Cafeïne. Een kop koffie zit vol met cafeïne, dit zorgt ervoor dat je sneller wakker wordt en meer energie hebt. Dit is natuurlijk hartstikke fijn om je dag mee te beginnen, maar het is dus niet persé heel goed voor je. Daarom kun je in plaats van koffie de dag dus beter beginnen met thee.
Bij je ontbijt kun je bijvoorbeeld halfvolle melk of karnemelk drinken. Wil je geen zuivel gebruiken? Dan kun je kiezen voor een sojadrink met toegevoegd calcium en B-vitamines. Of drink water, thee of koffie zonder suiker bij je ontbijt.
Thee smaakt voor veel mensen beter dan koffie, is gezonder voor je, heeft meer antioxidanten dan koffie (ook al bevat groene thee maar ongeveer de helft van de hoeveelheid cafeïne als koffie), bevat minder calorieën dan koffie én zit boordevol voedingsstoffen. De jury is er dus over een: thee is beter dan koffie.
Waarom zou je niet gelijk na het opstaan koffie mogen drinken? Na het opstaan zorgt je lichaam voor een verhoogde dosis cortisol, een stresshormoon. Wanneer je op dat moment koffie zou drinken, zou er minder cortisol worden aangemaakt, waardoor je op termijn weer meer koffie nodig zou hebben om goed wakker te worden.
Dankzij de antioxidanten die terug te vinden zijn in thee, is het drinken ervan een goede manier om jouw immuunsysteem een boost te geven. Het drinken van een kop thee iedere ochtend kan dus erg positieve gevolgen hebben op jouw gezondheid op de lange termijn. Hierdoor wordt je namelijk minder snel ziek.
Thee drinken heeft verschillende positieve effecten op de gezondheid. Daarom adviseert het Voedingscentrum 3 koppen groene of zwarte thee per dag te drinken. Groene en zwarte thee verkleinen de kans op een beroerte. 3 koppen groene thee of 5 koppen zwarte thee per dag verlaagt de bloeddruk.
Het drinken van groene en zwarte thee verlaagt het risico op een beroerte en verlaagt de bloeddruk. Daarom geldt voor volwassenen het advies 3 kopjes groene thee of zwarte thee per dag te drinken.
Niet schadelijk voor het maagslijmvlies
Het eindoordeel is dan ook: koffie op de lege maag is niet schadelijk. Maag-darm-leverarts Paul Boekema heeft onderzocht wat de effecten van koffie op het maag- en darmstelsel zijn. Daarbij zijn vrijwel geen negatieve effecten ontdekt.
Uit onderzoek bleek dat de beste tijd om een koffie te drinken tussen 09:30 en 11:30 uur 's ochtends ligt. Daarnaast bleek dat het weinig nut heeft om tussen acht en negen uur 's ochtends koffie te drinken.
Wanneer een mens meteen na het opstaan koffie drinkt, raakt het hormoon op een gegeven moment gewend aan cafeïne en ebt het effect van cafeïne weg. De beste tijden om een kop koffie te drinken zijn daarom tussen tien uur 's ochtends en 's middags twaalf, en tussen 's middags twee uur uur en 's middags vijf uur.
Je kunt het beste zwarte thee en groene thee drinken. Deze soorten thee verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag.
Het gezondste is om af te wisselen tussen water, thee en koffie zonder suiker, en zuiveldranken zoals halfvolle melk, karnemelk en yoghurtdranken of sojadrink. Deze dranken staan in de Schijf van Vijf. Genoeg drinken is belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen.
Losse thee is gezonder
Het is bewezen dat losse thee meer antioxidanten, vitaminen en polyfenolen (chemische verbindingen die in planten voorkomen) bevat. In theezakjes uit de supermarkt gaan veel van deze voedingsstoffen verloren door de manier waarop ze worden geproduceerd.
Volkorenbrood of een volkoren graanproduct. Kies bij voorkeur voor bruin of volkorenbrood, havermout of ongesuikerde muesli. Een stuk vers fruit als geheel, als beleg, versneden in een kommetje yoghurt of plattekaas.
Ontbijten met yoghurt is gezond. Yoghurt bevat namelijk veel goede voedingsstoffen als vitaminen (B12 en B2), eiwitten en calcium. Maar het is wel belangrijk om een gezonde variant te kiezen. 'Volle' yoghurt bevat bijvoorbeeld veel verzadigde vetten en in vruchtenyoghurts zit vaak weer te veel suiker.
Het bevat vrij veel B-vitamines, ijzer, jodium en vezels. Als je brood weglaat, dan is het slim om producten te kiezen die ook die voedingsstoffen leveren. Bij het ontbijt is dat bijvoorbeeld yoghurt, met vers fruit, noten en eventueel wat homemade muesli of (havermout)granola.
Is koffie veilig om te drinken? In het algemeen is het veilig om koffie te drinken. Er zitten een paarstoffen in koffie die mogelijk schadelijk kunnen zijn, maar met de gemiddelde hoeveelheid koffie die Nederlanders drinken is dit zeer onwaarschijnlijk.
'Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 400 milligram cafeïne per dag, dit komt neer op zo'n vier kopjes koffie per dag', vertelt het Voedingscentrum. 'Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen ongeveer vier kopjes koffie drinken per dag.
Hoewel velen een kop koffie bij het ontbijt nemen, hebben wij traditionele vaste tijdstippen voor koffie: de zogenaamde koffietijd. In Nederland ligt deze 's morgens tussen 9.00 en 10.00 uur, 's middags tussen 15.00 en 16.00 uur en 's avonds rond 20.00 uur.
Recent onderzoek toont aan dat de activiteit van de dikke darm binnen 4 minuten toeneemt na het drinken van cafeïne5. Het welbekende laxerende effect van koffie. Onderzoek toont aan dat cafeïne de dikke darm 60% actiever maakt dan water2. “Onderzoek toont aan dat cafeïne de dikke darm 60% actiever maakt dan water.”
Voor de meeste mensen werkt cafeïne als een mild laxerend middel, waardoor je lichaam meer vocht gaat afscheiden en je vaker moet plassen. Sommige mensen zijn echter nog een stuk gevoeliger voor cafeïne, waardoor ze een zwaarder laxerend effect zullen ondervinden. Cafeïne stimuleert namelijk de spieren in je darmen.
let op met cafeïne
Koffie en andere dranken die cafeïne bevatten drijven het vocht in je lichaam af, waardoor verstoppingen in de darmen kunnen ontstaan, wat dan weer tot een opgezette buik kan leiden. Drink niet teveel koffie en andere cafeïnehoudende dranken.
Kruidenthee zoals Rooibos bevat geen cafeïne en is rijk aan mineralen en vitamine c, hier kun je onbeperkt van drinken.
Toch drink je in de avond beter geen zwarte of groene thee. In deze thee zit namelijk theïne (cafeïne in thee) wat ervoor kan zorgen dat je moeilijk in slaap kunt vallen. Kruidenthee, rooibosthee en fruitthee bevatten geen theïne. Daar kun je in de avond beter voor kiezen.
Een lekkere thee zetten van verse tijm of gember is altijd een goed idee. Ook voor je longen. Tijm is een natuurlijk medicijn tegen hoesten, benauwdheid en keelpijn. Uit onderzoek blijkt zelfs dat tijm beter helpt tegen de behandeling van bronchitis dan een placebo.