Bijna alle kinderen onder de twee jaar komen met het virus in contact. In Nederland komen ongeveer 100 van de 1000 zieke baby's (10%) bij de huisarts vanwege een RSV-infectie. Daarvan worden 10 baby's (10%) in het ziekenhuis opgenomen. Hiervan komt één baby (10%) op intensive care (IC (intensive care)) terecht.
woensdag 11 nov 2020. Het RS-virus (RSV) is wereldwijd de tweede doodsoorzaak (na malaria) onder zuigelingen en veroorzaakt jaarlijks 118.000 sterfgevallen in deze groep.
Kan mijn kind opnieuw RSV krijgen? Hoewel het mogelijk is dat een kind opnieuw een RSV-infectie oploopt, is het zeer waarschijnlijk dat de symptomen veel minder ernstig zijn dan de eerste keer.
Hou de baby zo veel mogelijk weg van al wie verkouden is of koorts heeft. Verkouden broers en zusjes geven best geen kus aan de baby. Laat een gezond kind niet in dezelfde kamer als een ziek kind slapen. Vermijd rokerige ruimten en roken in het bijzijn van het kind.
Het RS virus kan worden aangetoond in het snot. Met een slangetje met zout water wordt wat snot uit de neus van je kind gezogen. Na laboratoriumonderzoek is de uitslag binnen een paar uur bekend. Het RS virus kan (net als andere virussen) leiden tot bronchiolitis.
Borstvoeding helpt om pasgeboren baby's te beschermen tegen een infectie door RS-virus. De borstvoeding bevat antistoffen van de moeder, die de baby beschermen tegen een infectie. Maak speelgoed dat kinderen in de mond nemen elke dag schoon. Dit kan met gewone schoonmaakmiddelen.
Animatie over RS-virus
Bijna alle kinderen krijgen voor ze twee jaar zijn een infectie met dit virus. Vooral baby's kunnen soms ernstig ziek worden. Ze krijgen dan een longontsteking en worden benauwd. Soms is opname in het ziekenhuis nodig.
Behandeling. Er is geen specifieke behandeling tegen het RS virus. De meeste infecties gaan vanzelf over.
kleine kinderen jonger dan 6 jaar kunnen 3 weken besmettelijk zijn. volwassenen zijn normaal gezien 2 tot 8 dagen besmettelijk.
De RSV-infectie begint in de bovenste luchtwegen (neus en keel), maar kan evolueren tot een infectie van de onderste luchtwegen, meer bepaald bij zuigelingen en ouderen, bij wie ze dan bronchiolitis of longontsteking veroorzaakt.
De meeste kinderen met het RS-virus zijn binnen 3 tot 7 dagen weer beter. Als uw kind benauwd is, controleert de huisarts elke dag hoe het gaat met uw kind. Soms moet een kind naar het ziekenhuis. Daar krijgt het zuurstof en een infuus met vocht als dat nodig is.
De eerste signalen van een benauwdheid zijn over het algemeen: hoesten, piepen, snel ademen en een snelle hartslag. Eten en drinken gaat vaak moeizaam, en het kind is humeurig of wil niet spelen. Vaak kunt u ook aan de houding van uw kind zien of er sprake is van benauwdheid.
Hoe wordt een RSV-infectie vastgesteld? Meestal volstaat een klinische diagnose. Bij zuigelingen observeert de arts de symptomen, luistert hij naar de longen om eventueel een piepende ademhaling op te sporen en kijkt hij naar de kleur van de huid.
Ze kunnen in dat geval moeilijk ademen. Gezonde kinderen die met het RS-virus worden opgenomen op de kinder-IC, en beademing krijgen, houden hier geen blijvende schade aan over. De kans op overlijden aan het RS-virus is uitzonderlijk klein. Maar als er gebrek is aan medische zorg, dan is overlijden realistischer.
Het Respiratoir Syncytieel Virus (RS-virus) is de meest voorkomende oorzaak van (ernstige) luchtweginfecties bij baby's en kinderen onder de vier jaar. Het virus komt in de wintermaanden veel voor. Bijna ieder kind is voordat het drie jaar is, besmet geweest met dit virus.
Volwassenen of oudere kinderen kunnen het RS-virus ook oplopen. Bij hen lijken de klachten meer op een verkoudheid. Echter kunnen mensen die ouder zijn of een verminderd afweersysteem hebben, wel behoorlijk ziek en benauwd worden.
Bij symptomatische infecties begint de besmettelijke periode 2 dagen voor de start van de klachten, en eindigt als de persoon 24 uur klachtenvrij is en minimaal 5 dagen na start van de symptomen. Bij asymptomatische infecties begint de besmettelijke periode op de testdatum en eindigt 5 dagen na de testafname.
Het RS virus veroorzaakt bij de meeste gezonde kinderen en volwassenen klachten die lijken op een gewone verkoudheid, met een loopneus, verstopte neus en soms lichte koorts. Voor kinderen onder de twee jaar, en met name baby's jonger dan zes maanden, kan een infectie met het RS virus gevaarlijk zijn.
Als andere mensen die druppeltjes inademen, of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus. Mocht je iemand besmet hebben dan duurt het 1 tot 14 dagen voordat diegene mogelijk klachten krijgt. Dit noemen we de incubatietijd.
Verkouden baby: is dat onschuldig? Ja, een verkoudheid bij een baby is volkomen onschuldig. Sterker nog: het hoort erbij. Omdat het afweersysteem van je baby nog niet goed ontwikkeld is, kan hij soms wel tien keer per jaar verkouden zijn.
Een baby ademt de eerste levensmaanden slechts door zijn neus. Als zijn neus dan verstopt raakt, gaat hij niet vanzelf door zijn mond ademen. Hierdoor hebben ze vaak een beetje moeite met ademhalen. Als je naar de baby luistert, hoor je vaak een onrustige neusademhaling.
Waar moet ik opletten bij een ziek kind? Als uw kind ziek is, gedraagt het zich vaak anders dan u gewend bent, heeft het pijn, is het suf of kan het hangerig worden. U merkt als ouder vaak het best dat er iets met uw kind aan de hand is. Het is goed om alert te zijn en hulp in te schakelen als u zich zorgen maakt.
Het RS-virus komt voor in de winter (oktober tot maart) en veroorzaakt een infectie van de luchtwegen. In het eerste levensjaar krijgen bijna alle kinderen dit virus. Bij verreweg de meeste kinderen verloopt infectie met het virus mild. Voor baby's en kinderen tot twee jaar kan infectie met het virus gevaarlijk zijn.
Stikken in slijm of snot komt echter zelden voor. Kan een baby stikken in eigen spuug? Ook deze vraag komt veel voor. Wanneer het lijkt of je baby stikt in de eigen spuug, dan is het belangrijk je baby op de buik te leggen en op de rug te kloppen.
Bij een ernstige RS-virusinfectie kunnen baby's het daardoor zo benauwd krijgen dat ze in het ziekenhuis opgenomen moeten worden om extra zuurstof te krijgen. In het ergste geval komen ze op de intensive care waar hun ademhaling wordt overgenomen door een beademingsmachine.