De olie die het meest geschikt is om te verhitten is olijfolie (niet de koude persing), zonnebloemolie, druivenpitolie, arachide-olie, koolzaadolie of soja-olie. De olijfolie is daarvan degene met het meeste smaak, dus het minst neutraal.
Om brood te maken kan je zowel pure als extra vierge olijfolie gebruiken. Olijfolie zorgt voor een zacht en vochtig deeg dat goed rijst en lang houdbaar is. Extra vierge olijfolie geeft een karakteristieke smaak aan het brood.
Margarine werkt enigszins als broodverbeteraar. Boter en margarine houden het brood iets langer vers en mals, tevens zorgen zij voor een groter volume. Plantaardig vet zowel als zachte reuzel of bakkersvet komen ook in aanmerking. Olie houdt brood langer vers.
Bak, braad, wok of frituur bij voorkeur in gewone (goedkope) olijfolie, arachideolie, zonnebloemolie of maïsolie. Lijnzaadolie en extra vierge olijfolie kun je beter niet verhitten.
Het hangt van je recept af welke olie het meeste geschikt in qua smaak. Kies een olie met een neutrale smaak voor je zoete bakrecepten. Wil je je pizzadeeg, stokbrood of andere bakrecepten wel wat extra smaak geven, dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld olijfolie. Gebruik geen extra vierge.
Deeg laten rijzen is erg belangrijk voor de smaak en textuur van zelfgebakken brood. Tijdens het rijzen produceert het gist of de zuurdesem kooldioxide. Dit zorgt voor een mooi luchtig en goed gerezen brood. Hoe langer en langzamer je brooddeeg laat rijzen, des te lekkerder de smaak en textuur van het brood.
Re: Wat voegt een ei toe? Ei(eren) wordt vooral vaak gebruikt in luxe en/of gevulde broodsoorten, het wordt er niet alleen steviger door, (verstijfselen van het eiwit tijdens het bakproces) maar ook wat luchtiger en zachter, vooral als er veel ei in wordt gebruikt,denk bijv. aan het Briochebrood.
Bakken in zonnebloemolie Dat het rookpunt van zonnebloemolie op 227 graden Celsius zit is een voordeel ten opzichte van olijfolie. Toch wordt olijfolie aangeraden. Dit komt vooral door het feit dat zonnebloemolie relatief veel meervoudige onverzadigde vetten kent wanneer je dit vergelijkt met olijfolie.
Saffloerolie is zonder twijfel één van de slechtste plantaardige olie die je kunt eten, maar liefst 70% bestaat uit linolzuur en het bevat vrijwel geen voedingsstoffen. De gemiddelde zonnebloemolie bevat een linolzuur precentage van meer dan 60%.
Minder verzadigd vet met halvarine en margarine
Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken. Ter vergelijking: als je 6 boterhammen per dag eet, krijg je bij roomboter zo'n 16 gram verzadigd vet binnen, bij margarine ongeveer 6 gram en bij halvarine zo'n 3,5 gram.
Je eigen brood bakken is meestal goedkoper dan een brood kopen. Naast de vaste kosten van elektriciteit, water en je broodbakmachine, bepaalt vooral het meel de prijs van je brood. Een andere optie is dat je zelf je brood samenstelt met bloem, gist, water, zout en eventueel extra zaden.
Voor een toast met enkel olie
Aangezien olie het enige ingrediënt is, hooguit met wat tomaat die op het brood is gewreven, stellen wij soorten voor met een sterke smaak, zoals picual, of met complexere of gecombineerde smaken, zoals hojiblanca en frantoio.
Voor dressings en koude bereidingen kies je voor olijfolie van de eerste, koude persing (extra vierge), die heeft het meeste smaak. Om te bakken gebruik je best geraffineerde (of gewone/vierge) olijfolie. Arachideolie of pindaolie is een plantaardige olie die uit pinda's gewonnen wordt.
Vervanger voor zonnebloemolie tijdens het bakken
Vervang zonnebloemolie simpelweg door andere neutrale plantaardige oliën. Zoals koolzaadolie, arachideolie, rijstolie, raapzaadolie of slaolie. Zo kun je onbezorgd blijven genieten van al je zoete baksels.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn heel geschikt voor bakken en braden. Extra vierge olijfolie wordt koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd.
Zonnebloemolie is neutraal van smaak en geschikt voor zowel koude als warme bereidingen. Zonnebloemolie bevat veel omega 6. Kokosolie is perfect om mee te bakken of te frituren.
Hoe gezond is Croma? Croma bevat geen water waardoor het vlees direct dichtschoeit en lekker mals blijft. Tevens zijn aroma's toegevoegd om de smaak van vlees te accentueren. Plantaardige olien is van nature gezond, omdat het rijk is aan goede onverzadigde vetten.
"In oliën zitten onverzadigde vetten. Die zijn beter dan de verzadigde, die in boter en andere harde vetten zitten. Onverzadigde vetten bevatten namelijk goed HDL-cholesterol en verzadigde het slechtere LDL-cholesterol." Olie is het beste om in te braden en bakken.
Laat het deeg rijzen tot het in volume is verdubbeld. De tijdsduur is afhankelijk van de temperatuur. Bij kamertemperatuur duurt het ongeveer 2 uur. In de koelkast kun je het een nacht laten rijzen.
Kneden. Het kneden van brooddeeg is het belangrijkst om een goed brood te bakken. In tegenstelling tot bij zoet gebak, moet je een gistdeeg lang kneden. Ik kneed mijn brooddeeg in de standmixer altijd zo'n 10-15 minuten met de deeghaak.
In principe is dat geen probleem. Je kan het brood de eerste keer laten rijzen zoals je het altijd zou doen. Kneed het deeg dan een tweede maal en laat het de tweede keer rijzen in de koelkast. Het deeg zal wat minder snel rijzen omdat het op een lagere temperatuur rust.