Je kunt de courgettesoep na het afkoelen ook invriezen: in de vriezer kun je de soep 3 maanden bewaren. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bewaarbakje, zodat de soep bij het vriezen kan uitzetten en je diepvriesbakje niet barst.
Soepen met bijvoorbeeld room erin, kan je wel heel goed invriezen.
Dan kunt u het beter weggooien. Bij de varianten met melk of room kan het zijn dat het gaat schiften. Dit kan geen kwaad, door de soep op te warmen en door te roeren, zullen de vlokken verdwijnen. De soorten met vermicelli of pasta, kunt u beter eerst zeven voor u het in de koelkast of vriezer zet.
Liever niet
Er zijn wel een paar soepen die zich minder goed lenen voor invriezen en opwarmen. Soep met veel zetmeelhoudende ingrediënten als rijst of pasta kan in een tweede ronde dikkig en plakkerig worden, dat is niet lekker.
Kun je crème fraîche in soep invriezen? Absoluut, maar ook hier geldt: bewaar alleen verse producten constant op een temperatuur lager dan -18°C graden. De beste manier om smaak- en textuur te behouden is door de ingrediënten separaat in te vriezen.
Kun je soep met kookroom opnieuw opwarmen? Wanneer je (te)veel soep hebt bereid, dan doe je best kaas of room in het deel dat je zal opeten. De rest van de soep kan je bewaren (koelen of invriezen), nadien kort koken en aansluitend ( opnieuw ) kaas of room toevoegen wanneer je ze een tweede keer serveert.
Soep met room
Die room voeg je er normaal gesproken op het laatste nippertje aan toe. Maak dus je soep tot de stap waar je room toevoegt. Verdeel je soep in porties: de kom van vandaag kun je afmaken met slagroom of mascarpone, de rest doe je in de vriezer. Die room voeg je pas toe als je de soep weer hebt ontdooid.
Graai in de vriezer
Room kan je invriezen! Bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm (niet helemaal volgieten), waarna je de blokjes, zo plop, in het gerecht kan gooien tijdens het verwarmen.
Als de soep goed is afgekoeld, kun je deze in de koelkast zetten. Je kunt de pan in zijn geheel in de koelkast zetten, afgedekt met vershoudfolie. Je kunt ook een bewaarbakje gebruiken. De soep is in de koelkast ongeveer twee dagen houdbaar.
Als bevroren soep wilt opwarmen doe dan de bevroren soep in een pannetje en zet deze op de laagste stand. Doe een deksel op de pan en keer regelmatig het 'blok' bevoren soep om verbranding te voorkomen.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE VRIEZER
Het invriezen van deegproducten (zoals pasta) is vaak niet aan te raden omdat de textuur verloren gaat. Gekookte pasta kan je het beste samen met de saus invriezen. Ook bij het invriezen gaat de pasta namelijk plakken, maar door het samen te voegen met de saus kan je dit voorkomen.
Ook producten op basis van ei - zoals mayonaise en meringue - vries je beter niet in. Ongekookte aardappelen: ze bevatten veel vocht en zijn daarom niet geschikt om in te vriezen. Zachte kazen, zoals ricotta en mozzarella, zijn niet geschikt om in te vriezen: die zullen schiften en/of klonteren.
Vrijwel iedere soort soep kun je invriezen, maar bij sommige soorten kun je bepaalde ingrediënten het beste vers toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan de meeste groenten en vermicelli. Zulke ingrediënten kun je de laatste 10 minuten vers toevoegen.
Je gebruikt kookroom meestal om sauzen of soepen een romige smaak of structuur te geven, maar ditzelfde bereik je ook met ongeklopte slagroom of crème fraîche.
Kookroom is room waar maïzena, verdikkingsmiddelen en soms andere hulpstoffen aan zijn toegevoegd. Deze zorgen ervoor dat de room niet gaat schiften en dat het gerecht licht gebonden wordt. Zoals de naam aangeeft, is kookroom ideaal om te gebruiken in warme bereidingen. Zoals bijvoorbeeld soepen en sauzen.
De beste manier is je soep in de koelkast laten ontdooien. Omdat het traag gaat, worden de vitaminen beter bewaard. Daarnaast doodt de koude eventuele bacteriën.
SOEP BEWAREN IN DE KOELKAST OF IN DE DIEPVRIES? Ga je de soep binnen enkele dagen opeten dan volstaat natuurlijk de koelkast. Wil je het voor langere tijd bewaren kies dan voor de vriezer en maak porties in bakjes van 600ml. Hierdoor kun je de meeste soepen makkelijk 3 maanden bewaren.
Invriezen in ijsblokzakjes kan ook handig zijn. Je kan slagroom perfect invriezen, als je hem dan later wil gebruiken kan je hem wel niet meer opkloppen voor een bij een dessert.
En hoe doe je dat? Koop diepvrieszakjes met een ziplock-sluiting, doe de saus, groente (in hapklare blokjes) of soep erin en leg de verpakking zo vlak mogelijk. Druk het zakje dicht en duw de laatste lucht eruit vlak voordat je het zakje dichtdrukt. Laat het daarna liggend invriezen.
Als je geen risico's wilt nemen, kun je het beste geen voedsel twee keer invriezen. Pas vooral op met kip, vlees en vis. Daarbij is de kans op voedselvergiftiging het grootst.
Wacht met weggooien! Hij kan nog prima door naar vervolgstation vriezer. Verse soep blijft 3 maanden goed bij een temperatuur van -18 °C. Houd voor kant-en-klare soep 8 weken aan.
Antwoord van Jeroen Meus. Om te vermijden dat de room gaat schiften wanneer je de soep weer ontdooit en terug aan de kook brengt kan je de soep beter maken zonder de room toe te voegen en dan invriezen. Dan voeg je gewoon wat room toe wanneer je de soep terug opwarmt.
Wel invriezen, maar liever daarna niet opwarmen
Crème fraîche kun je wel invriezen. Maar als je het in een gerecht verwerkt hebt, kun je dat gerecht beter niet invriezen. Je loopt dan een redelijke kans dat het gaat schiften als je het opnieuw opwarmt. Maak het gerecht dan zonder de crème fraîche en vries het in.
Kookroom heeft meestal een vetpercentage van 20 procent. Het wordt gebruikt om sauzen en soepen een romige smaak te geven. In kookroom zit een bindmiddel, waardoor het niet gaat schriften in warme gerechten.
Waarom crème fraiche in soep? Crème fraîche verrijkt de smaak en geeft een romige structuur aan sauzen en soepen, stoofgerechten, roerbakschotels en eenpansgerechten. Aan het einde van de kooktijd wordt de crème fraîche door het gerecht geroerd en (kort!) mee verwarmd.