Een incassobureau stuurt u 1 of meerdere herinneringen (aanmaningen). U moet deze binnen 14 dagen betalen. Betaalt u na aanmaningen van het incassobureau nog steeds niet? Dan kan de rechter u veroordelen tot het betalen van uw schuld plus alle kosten.
Wat is een sommatie? Een sommatie is eigenlijk hetzelfde als een aanmaning. Vaak noemt men de laatste aanmaning de sommatie. U waarschuwt hierin uw debiteur: als hij of zij deze laatste kans niet grijpt en uw openstaande factuur nog niet betaalt, geeft u de vordering uit handen of legt u hem aan de rechter voor.
Een particuliere debiteur is zoals vermeld alleen verplicht om aanmaningskosten te betalen nadat hij/zij rechtsgeldig is aangemaand om binnen 14 dagen na ontvangst van de veertiendagenbrief het (correct) vermelde bedrag aan aanmaningskosten te betalen.
De hoofdregel is een verjaringstermijn van twintig jaar. Na deze termijn is naar de rechter stappen om betaling af te dwingen niet meer mogelijk. Op deze wet zijn een paar uitzonderingen.
Het verschil tussen de aanmaning en een betalingsherinnering is de toon. Bij een betalingsherinnering wordt over het algemeen een vriendelijkere toon aangeslagen, terwijl je bij een aanmaning meer zakelijk aandringt om de factuur te betalen.
De hoogte van de incassokosten die u bij de aanmaning in rekening brengt is afhankelijk van uw factuurbedrag. Er wordt namelijk een staffel berekend over het openstaande bedrag: 15% van de eerste € 2.500 van de hoofdsom. 10% van de volgende € 2.500 van de hoofdsom.
Na aanmaning is uw schuldenaar pas in verzuim
Dan is uw schuldenaar nu formeel in verzuim. Uw schuldenaar is namelijk pas in verzuim na het verstrijken van de uiterste betaaldatum die u uw schuldenaar heeft gegeven.
Een aanmaning is een brief die je stuurt voordat je incassokosten in rekening mag brengen bij je klant. In deze brief geef je de hoogte van de incassokosten aan als de klant je factuur niet betaalt.
De aanmaning is een besluit in de zin van de Awb, maar er kan géén bezwaar of beroep tegen worden ingesteld (artikel 8:4 Awb).
Herinneringskosten aanrekenen mag dus maar het moet duidelijk vermeld zijn in de algemene voorwaarden. In de telecomsector is het al verboden om bij de eerste herinnering kosten in rekening te brengen. De daaropvolgende herinneringen mogen niet meer dan 10 euro aan extra kosten met zich meebrengen.
Eerste herinnering is kosteloos
Voortaan is de eerste aanmaning kosteloos. Na deze herinnering heb je 14 dagen de tijd om de factuur zonder extra kosten te betalen. Doe je dat niet, dan mag de schuldeiser bij de tweede aanmaning nalatigheidsintrest en een forfaitaire schadevergoeding aanrekenen.
Op de betalingsherinnering dient het factuur- en, debiteur- of klantnummer te benoemen. Over het algemeen is de betalingstermijn korter, dan gegeven in de herinnering en aanmaning, namelijk 5 tot 7 dagen.
Hoe ziet een goede aanmaningsbrief eruit? Het is verstandig om in een eerste herinnering nog mild van toon te blijven. Wanneer u, als bedrijf, begrip toont naar uw klanten, laat u een positieve indruk achter. De meeste facturen die te laat worden betaald, worden niet te laat betaald uit onwil.
Betalingsherinnering versturen: Wanneer? Uit onderzoek blijkt dat 50% van de bedrijven pas na 60 dagen een eerste herinnering stuurt. Neem uw eigen termijnen serieus.
Wettelijke betaaltermijn in het kort
Vaak wordt een periode van 14 dagen afgesproken. Wettelijke betalingstermijn voor bedrijven: bedrijven betalen elkaar binnen 30 dagen. Grote bedrijven zijn sinds maart 2022 verplicht mkb-bedrijven binnen maximaal 30 dagen te betalen.
Gerechtelijke aanmaning
Deze aanmaning onder dreiging van een gerechtelijke procedure blijkt meestal voldoende effect te hebben om de debiteur te doen betalen. De debiteur kan ook een verweer terugsturen. Dat wil zeggen dat hij een brief opstuurt waarin hij onderbouwt waarom hij het niet eens is met de vordering.
Bezwaar tegen aanmaning
Bent u het niet eens met de aanmaning? Dan kunt u hiertegen binnen zes weken na de dagtekening van de aanmaning schriftelijk bezwaar indienen. Het niet ontvangen van de originele aanslag is geen geldige reden om bezwaar aan te tekenen.
De enige juiste: je dient een debiteur volgens de wet één keer schriftelijk aan te manen voordat je een incassobureau mag inschakelen. Je dient de debiteur volgens de wet ook een redelijke termijn te geven om de factuur alsnog te voldoen. Sinds 1 juli 2012 is deze termijn minimaal 14 dagen.
Een advocaat, gerechtsdeurwaarder, notaris of incassobureau mag je geen kosten of intresten aanrekenen voor zijn werk. Het enige wat bij de schuld mag aangerekend worden zijn intresten en schadevergoeding die in het contract staan dat jij met je schuldeiser hebt.
Als algemeen redelijk wordt een termijn van 5 tot 7 dagen gehanteerd. Met andere woorden, als uw factuur niet op tijd wordt betaald door een zakelijk bedrijf, dan dient het bedrijf dat niet heeft betaald nog een redelijke termijn van 5 tot 7 dagen de tijd te krijgen om uw factuur te betalen.
Wettelijke betalingstermijn voor consumenten
U mag als ondernemer de betalingstermijn voor consumenten zelf bepalen. Dat moet wel een redelijke termijn zijn. U zet die betaaltermijn in het contract of uw algemene voorwaarden.