De werkdagen konden variëren van 10 tot 16 uur, zes dagen per week. Robert Owen formuleerde in 1817 het doel van de invoering van de achturige dag en bedacht de leuze: "Acht uren voor arbeid, acht uren voor recreatie, acht uren voor rust". ("Eight hours' labour, Eight hours' recreation, Eight hours' rest").
De achturige werkdag werd tijdens de industriële revolutie gecreëerd als een poging om het aantal uren handarbeid, die werknemers gedwongen waren te verduren op de werkvloer, te verlagen.
Fabrieksarbeiders moesten vaak 75 uur per week werken en ook deels op zondag. Ook kinderarbeid kwam veel voor. In 1874 werd een eerste stap bereikt in de richting van een kortere werkweek met de invoering van het Kinderwetje van Van Houten, waarmee kinderarbeid voor kinderen tot 12 jaar werd verboden.
Henry Ford kwam met het idee om zijn werknemers 8 uur per dag en 5 dagen per week te laten werken, maar niet om de werkdruk te verlagen . Hij wilde dat mensen meer tijd hadden om te consumeren en bijvoorbeeld een Ford auto te kopen. Zo ontstond voor fabriekswerk het principe van de veertigurige werkweek.
Tijdens het Ancien Régime of het preindustriële tijdperk kon de dagelijkse arbeidsduur variëren volgens de seizoenen, met een jaargemiddelde van ongeveer tien uur werken per dag.
Voordelen van 32 uur per week werken
Je werkt genoeg uren om inhoudelijk interessant werk te kunnen doen. Je hebt meer tijd voor hobby's , sport, vrienden en familie. Je hebt meer tijd voor kinderen, huishouden, mantelzorgtaken en random klusjes.
Als we eerlijk naar onszelf kijken, weten we dat we niet de volle 8 uren van een werkdag productief zijn. Zoveel uren werken per dag is volgens onderzoek het best voor optimale productiviteit én optimaal geluk.
Tijdens die opstand is een man genaamd Robert Owen naar voren gekomen. Hij heeft de 9 tot 5 cultuur als het waren bedacht. Zijn filosofie was dat een dag eigenlijk verdeeld moest worden in drie delen.
Wanneer je minimaal 12 uur werkt en maximaal 32 uur, werk je parttime. De parttime werkweken bestaan gemiddeld uit 24, 28 of 32 uur werken. De werkgever kan er voor kiezen om functies aan te bieden in parttime of in fulltime, daarnaast heb je ook nog dienstverbanden als interim of oproepkracht.
Uit onderzoek is namelijk gebleken dat we van de 8 uur dat we op een dag werken, maar 2 uur en 53 minuten écht productief zijn.
Bij de Rijksoverheid bestaat een volledige werkweek uit gemiddeld 36 uur. Het bijbehorende gemiddelde aantal uren per dag is 7,2 uur. Soms is het mogelijk om gemiddeld meer uren per week te werken, tot een maximum van gemiddeld 40 uur per week.
Te lang werken is voor niemand goed. Daar zijn wetenschappers het wel over eens. Uit een aanzienlijke rits onderzoeken blijkt dat lange werkweken en -dagen niet goed zijn voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Als je veel werkt, heb je minder tijd om goed voor jezelf te zorgen.
Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze. De pauze mag u splitsen in meer pauzes van minimaal een kwartier.
Voordelen van werken in Frankrijk
De fulltime werkweek in Frankrijk is 35 uur. Je hoeft dus minder te werken voor een volledig salaris. Fransen hebben ontzettend veel vrije dagen. Volgens de wet krijg je minimaal vijf weken bij een fulltime dienstverband, maar de norm bij veel bedrijven is 8 tot 10 weken.
Dan spant Nederland momenteel de kroon met 30,6 uren per week. Ook in Denemarken, Ierland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk worden relatief weinig uren per week gemaakt. Een overzicht van de gemiddelde werkweken in Europa volgens de OESO: Nederland 30,6.
Wat is de 9-tot-5-mentaliteit? De 9-tot-5-mentaliteit wil eigenlijk zeggen dat je je als werknemer graag houdt aan je 8-urendag. Je werkt dus van 9 uur tot 17 uur. Uurroosters kunnen natuurlijk verschillen, dus het gaat hier vooral over het feit dat je 8 uur per dag werkt.
Werken op zaterdag en zondag
De zaterdag wordt niet als normale werkdag beschouwd. Er zijn hierop 2 uitzonderingen: Per kalenderjaar mag de werkgever maximaal 5 zaterdagen als werkdag aanwijzen. Ook in dat geval omvat de normale werkweek 5 werkdagen.
Verschillen tussen mannen en vrouwen
Zo werken mannen in de EU langer dan vrouwen in een betaalde baan, 39 uur tegenover 33 uur. Maar vrouwen doen er meer onbetaald werk. Als die cijfers bij elkaar worden opgeteld blijkt dat vrouwen in de EU 7 uur per week meer werken dan mannen.
Een voorbeeld van een ideale werkdag kan zijn:
09.00 - 10.00 uur- e-mail wegwerken, contact opnemen met mensen. 10.00 - 11.30 uur - focus werkzaamheden verrichten. 11.30 - 12.00 uur- e-mail checken en beantwoorden. 12.00 - 13.00 uur - lunchpauze, wandeling maken, ontspanning.
Maar als je de perfecte mix van productiviteit, geluk en tijdsbesteding wilt bereiken, is een realistischer doel om iets minder dan 40 uur per week te werken. Het onderzoek toont aan dat zelfs een uur of twee minder werken van de standaard 40-urige werkweek enorme voordelen kan hebben, zowel op het werk als thuis.
Werken is goed voor ons, zeggen onderzoekers aan de universiteit van Cambridge. Je bent onder de mensen, het geeft je sociale status en zorgt voor een duidelijke structuur van de dag.
"Die belastingkortingen en toeslagen zijn inkomensafhankelijk en worden lager naarmate je meer verdient", legt Hugo Erken van de Rabobank uit. "Het probleem daarmee is dat je recht op kortingen en toeslagen verliest als je bruto meer salaris krijgt. Dat leidt tot een hoge belastingdruk op extra werken.
Voor zover goed onderbouwd, zo mogelijk neergelegd in beleid, kan een verzoek om 4 x 9 uur te mogen werken, afgewezen worden. Daarmee is duidelijk dat er grenzen zijn aan de huidige opgang van Het Nieuwe Werken.
De cijfers zeggen in ieder geval van wel en ook de wetenschap geeft aan dat 40 uur werken niet de meest optimale indeling van je werkweek is. Maar, als jouw gelukshormoon aangewakkerd wordt van veel en lang werken, dan houdt niemand je tegen. En ook de mensen die hun centjes hard nodig hebben, begrijpen we.