onszelf verwachten, ook als het even niet leuk is.
Hoewel motivatie en discipline twee verschillende dingen zijn, heb je beide nodig om je doelen te bereiken. Motivatie helpt je om te beginnen met werken aan je doelen en houdt je geïnteresseerd en enthousiast. Discipline is nodig om door te zetten als de motivatie afneemt of als je het druk hebt met andere dingen.
de zelfdiscipline
naamw. (v.) Voorbeelden: `Laat deze jongen zijn gang gaan, hij heeft een sterke wil en veel zelfdiscipline, hij komt er wel.
Hoe vaker je ambitieus bezig bent en je doelen nastreeft, hoe sterker je wilskracht wordt. Je wilskracht wordt ook sterker als je merkt dat je meerdere keren een doel hebt behaald nadat je discipline toonde en jezelf niet liet afleiden. Het wordt dan steeds makkelijker om het in de toekomst nog een keer te doen.
Discipline is het vermogen om te doen wat je zou moeten doen, ook al heb je er misschien geen zin in. Hiervoor moet je een goede afweging kunnen maken tussen korte- en lange termijn uitkomsten.
Discipline is een vaardigheid die jij moet leren en moet laten groeien tot een gewoonte.
Je gaat maar door en door en door, omdat je het idee hebt dat alles anders instort. Hierdoor kan doorzettingsvermogen dus ook een valkuil zijn en kun je jezelf behoorlijk gaan overvragen. Goed kunnen doorzetten is dus prima, maar er dienen wel grenzen te zijn om jezelf te beschermen.
Wanneer je doorzettingsvermogen hebt, heb je het vermogen om je doel te bereiken ondanks tegenslagen. Een doorzetter geeft niet snel op en houdt zich vast aan een bepaald idee of actie. Bij veel functies wordt de competentie doorzettingsvermogen gevraagd.
Voorbeelden van slechte eigenschappen
Ik ben veeleisend (ik wil het maximale uit mezelf en anderen halen) Ik ben weleens te behulpzaam (ik besteed tijd aan collega's die om hulp vragen, waardoor mijn eigen taken erbij inschieten) Ik ben een control freak (ik wil mijn taken volledig beheersen) Ik ben soms té zorgvuldig.
Voorbeeld zwaktes (weaknesses) bij een SWOT analyse
Hoog verloop van personeel. Achterstand in techniek. Lage klanttevredenheid. Slechte bereikbaarheid.