Azijn – je kunt azijn op dezelfde manier gebruiken. Doe het in de wasmachine met je wasmiddel of week je kleren een nachtje in een mengsel van drie delen water met één deel azijn voordat je ze wast. Denk eraan: meng nooit azijn met bleekmiddel.
Week uw kledingstuk in een emmer met azijn voordat u het wast. Zorg dat het kledingstuk hierbij helemaal is ondergedompeld in de azijn en laat het minimaal een uurtje intrekken (de hele nacht is nog beter) en doe het vervolgens in de wasmachine.
Laat je kleding met zweetlucht een nachtje weken in een emmer water met een flinke hoeveelheid azijn. Daarna het gewone wasprogramma draaien. Je kunt (natuur)azijn ook als natuurlijke wasverzachter gebruiker door het toe te voegen aan je was. Azijn in de wasmachine is ook een onderhoudsmiddel voor je wasmachine.
Azijn is een goed middel tegen veel vlekken, ook tegen gele vlekken in witte kleding. Vul een plantenspuit voor de helft met witte azijn en voor de helft met water. Spuit het mengsel op de zweetplekken voordat u de kleding wast. Ook met natriumbicarbonaat kunt u transpiratievlekken verwijderen.
Gebruik 250 ml gedistilleerde witte azijn voor elke 4 liter water in de wasmachine om resten wasmiddel te verwijderen. Azijn kan kalk uit het water verwijderen. Het ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn gebruiken.
Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water. Is het water in jouw regio zacht (voornamelijk in delen van Friesland en rond de Veluwe), dan is een klein scheutje voldoende. Voor hard water (bijvoorbeeld in Noord-Limburg en het rivierengebied) gebruik je ongeveer een koffiekopje azijn.
Heb je een zweetlucht in je kleding van natuurlijke materialen, dan is het extra belangrijk om een wasmiddel van hoge kwaliteit, zoals OMO, te gebruiken. Breng het wasmiddel direct aan op de zweetvlekken en was het zoals normaal met een wasverzachter. Volg hierbij de aanwijzingen op de verpakking.
Je zweet zelf stinkt eigenlijk niet, de bacteriën die erin zitten wel. Kleding was je op lage temperatuur, 30 of 40 graden. Door de lage temperatuur wordt je kleding beschermd tegen krimpen, vaal worden en snelle slijtage. Temperatuur beneden de 60 graden heeft echter niet de kracht om bacteriën te doden.
Nieuwe kledingstukken met een mooie of donkere kleur kun je voor het wassen het beste een nachtje in een emmer of wasbak met koud water en een scheut azijn in laten weken. Dit fixeert de kleuren, waardoor ze minder snel vervagen. Dit proces kun later je zo nu en dan herhalen om het effect te behouden.
Zweetgeur ontstaat wanneer het zweet een reactie aangaat met bacteriën. Echter hoeft een stinkende transpiratiegeur niets te maken te hebben met persoonlijke hygiëne. Dit kan namelijk ook een gevolg zijn van overactieve apocriene zweetklieren.
Waar komt de geur van stinkende oksels vandaan - en hoe kom je ervan af? Zweetklieren onder onze oksels produceren zweet, en niet zomaar zweetklieren: onder je oksels heb je apocriene zweetklieren. Klieren die niet zozeer vocht aanmaken, maar een combinatie van vetten en proteïnen.
Normaal hebben beide oksels evenveel bacteriën, maar het kan zijn dat je ene oksel er meer heeft dan de andere. Het kan ook dat je rechter oksel meer zweet produceert dan je linker. Hierdoor kan er dus een verschil in geur zijn."
Vieze geur verwijderen
Dan kun je voortaan een kopje witte azijn in de trommel van de wasmachine doen, samen met je wasgoed. Azijn werkt ideaal qua deodoriseren. Ook is het altijd goed voor je kleding om ze buiten te laten drogen. De wind blaast dan eventuele slechte geuren uit je kleding.
Maak een sopje van water en soda. Wrijf de soda even goed over de gele vlekken heen, zodat het goed in kan trekken. Laat dit een uurtje zo staan. Vervolgens kun je het kledingstuk gewoon in de wasmachine doen, en de gele vlekken zijn verdwenen.
Vlekken van appel, banaan, citroen, grapefruit, mandarijn, peer, pompoen, rabarber, wit druivensap, sinaasappel en vijgen kun je goed verwijderen met schoonmaakazijn. Of het nu witte T-shirts zijn of gekleurde kleding: Doe een beetje natuurazijn op de vlek, laat het inwerken en was het kledingstuk in de wasmachine.
Azijn bij het wasgoed als wasverzachter
Door een kopje natuurazijn in het bakje te gieten waar je normaal gesproken wasverzachter in doet (het kleinste bakje met het bloemetje) heb je hetzelfde effect als met wasverzachter. Doordat azijn het kalk uit water verwijdert, wordt je was zachter.
Muffe kleding kun je behandelen met soda, azijn of Dettol. Laat je kleding bijvoorbeeld weken in sodawater. Witte was kan prima een uurtje weken, met bonte was moet je oppassen, want soda kan de kleur aantasten. Laat de bonte was daarom niet te lang in de soda staan.
Je kunt de azijn (een scheutje is voldoende) in hetzelfde vakje schenken als dat je normaal met de wasverzachter doet. Dit zorgt voor minder kalkaanslag en dus gaat je machine veel langer mee! Doordat azijn een natuurproduct is, is het ook nog eens minder schadelijk voor het milieu.
Tip 6: Gebruik schoonmaakazijn
Zijn er toch nog luchtjes aanwezig die niet willen verdwijnen, zet dan zwaardere middelen in voordat je je spullen in de wasmachine doet. Vul bijvoorbeeld een teiltje voor 80 procent met koud water en doe er verder schoonmaakazijn bij. Week daarin het wasgoed dertig minuten lang.
Oma's truc: azijn
Stinkende sportkleding kun je even ca 20 minuten laten weken in koud water met azijn. De grootste viezigheid wordt er op deze manier al uit gewassen. Vooral een handige truc als je sportkleding hebt met heel oud zweet erin.
De anti-transparant deodorant van Dermolin is hier super geschikt voor! De Dermolin anti-transpirant roller is een fijne anti-transpirant die 24 uur geurtjes tegengaat. De anti-transpirant roller bevat daarnaast de hydraterende en kalmerende ingrediënten Pentavitin® en Symcalmin®.
Waterstofperoxide en azijn kun je best in combinatie met elkaar gebruiken, maar je kunt de twee middeltjes beter niet in dezelfde container of spuitfles gebruiken. Dit veroorzaakt namelijk perazijnzuur, wat giftig kan zijn en de huid, ogen en luchtwegen kan irriteren.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
Azijn maakt het water zachter en het verwijdert zeepresten. Hierdoor zorgt het ervoor dat een wasmachine die stinkt weer fris gaat ruiken. Maar het zorgt er ook voor dat de was zachter uit de wasmachine komt. Bovendien verwijdert het kalk uit het water, wat de levensduur van de wasmachine gunstig beïnvloedt.