De blauwe vinvis, de Balaenoptera musculus, is de allergrootste walvis ter wereld. Gemiddeld wordt hij zo'n 25 meter lang en weegt hij liefst 100.000 kilogram. Zijn hart is ook enorm: het is het grootst van alle dieren en weegt ruim 500 kilogram.
Welk land dier heeft het grootste hart? 'Een giraf is het dier met het grootste hart van allemaal. Hij kan met zijn sterke lijf en lange nek bij de hoogste blaadjes. Geen ander dier kan zo hoog als hij.
Met je hart moet je zuinig zijn, wij mensen hebben er namelijk maar één van. Octopussen hebben niet een, twee maar drie harten. Daarvan is eentje het hoofdhart, dat bloed door het hele lichaam pompt.
Een mens heeft 1 hart, kwallen en octopussen hebben er 3. Een slijmprik heeft 5 harten (slijmprik is een soort paling) en een worm heeft maar liefst 5 paren van 2 harten. 10 hartjes dus!
Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen.
Alle gewervelde dieren hebben rood bloed. Hetzelfde geldt voor zoogdieren, vogels, reptielen en vissen. Maar bij de ongewervelde dieren zijn er soorten die geen rood bloed hebben, zoals wormen en inktvissen. Dat komt doordat deze dieren andere eiwitten dan hemoglobine gebruiken voor het transporteren van zuurstof.
Hij krijgt het predicaat 'vrolijkste dier ter wereld' toegedicht: de quokka. Deze wallaby – een klein soort kangoeroe – lacht namelijk altijd.
Als we kijken naar kracht in absolute zin, komt de Afrikaanse bosolifant als sterkste landdier uit de bus. Maar de machtigste van alle dieren is toch de blauwe vinvis.
Sommige ongewervelden, zoals slakken, inktvissen, krabben, kreeften en garnalen, hebben blauw bloed. Dit is te wijten aan een ander type ademhalingspigment: hemocyanine in plaats van hemoglobine.
De blauwe vinvis is niet alleen het grootste dier dat op aarde voorkomt, maar ook het grootste wezen dat ooit op onze planeet heeft geleefd.
De blauwe vinvis is niet alleen de winnaar van de hardste geluidencompetitie, het is ook nog eens het grootste dier ter wereld. Andere herrieschoppers zijn: leeuwen met 114 dB, de brulaap (de naam zegt het al) met 90 dB en wolven, ook met 90 dB. Cicaden zijn met 120 dB de luidste insecten ter wereld.
Het is het grootste dier ooit. Een blauwe vinvis kan 30 meter lang worden en wel 200 ton zwaar. Om dit gigantische lijf continu van zuurstof te voorzien pompt een enorm hart (ruim 300 kilo) het bloed met imposante slagen rond (80 liter per hartslag).
Je wordt elke moment in je leven iets ouder. Voor de kwal Turritopsis dohrnii is dit een beetje anders. Als deze kwal bijna doodgaat, draait hij gewoon de klok om en wordt hij weer jonger.
De blauwe vinvis is het grootste dier ter wereld. Een volwassen mannetje weegt bijna 170.000 kilo. Ter vergelijking: een volwassen mannetjesolifant weegt maximaal 7.000 kilo. Een pasgeboren blauwe vinvis is al 7,5 meter lang.
De blauwgeringde octopus is normaalgesproken verlegen, maar als hij geïrriteerd of boos wordt, zal hij gaan bijten. De bijt zelf is niet pijnlijk, maar de gevolgen zijn desastreus.
De zeekrokodil heeft de krachtigste beet ter wereld
Het dier met de krachtigste beet ter wereld is de zeekrokodil. Hij klapt zijn kaken met maar liefst 3510 kg op elkaar. Ter vergelijking: een mens heeft een bijtkracht van zo'n 80 kilo en een Duitse herder van 108 kilo.
Het aller domste dier is namelijk de kakapo. Dit dier loopt zonder zorgen op zijn vijanden af. Lange tijd had de kakapo geen vijanden maar tegenwoordig zijn er hermelijnen, honden en ratten. Allemaal vijanden van de kakapo.
Tijger. Het zijn de sterkste katachtigen ter wereld, en kunnen dus ook leeuwen verslaan. Tijgers zijn echte jagers en hebben alles wat er nodig is om de verschrikking van de natuur in zuidoost Azië te zijn. Wanneer ze in een gevecht belanden kunnen ze op hun achterpoten staan en zo domineren over al hun tegenstanders.
Mensen gaan er vaak vanuit dat luiaards de meest slaperige dieren zijn, toch betekent hun langzame manier van bewegen niet dat ze ook meer slapen. Gemiddeld slapen luiaards pakweg veertien uur per dag, dat komt overeen met hoeveel honden gemiddeld slapen.
De schildpad
Het is al bekend dat schildpadden veel langer kunnen leven dan mensen. Zij kunnen honderden jaren leven, zonder dat hun organen verslechteren. Sommige mensen beweren zelfs dat als zij niet ziek zouden worden of opgegeten, dat ze onsterfelijk zouden zijn.
Wanneer het op intelligentie aankomt lijkt de rangorde tussen dieren glashelder: bovenaan staan wijzelf, de mens, met ons onovertroffen intellect. Een aantal treden lager staat de chimpansee, op de voet gevolgd door orang-oetans, dolfijnen en gorilla's, om onderaan te eindigen met de slakken en de wormen.
Om zich te beschermen tegen de hete zon zweet het dwergnijlpaard. Geen gewoon zweet, maar een soort oranje-rood goedje. Dat zorgt ervoor dat zijn huid vochtig blijft en werkt als een soort zonnebrandcrème.
Zonder eten door het leven gaan, het is geen organisme gegeven, maar de Afrikaanse teek komt een heel eind: de diertjes hielden het tot wel acht jaar vol zonder voedsel. Entomoloog Julian Shepherd van de Binghamton University in New York observeerde een aantal Argas brumpti zoals de dieren offcieel heten, in zijn lab.
Zuurstofrijk bloed is helderrood, zuurstofarm bloed is donkerrood. In je lichaam is de kleur van je bloed dus niet overal hetzelfde. Het bloed in aderen stroomt onder enkele lagen weefsel, hierdoor lijkt het bloed donkerder. Aderen ogen daarom niet rood, maar soms blauw.