Een snelle en ongestoorde genezing vindt dus altijd plaats onder een pleister, een steriel wondverband of een kompres. Dat inzicht ligt ook aan de basis van het principe van vochtige wondgenezing. Niet in de droge lucht, maar juist in een vochtig milieu kan nieuw huidweefsel zich makkelijker vormen.
Als een wond niet begint te genezen binnen de 3 weken, neem dan contact met de huisarts. Als je bekend bent met diabetes of hart- en vaatproblemen of als je veel medicijnen slikt, neem dan sneller contact op. En tot slot, volg de adviezen op, wees therapietrouw.
Veel voorkomende oorzaken zijn een slechte lokale bloedsomloop, diabetes, spataders of slagaderverkalking. Open wonden aan het been genezen vaak slecht. De behandeling hangt af van de oorzaak. Als een slechte bloedsomloop aan de basis ligt, moet deze in de eerste plaats verbeterd of hersteld worden.
Veel mensen denken dat het goed is om schaaf-, snij- of andere wonden aan de lucht te laten drogen. Toch is dit niet altijd de beste optie. Het afdekken van je wond is vaak veel effectiever. Met speciale vochtige pleisters zorg je ervoor dat jij snel weer de oude bent.
Een operatiewond sluit zich normaal binnen 24 uur. Een droge wond hoeft niet afgedekt te worden. Als vocht uit de wond komt doet u een pleister op de wond. U kunt hiervoor een eenvoudige pleister gebruiken of krijgt deze voorgeschreven.
Vette gaasjes zijn ideaal voor de volgende wond soorten: Brandwonden in een niet acute fase. Tweede graads brandwonden met een dichte blaar. Langzaam genezende open wonden.
Staudt® wondzalf kan gebruikt worden voor het wondbed, wondrand en de huid rondom de wond en is geschikt voor zowel acute als voor chronische wonden ongeacht een droge, vochtige of natte wondomgeving. Voorbeelden zijn geïnfecteerde wonden, brandwonden, schaafwonden, doorligwonden, diabetische wonden en open wonden.
Direct druk op de wond geven kan met een sterieel gaas, een gestreken theedoek, een schone zakdoek of iets dergelijks. Druk net zo lang op de wond totdat: het bloeden stopt. je een wonddrukverband aan kunt leggen.
Wellicht vraag je je af hoelang wondgenezing duurt. Wij hebben het antwoord: het genezingsproces duurt bij kleine wonden meestal tussen de 24 en 72 uur. Wondgenezing bestaat uit 5 verschillende fasen. In de eerste fase, wanneer de wond ontstaat, zorgt de bloedstolling voor een tijdelijke afsluiting van de wond.
Genezingsproces van wonden
Een wond geneest in drie fasen: Fase 1 - Er ontstaat een ontstekingsreactie, hierbij treedt roodheid, warmte, zwelling, pijn en bloedstolling op. Fase 2 - Er ontstaat nieuw weefsel en de wond sluit zich. Fase 3 - Het wondoppervlak verkleint, waarna eventueel een litteken wordt gevormd.
Smeer witte vaseline in de wond om het vochtig te houden. Dat zorgt voor een optimale genezing. U mag eventueel een pleister over de wond plakken. U hoeft de wond niet steriel te behandelen.
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
Voor een effectieve celstofwisseling en wondgenezing is voldoende slaap en rust van cruciaal belang (Beele & Verbelen, 2016; WCS wondenboek, z.j.).
Wij adviseren Staudt Wondzalf. Deze zalf bevordert de genezing van alle wonden. De zalf heeft een drievoudige werking. Namelijk: het ontsmet, heelt de wond en beschermt en verzorgt.
Speciaal vocht uit de bloed- en lymfevaten voert afval en bacteriën weg, zodat er geen infectie ontstaat. Dit goedje heet wondvocht en is doorgaans dus een teken van goede genezing. Toch is er ook een keerzijde: té veel vloeistof kan je verwonding zacht maken en het genezingsproces in gevaar brengen.
Schuimverband wordt gebruikt bij wonden die matig tot veel vocht afgeven. Een schuimverband neemt minder vocht op dan een absorberend verband. Schuimverband bestaat uit verschillende lagen. Schuimverband is ademend, houdt bacteriën vast en houdt tegelijkertijd de wond vochtig.
Sudocrem kan kleine wondjes helpen genezen
Zoals we al zeiden, ondersteunt Sudocrem het herstellend vermogen van de huid; het zorgt ervoor dat wondjes sneller genezen. De benzylbenzoaat en benzylcinnamaat in Sudocrem hebben sterke genezende eigenschappen.
Betadine Zalf
Je brengt een dunne laag zalf aan op de wond en de huid eromheen. Je kunt de zalf zowel op een open wond als onder een verband of pleister aanbrengen. Als je een verband of pleister gebruikt, verschoon je deze 1 tot 2 keer per dag of zo vaak als nodig totdat de wond dicht is.
Gebruik Bepanthen Wondgel op kleine wonden zoals: snijwonden, schaafwonden, huidkloven en brandwonden. Ook te gebruiken bij verbranding door de zon. Reinig de te behandelen zone en breng daarna een dunne laag Bepanthen Wondgel aan op de wond zonder die aan te raken met de tube.
Metaline. Metaline gaas of metaline verband is een sterk vochtopnemend materiaal met een aluminium laagje. Het is geschikt voor brandwonden en schaafwonden omdat het door de aluminium laag niet aan de wond plakt. Het aluminium laagje van het metaline-gaas komt dus tegen de wond.
Verwissel het zalfgaas in principe dagelijks of om de dag afhankelijk van de toestand van de wond. Bij ernstig ontstoken of vochtige wonden elke 4-6 uren aanbrengen om zo de beste werking te behouden. Wanneer de bruine kleur zwakker wordt, moet de zalf opnieuw worden aangebracht.
Hoe gaat het verder als er vocht uit mijn wond komt? Meestal geneest uw wond vanzelf. De wondranden groeien dan aan elkaar. Dit kan een paar weken duren.
In principe moet je daarom verband dagelijks verschonen. Zeker in het begin en bij een wond die nog niet helemaal dicht is. Heeft zich overal op de wond al een korst gevormd, dan zou je om de dag of drie keer per week kunnen verschonen.