Kindcheck – Signaleren van kindermishandeling op basis van oudersignalen. De Kindcheck is onderdeel van de Wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Doel van de Kindcheck is om meer kinderen in beeld te brengen die ernstig risico lopen mishandeld of verwaarloosd te worden.
De kindcheck is verplicht voor iedereen die onder de Wet Verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling valt. In eerste instantie is de kindcheck bedoeld voor professionals die voornamelijk met volwassen patiënten werken.
In een gesprek met je cliënt ga je na in hoeverre de kinderen waarvoor hij of zij zorgt, last hebben van hun problemen. Het doel van dit gesprek is dat je beoordeelt of het nodig is om verdere stappen te (laten) ondernemen omdat de situatie van de ouder schadelijk is of kan zijn voor de kinderen.
Is overdreven druk of juist overdreven rustig. Gaat vaak tegen de regels of de volwassenen in. Is vaak overdreven vroeg op school of blijft lang rondhangen op school. Zegt negatieve dingen over zichzelf, anderen of de wereld.
Psychische mishandeling (ook wel emotionele - of geestelijke mishandeling genoemd) is het stelselmatig uitschelden, treiteren, vernederen, bedreigen, kleineren, overvragen, isoleren of elk ander gedrag dat een negatieve invloed kan hebben op de emotionele ontwikkeling van een kind.
De meldplicht voor ongebruikelijke transacties geldt voor: financiële instellingen (bank, verzekeringen en financiële advisering of bemiddeling) zakelijke dienstverlening (bijvoorbeeld advocaat, notaris, makelaar, taxateur) financiële dienstverlening (bijvoorbeeld accountant, belastingadviseur)
Veilig Thuis is het advies- en meldpunt huiselijk geweld, ouderenmishandeling en kindermishandeling. Bij ons kunnen slachtoffers, daders, omstanders en professionals terecht voor deskundige hulp en advies.
Wij stellen feiten vast, doen onderzoek naar strafbare feiten en stemmen met onze partners af over de aanpak. Veilig Thuis zorgt ervoor dat er voor iedereen in het gezin passende hulp krijgt. Dus voor het slachtoffer, de kinderen én de pleger.
Meestal praat Veilig Thuis eerst met het hele gezin (ouders en kinderen). Veilig Thuis praat ook met mensen die uw gezin kennen, bijvoorbeeld een leraar, huisarts, de politie en schuldhulpverlening. Ze bekijken wat zij kunnen doen om het veilig te maken. In een volgend gesprek maken Veilig Thuis en uw gezin afspraken.
Denk daarbij aan geestelijke of lichamelijke mishandeling, verwaarlozing, seksueel misbruik, psychoses of dreigende zelfdoding. Voor bovenstaande situaties waarin sprake is, of lijkt te zijn, van een acuut onveilige situatie als gevolg van huiselijk geweld of kindermishandeling, staat de Crisisdienst 24/7 paraat.
De melding komt terecht bij een zorginstelling of de gemeente. Als er kinderen bij betrokken zijn, gaat de melding naar Veilig Thuis. Daar wordt eerst gekeken hoe ernstig de situatie precies is. Dan kan Veilig Thuis zelf een onderzoek starten, maar een melding kan ook worden doorgestuurd naar een lokale hulpverlener.
Slachtoffers, plegers, omstanders en professionals kunnen contact opnemen met Veilig Thuis als zij een vermoeden hebben van kindermishandeling of huiselijk geweld. Veilig Thuis kijkt samen met de beller wat er aan de hand is en wat de beller zelf kan doen.
Het geweld kan lichamelijk zijn of seksueel, maar ook verbaal geweld, zoals schreeuwen of bedreigen hoort daarbij. Alle huiselijk geweld is strafbaar.
Van psychische of emotionele mishandeling is sprake wanneer ouders of andere opvoeders met hun houding en gedrag afwijzing en vijandigheid uitstralen tegenover het kind.
Bij passieve mishandeling wordt er iets niet gedaan (het kind krijgt geen aandacht); Er hoeft niet per se schade te worden toegebracht om van kindermishandeling te spreken. Een risico op schade is hiervoor voldoende; Mishandeling gaat niet alleen om fysieke schade, maar ook om psychische schade.
Cliëntenonderzoek bij aankoop boven € 10.000
Dan moet de verkoper een cliëntenonderzoek doen. Deze controle is verplicht om witwassen en financieren van terrorisme te voorkomen.
De taak van de hulpverlener beperkt zich tot het nagaan of, in een concrete casus, aan de toepassingsvoorwaarden van de meldplicht is voldaan. Als er sprake is van een meldrecht, kan een hulpverlener informatie ter kennis brengen van justitie of politie, maar is hij daartoe niet verplicht.
Meldcode is verplicht
Het is voor scholen en instellingen verplicht om een meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling te hebben.
Narcistische mishandeling is verradelijk in die zin dat het misbruik geheim, sluw en vaak indirect is. De narcist kan het ene moment liefhebbend zijn en het volgende moment je tot woede drijven. Deze manier van handelen noemen ze Gaslighting.
Uit de rechtspraak volgt dat het bij mishandeling draait om het opzettelijk toebrengen van lichamelijk letsel bij een ander. Een eenvoudige klap kan dus al mishandeling opleveren.
Word je door iemand in je omgeving gekleineerd, geïntimideerd of gepest? Dan kan er sprake zijn van geestelijke mishandeling. Geestelijke mishandeling wordt ook wel psychische of emotionele mishandeling genoemd. Langdurige en herhaalde geestelijke mishandeling levert grote spanningen op.