In welke situaties is de inlevertermijn van de aangifte erfbelasting langer? Uw aangifte erfbelasting moet bij ons binnen zijn vóór de datum die in de aangiftebrief staat. Deze datum ligt 8 maanden na de overlijdensdatum.
Wanneer krijg ik een reactie op mijn aangifte erfbelasting? Wij doen ons best om u binnen 3 tot 6 maanden een definitieve aanslag te sturen. U krijgt altijd bericht binnen de wettelijke termijn van 3 jaar.
Doet u dan ook geen aangifte? Dan krijgt u een aanmaning. Als u na die aanmaning weer geen aangifte doet of te laat, moet u een boete betalen.
U moet het successierecht betalen binnen de 2 maanden na de dag waarop de indieningstermijn voor de aangifte van nalatenschap verstreken is (zie Aangifte van nalatenschap (This hyperlink opens a new window)). Na die termijn is de wettelijke intrest verschuldigd (7 %).
Hoeveel erfbelasting u moet betalen, hangt af van uw relatie met de overledene. En van het bedrag dat u erft. Als de waarde lager of gelijk is aan een bepaald bedrag, betaalt u geen erfbelasting (een vrijstelling). Daarnaast zijn er nog een aantal bijzondere situaties waarin u geen of minder erfbelasting betaalt.
De notaris maakt de aangifte op voor de erfbelasting en de schenkbelasting. Op basis hiervan bepaalt de belastingdienst of en hoeveel de erfgenamen aan belasting moeten betalen. Soms is een erfenis groter en dan kan de notaris op verzoek precies vaststellen wat ieders rechten zijn.
Erfbelasting is de belasting die je betaalt over de erfenis die je hebt gekregen, als je tenminste meer geld ontvangt dan het bedrag waar een vrijstelling voor geldt. Erfbelasting werd vroeger successierechten genoemd. Deze twee begrippen betekenen dus hetzelfde.
35 procent op de schijf tot 50.000 euro. 50 procent op de schijf tussen 50.000,01 en 100.000 euro. 60 procent op de schijf tussen 100.000,01 euro en 175.000 euro. 70 procent op alles in de schijf boven 175.000 euro.
Hiervoor gelden voorwaarden. Erven u en uw partner allebei? Dan is de vrijstelling voor u samen € 54.270.
Met het hulpmiddel 'Erfbelasting berekenen' op belastingdienst.nl/erfbelasting controleert u eenvoudig of dat zo is. Erft u meer dan de vrijstelling? Doe dan aangifte erfbelasting, binnen 8 maanden na de overlijdensdatum. Dat kan online op Mijn Belastingdienst of met een papieren aangifteformulier.
Als u een erfenis krijgt, hoort dit bij uw vermogen - ook al is deze nog niet onder de erfgenamen verdeeld. Over uw vermogen betaalt u misschien inkomstenbelasting. Lees hoe dat zit. Geef in uw aangifte inkomstenbelasting uw aandeel van de erfenis aan bij uw bezittingen en (eventueel) schulden.
Iedere erfgenaam, ieder van hen betaalt dan voor zichzelf de erfbelasting. De executeur, die betaalt dan de aanslagen erfbelasting.
Ook dat kan. U vraagt dan schriftelijk uitstel van betaling aan. In uw brief doet u een voorstel voor een betalingsregeling en geeft u aan wanneer u de termijnen van uw schuld uiterlijk gaat betalen.
Wie moet de aangifte erfbelasting doen? In principe is dat iedere erfgenaam. In de praktijk is dat één van de erfgenamen die het namens hen allen regelt. Is er een executeur, dan doet die de aangifte.
Een van de beste manieren om te besparen op erfbelasting is door te schenken. Dit wordt ook wel 'met de warme hand geven' genoemd. Door een deel van het vermogen al bij leven te schenken, daalt de omvang van de toekomstige nalatenschap en daarmee de erfbelasting die jij als ontvanger betaalt.
Is erfbelasting aftrekbaar? Erfbelasting is niet aftrekbaar bij uw aangifte inkomstenbelasting. U betaalt over het geld dat u geërfd heeft vermogensbelasting in box 3. Dit gaat wel over de zogeheten netto erfenis.
Ofwel bij een notaris, wat gemiddeld tussen de 300 en 500 euro kost. Ofwel gratis bij het Kantoor Rechtszekerheid bevoegd voor de woonplaats van de overledene, op voorwaarde dat de nalatenschap aan bepaalde wettelijke voorwaarden voldoet.
Komen de erfgenamen er met of zonder notaris niet uit, dan is de hulp van een advocaat en soms de rechter geboden. Van de rechter kan immers gevorderd worden de verdeling zelf vast te stellen.
De aangifte en betaling van de erfbelasting wordt verplicht gedaan door de executeur van de nalatenschap. Deze kan hiervoor een belastingadviseur inschakelen. Als de overledene een testament heeft, staat daar meestal in wie deze executeur is.
Wat is gunstiger: schenken of erven? Hoewel de tarieven gelijk zijn, is het in veel gevallen gunstiger om te schenken. U kunt immers jaarlijks een gedeelte van uw erfenis belastingvrij schenken. Op die manier wordt uw erfenis kleiner en betalen uw erfgenamen na uw overlijden ook minder erfbelasting.
Als u als erfgenaam informatie zoekt over een erfenis, kunt u terecht bij: het Centraal Testamentenregister; een notaris; de rechtbank in de woonplaats van de overledene.