Voor 's avonds is een melk-granenpap het traditionele gerecht. De melk in deze pap levert licht verteerbaar en goed opneembaar eiwit, terwijl de zachte graanvlokken energie leveren. De volwaardige granen zorgen er bovendien voor dat het lichaam voor langere tijd over deze energie kan beschikken.
Vanaf 6 maanden kan je bijvoorbeeld 'fijne granen' geven. Er zijn verschillende merken die deze soort pap aanbieden. Ook speltpap, haverpap of oerpap zijn op deze leeftijd geschikt voor je baby. Bij 8 maanden kan je overstappen op ontbijtpap of volkoren granenpap.
Begin niet te vroeg met het geven van een papfles aan je baby, dus niet voordat je kind vier maanden oud is. Voor die tijd zijn de darmen van je baby nog niet helemaal volgroeid en kan hij de vezels die in pap zitten nog niet goed verteren.
Gezonde keuzes zijn speltpap van volkoren speltmeel, pap van boekweitvlokken, pap van quinoa(vlokken), teff, rogge of gierst. In de natuurvoedingswinkel zijn verrassend veel granen te koop. Let er wel op dat je de volkoren varianten kiest.
Het advies is om maximaal 2 papflessen per dag te geven (dus 20 gram).
Omdat hun buikjes nog heel klein zijn, moet deze voeding veel voedingsstoffen bevatten. IJzer is een van de belangrijke voedingsstoffen die baby's op deze leeftijd nodig hebben. Daarom moeten hun eerste hapjes rijk aan ijzer zijn. Met ijzer verrijkte babygranen of babypap zijn een goede bron van ijzer.
Een flessenspeen is gemaakt van siliconen en kan door veelvuldig gebruik en reinigen beschadigen, of uitdrogen door melkresten of speeksel. Ook zijn er kindjes die de speen kapot bijten. Daarom adviseert Difrax een flessenspeen elke zes weken te vervangen.
NESTLÉ PyjamaPapje® Biscuit is een lekker gebruiksklaar flessenpapje met vitamine D. Het kan gegeven worden als variatie op een fles melk of een bordje pap. Lekker voor het slapen gaan.
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. In tegenstelling tot havermout bevat Brinta gluten.
Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout. Aan brood wordt namelijk jodium toegevoegd en aan havermout niet.
In principe hebben baby's vanaf ongeveer 8 maanden geen nachtvoeding meer nodig, maar sommige baby's kunnen al bij 4 of 5 maanden zonder nachtelijke voeding. Hoewel iedere baby anders is, weten we dat er factoren zijn die invloed hebben op het doorslapen van je kind en op het nodig hebben van een nachtvoeding.
Normaal gaat het vaak zo: je baby drinkt om 19.00 – 20.00 uur de laatste fles van de avond. Dan gaat je kleintje slapen en maakt hij een ruk van ongeveer 4 tot 6 uur. Hierna is het weer tijd om te voeden.
Dit moet je niet abrupt doen, maar in stapjes. Wat je het beste kunt doen is de fles elke avond de fles een paar minuten eerder geven dan die avond ervoor. Zo kom je steeds dichter bij de tijd van de dag ervoor en ga je dus ook minder geven. Op een moment hoef je de avondfles dus helemaal niet meer te geven.
'Een hele bekende is bijvoorbeeld het Pyjamapapje. Dat is een product dat veel ouders kopen omdat ze denken dat het een gezonde toevoeging is voor het eetpatroon van de baby. Maar als je gaat lezen, karamel room suiker, allemaal ingrediënten die niet goed zijn.
Welke fase speen heb je nodig bij het geven van dikkere voeding? De Dr. Brown's fles is in principe ontwikkeld voor het geven van melk en gladde papsoorten. Bij het toevoegen van rijstebloem adviseren wij één of twee fases hogere speen te gebruiken.
Naast pap van rijstebloem kan je je baby van 7 maanden ook speltpap, haverpap of oerpap geven. Brinta en havermout zijn behoorlijk zwaar voor de maag van je kindje.
De minste calorieën vind je in de havermout van Leev, de meeste calorieën in de havermout van Smaakt. De producten van AH en Quaker zitten daar netjes tussen.
Ontbijtgranen staan in de Schijf van Vijf als er geen zout is toegevoegd, en er niet te veel suiker inzit (niet meer dan 16 gram suiker per 100 gram). In de winkel vind je ook veel soorten ontbijtgranen die buiten de Schijf van Vijf vallen. Bijvoorbeeld omdat er veel suiker in zit, of zout aan is toegevoegd.
Borstvoeding is het beste voor je kindje en dient zo lang mogelijk gegeven te worden. Bevat Ijzer & calcium. Met NESTLÉ PyjamaPapje® geef je altijd een verantwoord, lekker en compleet papje. Het voorziet jouw baby van precies de voedingsstoffen die hij of zij nodig heeft voor een gezonde groei en ontwikkeling.
Rijstebloempap is een geschikte pap om mee te beginnen omdat het licht verteerbaar is. Dat komt omdat het minder vezels bevat dan andere soorten. Je kunt beter niet te vroeg met pap beginnen (in elk geval niet voor 4 maanden). Het spijsverteringsstelsel van je baby kan de vezels in de pap nog niet goed verteren.
5. de l-maat: voor pap, (bijv. biscuitpap), ingedikte opvolgmelk (deze is nl. iets dikker) en voor melk met rijstebloem vanaf 6 maanden.
Welk water mag ik gebruiken? Voor de bereiding van flesvoeding gaat de voorkeur uit naar niet-bruisend, natuurlijk mineraalarm flessenwater. Gebruik bij voorkeur water dat de vermelding 'geschikt voor de bereiding van babyvoeding' draagt.
Tijdens de eerste 14 dagen (of zolang het gewicht minder dan 2500 g is) heeft je baby minimaal 8 voedingen per 24 uur nodig en mag er maximaal 3 uur tussen twee voedingen liggen. Zolang het gewicht tussen 2500 en 3000 g ligt: minimaal 7 voedingen per 24 uur, maximaal 6 uur tussen twee voedingen.
Maar wat ouders vaak vergeten, is dat spenen niet oneindig mee kunnen. In principe moet je de spenen om de 6 weken vervangen, maar nog beter is het om deze zo vaak mogelijk te controleren voor je ze aan je kindje geeft. Nu hoef je niet meteen elke speen grondig te onderzoeken voor je hem in de mond van je baby stopt.