Frituurolie bevat vooral onverzadigd vet wat bekend staat om positieve gezondheidseffecten. Frituurolie is daarom gezonder dan hard frituurvet, dat vaak veel verzadigd vet bevat. Aan het logo Verantwoord frituren is te zien of een horecazaak frituurolie gebruikt en niet hard vet.
Frituur bij voorkeur in olie omdat olie gezonde onverzadigde vetten bevat. Denk aan gewone olijfolie, arachideolie of maïsolie. Ook vloeibaar frituurvet bevat vooral gezonde onverzadigde vetten.
Zonnebloemolie bestaat voor ongeveer negentig procent uit gezonde onverzadigde vetten. Hierdoor is zonnebloemolie gezond in vergelijking met harde bak- of braadproducten die veel ongezonde verzadigde vetten bevatten. Het eten van veel verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
Allereerst omdat ze het milieu kunnen vervuilen. Als u ze weggiet via de riolering, kunnen gebruikte frituurvetten en –oliën de afvoer verstoppen, het oppervlakte- en grondwater vervuilen, of problemen veroorzaken in de waterzuivering. Dit geldt ook voor vetten en oliën die in de vuilniszak weggegooid worden.
De frituurolie moet worden vervangen voordat ze tekenen van kwaliteitsvermindering vertoont en na maximaal 10 keer gebruik, of minder als dit op het etiket wordt vermeld. Bij elke verversing moet alle olie vervangen worden en moet de friteuse worden gereinigd.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Cafetaria's die Verantwoord Frituren gebruiken vloeibaar frituurvet of frituurolie. Daarin zitten, in vergelijking met vaste frituurvetten, veel onverzadigde vetzuren in. Onverzadigde vetzuren helpen een normaal cholesterolgehalte te behouden.
Alesie Rijstolie Frituurolie 2L
Gelukkig zijn er genoeg alternatieven die je kunt gebruiken. Vervang zonnebloemolie simpelweg door andere neutrale plantaardige oliën. Zoals koolzaadolie, arachideolie, rijstolie, raapzaadolie of slaolie. Zo kun je onbezorgd blijven genieten van al je zoete baksels.
Wat doe ik met gebruikt frituurvet of olie? Gebruikt frituurvet of olie kan het best worden ingeleverd zodat het gerecycled kan worden. Giet het terug in de verpakking of in een plastic fles en lever het in bij een inzamelpunt in de buurt.
Gebruik je vast frituurvet, zet dan de frituurpan (héél) even aan (een halve minuut is vaak al voldoende). Hierdoor komt het blok vet lost van de pan en kun je het zo uit de pan halen. Veeg daarna de frituurpan aan de binnenkant schoon met behulp van wat keukenpapier of toiletpapier.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Vloeibaar vet (zoals olie en vloeibare bak- en braadproducten) heeft hierbij de voorkeur. Olie en vet bestaan altijd uit een combinatie van verzadigde en onverzadigde vetzuren. Vloeibaar vet bevat veel onverzadigde vetzuren die het 'slechte' LDL-cholesterolgehalte verlagen. Gezond vet dus!
Antioxidanten zitten meestal van nature in plantaardige olie. Vooral zonnebloemolie bevat een grote hoeveelheid antioxidanten. Zodoende kiezen steeds meer mensen voor het friet bakken in zonnebloemolie. Patat bakken zonder frituur is zeker mogelijk.
Olijfolie is zeer geschikt om mee te frituren.
Door de enkelvoudig onverzadigde vetzuren kan olijfolie zeer goed tegen verhitting. Waardoor hergebruik mogelijk is en oxideren lang duurt. Het is ook gezond omdat het vetgehalte in het eten lager is. Omdat u bij hogere temperaturen kan frituren.
Behalve dat ossewit een heerlijke smaak geeft aan je frietjes, is het ook nog eens een stuk gezonder dan zonnebloemolie, waar nagenoeg alle friettenten in bakken. In plantaardige olie kun je eigenlijk maar 1 keer bakken, omdat deze na verhitting onstabiel wordt.
De prijs van eetbare oliën als palmolie en zonnebloemolie stijgt hard door de oorlog in Oekraïne, droogte en exportbeperkingen. De prijs van palmolie, de basis voor veel producten, is verdubbeld, terwijl zonnebloemolie en sojaolie 50 procent duurder zijn geworden.
Frituurvet is ongebruikt ongeveer 6 maanden tot een jaar houdbaar.
Gebruik rijstolie. Deze neutrale, plantaardige olie geeft amper geur af tijdens het bakken en is niet al te duur.
Door het frituren, etensresten, hoge temperaturen en herhaald gebruik wordt het rookpunt van de olie steeds lager. Dit leidt er uiteindelijk toe dat de olie vies wordt, waardoor het bereide voedsel niet meer lekker smaakt. Wij adviseren de olie na 5-8 keer te verversen.
Niet alle olies zijn geschikt om te verhitten. Het kan zelfs ongezond zijn omdat er kankerverwekkende stoffen kunnen ontstaan. Deze worden PAK's genoemd: polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Bak, braad, wok of frituur bij voorkeur in gewone (goedkope) olijfolie, arachideolie, zonnebloemolie of maïsolie.
Frituurolie bestaat meestal uit plantaardige oliën. Het meest gebruikte frituurolie is zonnebloemolie.
In welke olie frituren? Gebruik olie met een hoog rookpunt zoals zonnebloem-, rijst-, koolzaad- of arachideolie. In de winkel vind je ook speciale frituurolie – deze bestaat uit meerdere oliesoorten en bevat vaak hulpstoffen zoals antischuimmiddel of aroma's.
De verse friet word in de snackbar voorgebakken op 150 graden om even af te koelen en dan af te bakken op 180 graden. Snacks zijn het lekkerst met 175 graden. Ook ligt het aan het merk friet wat de snackbar gebruikt en in wat voor vet er word gebakken. de ene snackbar is de andere niet!
Frituren zonder frituurpan is zeker mogelijk. Je kunt namelijk ook olie of vet verhitten in een kookpan. In principe kun je elke pan gebruiken, mits deze een dikke bodem heeft. Gooi ook niet teveel olie in de pan.
Verbruik. Het gemiddelde vermogen van een frituurpan ligt rond de 2500 Watt (2,5 KWh). Dat betekent dat de frietpan het meeste stroom verbruikt van de drie. Wanneer je drie keer per week een half uur aan het frituren bent, kost dit je jaarlijks € 78.