Een heel rijpe banaan bevat zo'n 0,4 procent alcohol. Dit geldt trouwens ook voor ander rijp fruit zoals mango's.”
Rijp fruit, fruitsap en fruitpap kan tot 0,1 % alcohol bevatten, de dubbele hoeveelheid van wat er in moedermelk aanwezig zou kunnen zijn.
Denk aan rumrozijnen, pruimen op Armagnac en watermeloen met wodka. Welk fruit kun je lekker marineren in alcohol en hoe doe je dat?
Sterker nog, ook bij natuurlijke processen komt deze hoeveelheid vrij.” Wanneer fruit bijvoorbeeld heel erg rijp is, ontstaat er een klein beetje alcohol door het gisten. Zo kan in vruchtensap 0,5 procent zitten en in een rijpe banaan 0,1 procent.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Pure alcohol (vaak te krijgen in alcohol 90%) drinken is gevaarlijk. Je kan door de grote hoeveelheid alcohol je slokdarm en maag beschadigen omdat het het slijmvlies aantast. Verder kan je er een alcoholvergiftiging door krijgen.
Een banaan die alsmaar rijper wordt vertoont niet alleen bruine plekken, ook de suikers worden langzaamaan (dankzij het gistingsproces) omgezet in het bijproduct alcohol. Een heel rijpe banaan bevat zo'n 0,4 procent alcohol. Dit geldt trouwens ook voor ander rijp fruit zoals mango's.
Vooral voedsel dat rijk is aan koolhydraten vertraagt de opname. Maar ook voedsel dat rijk is aan vetten en eiwitten kan de opname vertragen. Brood, pasta, aardappelen en rijst bevatten veel koolhydraten. Boter, kaas, olie en noten bevatten veel vetten, terwijl vlees, melk en eieren veel eiwitten bevatten.
Alcohol wordt vanuit de maag en darmen opgenomen in het bloed. Hoe snel dat gebeurt, hangt onder meer af van de aanwezigheid van voedsel in de maag. Ook het alcoholpercentage is van invloed. De lever zorgt voor afbraak van alcohol en heeft daarvoor circa anderhalf uur per standaardglas nodig.
Na het drinken van twee glazen zes uur geen borstvoeding geven, na drie glazen negen uur, enzovoort. moedermelk wegen zeker op tegen het risico van af en toe een glaasje. heeft evenveel tijd nodig om de alcohol afbreken. Per glas 2 tot 3 uur.
Het drinken van alcohol heeft een direct effect op je lichaam. De alcohol komt immers in de bloedbaan terecht en wordt zo in je lichaam verspreid. Na een 10-tal minuten bereikt het de hersenen en worden de eerste effecten voelbaar.
Pisang Ambon Original is een groene likeur afkomstig uit Nederland. Het voornaamste ingrediënt in het receptuur van deze drank is de banaan. Er wordt een kruidenmix aan het distillaat toegevoegd om deze volledig op smaak te krijgen. Pisang Ambon Original heeft een alcoholpercentage van 20%.
Mensen kunnen tussen de 25 en 80 gram fructose per dag metaboliseren. Een banaan bevat ongeveer 100 gram fructose per 3,4 gram. Een middelgrote banaan van 120 gram heeft dus ruim 4 gram fructose. Als je geen ander fruit zou eten, zou je 5 bananen per dag kunnen eten zonder de limiet te bereiken.
In 1 grote (165 gram) banaan zit: 152 kcal energie. 0,5 gram vet. 0,2 gram verzadigd vet.
Koolhydraten én vetten. Zowel koolhydraatrijke maaltijden als vetrijke maaltijden zorgen voor een vertraagde opname van alcohol in het bloed. Voeding met goede vetten, zoals avocado, vette vis, olijfolie en noten, geven een goede bodem voor je begint te drinken.
Nummer 4: Vooraf melk drinken, koffieroom of een lepel olijfolie. "Alcohol frustreert de maagwand en die raakt geïrriteerd. De maagwand vettig maken, met vette producten als volle melk en olijfolie, kan hem een beetje beschermen.
Vervangers voor alcohol kunnen alcoholvrije bieren en wijnen en andersoortige “frisdranken” zijn. Onder frisdranken vallen de koolzuurhoudende dranken, vruchtensappen en waters. Ook energiedranken die tegenwoordig overal te krijgen zijn bevatten geen alcohol.
Als je 's ochtends wakker wordt met een stevige kater kunnen bananen en tomaten je helpen. In bananen zit veel kalium, een stof die afvalstoffen (lees: alcohol) uit je lichaam verwijdert.
Dat percentage is vergelijkbaar met een overrijpe banaan: je wordt er niet dronken van. Maar als er 0.0% op het etiket staat, mag er helemaal niks meer in zitten. Tenzij je ergens op het flesje vermeld dat er “minder dan 0.03%” alcohol in zit, zoals Grolsch en Heineken doen. Zij vergisten hun 0.0% bier dus wél.
U mag niet rijden met meer dan 0,5 promille (ongeveer 2 glazen) alcohol in uw bloed. Voor beginnende bestuurders gelden andere regels. Het gebruik van alcohol vermindert uw rijvaardigheid, waardoor u sneller een verkeersongeval kan veroorzaken.
Een glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziektes, zoals borstkanker, vergroten. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.
De afbraak van alcohol kan helaas niet versneld worden. Niet door koffie, niet door veel bewegen, niet door een koude douche en niet door een wandeling in de frisse lucht en ook niet door vitamines. Alcohol wordt afgebroken door de lever. De lever doet 1 tot 1,5 uur over de afbraak van 1 standaardglas alcohol.
De Gezondheidsraad en het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) adviseren zowel mannen als vrouwen om geen alcohol te drinken of in ieder geval niet meer dan één standaardglas alcohol per dag [1]. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten alcoholhoudende dranken.