Vermijd alle contact met dieren en raak ook geen dode dieren aan. Voorkom dat dieren je krabben, bijten of likken. Dieren zoals honden, katten, apen, vleermuizen kunnen besmet zijn met rabiës, een erg gevaarlijke ziekte. Vertel je kind duidelijk dat het op reis geen dieren mag aaien of voeren en waarom.
Misschien gaat het niet om jouw kat of heb je überhaupt geen katten, maar wil je wel wat doen voor zwerfkatten bij jou in de buurt. Meld hun aanwezigheid dan bij de Dierenbescherming. Samen met jou, buurtbewoners en de gemeente kan naar een diervriendelijke en goede oplossing gezocht worden.
De meeste katten houden er niet van om geaaid te worden tegen de haren in. Ga niet langs de zijkant van het lichaam en stop bij de staart. Sommige katten vinden het fijn om iets meer druk te voelen net aan aan het begin van de staart omdat hier ook een geurklier zit.
Bedreiging. In het algemeen vormen de wilde katten geen directe bedreiging voor mensen. Experts raden met klem af op zoek te gaan naar de katten of te proberen ze te aaien. Extra zorg moet er zijn voor het veilig houden van kleine huisdieren, die kunnen beter een tijdje binnen gehouden worden.
Wat zwerfkatten , betreft, meld dit aan je plaatselijke asiel of breng ze naar een dierenarts (als de kat op je af komt en interactie toelaat) zodat zij de juiste stappen kunnen nemen. Het zou maar eens kunnen zijn dat de kat een microchip heeft die hen terug kan leiden naar hun liefdevolle thuis.
In tegenstelling tot een verwilderde huiskat is het niet mogelijk om een echte wilde kat te 'temmen' – los van het feit dat wilde dieren om verschillende redenen niet geschikt zijn als huisdier. Bovendien worden wilde katten wettelijk beschermd: het houden van zo'n dier zou strafbaar zijn.
Als je weet dat een zwerfkat gemiddeld 4 tot 6 jaar oud wordt en op die tijd een 40-tal kleintjes kan voortbrengen die op hun beurt ook verder kweken, wordt het duidelijk dat dit onvermijdelijk tot overpopulatie kan leiden.
Als een zwerfkat niet te aaien of op te pakken is, hebben we vermoedelijk te maken met een verwilderde zwerfkat. Dan kunt u contact opnemen met een zwerfkattenorganisatie die gespecialiseerd is in het opvangen van verwilderde zwerfkatten. De zwerfkat zal met een vangkooi gevangen worden.
Behalve voor de zoektocht naar krolse poezen zal de kater ook graag willen 'zwerven' om zijn territorium af te bakenen en op jacht naar voedsel.
Let op: loopt een kat echt hinderlijk in de weg, ligt hij op je toetsenbord, gooit hij dingen om etc. dan kan dat vooral aandachttrekkerij zijn. Door in de weg te lopen lokt hij reactie bij jou uit, bijvoorbeeld omdat hij eten wil, een aai of gewoon even met je wil spelen. "Waar jij bent, ben ik ook!"
Ook katten kunnen, net als honden, last hebben van verlatingsangst; wat duidt op een sterke gehechtheid aan de eigenaar. Verlatingsangst bij katten uit zich in onzindelijkheid, niet willen eten, overmatig miauwen, overmatig wassen en het vernielen van spullen wanneer de eigenaar afwezig is (Schwartz 2002).
De kat stelt zich extra kwetsbaar op door zijn buik te tonen. Een kat zal daarom niet op deze manier gaan liggen wanneer er roofdieren in de buurt zijn. Alleen wanneer de kat helemaal ontspannen is en zich veilig voelt, gaat hij op zijn rug liggen met zijn buik omhoog.
Hoe weet je of de kat geaaid wil worden? Het is heel eenvoudig om erachter te komen of de kat geaaid wil worden. Ga op je hurken zitten, steek je hand uit en roep of lok de kat naar je toe zonder de kat aan te staren. Laat de kat, als hij naar je toekomt, ruiken aan je hand.
Bij mensen is het omgekeerd: als wij iemand vertrouwen, zullen we die persoon recht in de ogen kijken. Doe dit niet bij uw kat. Aankijken betekent: ik vertrouw jou niet! Gesloten ogen staan juist voor veiligheid en vertrouwen.
Ze likken, kwispelen met hun staart en schreeuwen bijna "kom met me spelen!". Katten zijn wat subtieler in het tonen van hun liefde, maar dat betekent niet dat de band tussen katten en hun baasje minder is dan bij honden. Het betekent alleen dat je de liefdestaal van je kat moet leren begrijpen.
Wormeneitjes, teken of vlooien wil je natuurlijk absoluut niet in je bed hebben. Ze kunnen namelijk op mensen worden overgedragen en in het ergste geval ziektes zoals Borreliose veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je je kat regelmatig ontwormt en behandelt tegen ectoparasieten.
Als u een dier vindt en u weet niet wie de eigenaar is, moet u daarvan aangifte doen bij het asiel of de dierenopvang voor uw gemeente. Dit is wettelijk verplicht. In het asiel kan men kijken of het dier gechipt is.
Als u niet kunt mailen, bel ons dan op onze meldingstelefoon: 085 077 8413. Wat is de locatie van de zwerfkatten (adres, inclusief plaats en telefoonnummer melder)?
Laat je kat veel nieuws zien, zonder haar te overweldigen
Toch moet je het niet overdrijven. Jouw kat heeft tenslotte ook tijd nodig om alle nieuwe indrukken te verwerken. Heb geduld en laat je kat voorzichtig met alles kennismaken. Observeer je kat goed en laat haar met rust als ze nerveus lijkt te zijn.
Het geheugen
De capaciteit is beperkt en het onthouden kort (gezegd wordt tussen 20 en 30 seconden). Hoe vaker je dus iets ziet, hoort of doet, des te groter is de kans dat het vanuit het korte-termijn-geheugen opgeslagen wordt in het lange-termijn-geheugen.
U mag gerust weten dat wij gemiddeld 90.000 euro per jaar uitgeven PUUR aan medische en verzorgingskosten. Wij betalen dus gemiddeld 200 euro per kat.