Het verschil is dat eczeem tussen je tenen of op je voeten, handen of elders op je lichaam vaak een andere oorzaak heeft. Terwijl de symptomen zoals jeuk, schilfering, een rode huid of blaasjes vergelijkbaar zijn. Daarnaast heb je bij voetschimmel vaak last van stinkende voeten. Bij eczeem is daar geen sprake van.
Hoewel voetschimmel wel samen kan voorkomen met (blaasjes)eczeem op de voeten, zijn het 2 verschillende aandoeningen. Voeteczeem en voetschimmel worden vaak verward, omdat voetschimmel ook wel zwemmerseczeem wordt genoemd. Dit is echter geen logische naam: voetschimmel is namelijk geen vorm van eczeem.
U heeft plekken met witte schilfers (velletjes) tussen uw tenen. Soms zitten de plekken op de onderkant of zijkant van uw voet.
Wanneer u een voetschimmel niet behandelt, dan kan deze infectie zich verspreiden naar de nagels en zo een kalknagel veroorzaken.
In de apotheek zijn antischimmelcrèmes verkrijgbaar waarmee u uw voeten kunt behandelen. Terbinafine crème doodt de schimmels. Het moet eenmaal per dag op en rondom de plekken worden aangebracht. Het hoeft niet te worden doorgebruikt nadat de verschijnselen zijn verdwenen.
In het kort. U heeft plekken met witte schilfers (velletjes) tussen uw tenen. Soms zitten de plekken op de onderkant of zijkant van uw voet.
De symptomen van schimmelinfectie
Roodheid en schilfering van grote delen van de voetzolen en van de voetranden. Jeukende blaasjes, vooral op de voetzolen. Later kunnen die tot bruine vlekjes of korstjes indrogen, waarna de huid afschilfert. Een enkele keer ontstaan grotere blaren en kan de huid nattend worden.
Bij een voetschimmel duurt de behandeling ongeveer een maand en bij schimmelnagels aan de voeten 3 à 4 maanden. Het lukt echter niet altijd om een schimmelinfectie aan de teennagels te laten genezen. De behandeling met terbinafine en itraconazol wordt meestal goed verdragen en veroorzaakt weinig bijwerkingen.
Azijn is een natuurlijk middel dat schimmels kan helpen bestrijden. Bacteriën houden niet van zuur. Azijn bestrijdt jeuk, ontsmet je huid, kan kleine wratjes verwijderen en neutraliseert geuren. Maak een voetbad met warm water, voeg hier een flinke scheut azijn aan toe en laat je voeten een halfuur weken.
Behandeling van voetschimmel
Huidschilfers met daarin schimmelcellen blijven achter in sokken of in de naden van schoenen. In die huidschilfers kunnen schimmelcellen jarenlang blijven leven. Eenmaal van een voetschimmel genezen kunt u dus vanuit naden van uw schoenen heel makkelijk opnieuw besmet worden.
Voetschimmel begint vaak tussen de kleine teen en de teen ernaast. Het kan zich uitbreiden naar zowel de bovenkant als de onderkant van de voet. Direct na het besmetten met deze schimmel merk je vaak niets. Totdat de huid rood wordt en gaat jeuken, vooral jeukende tenen komen vaak voor.
Voetschimmel natuurlijk behandelen
Week de voeten voor ongeveer een kwartier. Een voetenbad met azijn neem je tweemaal per dag. Een voetenbad met baking soda; drie eetlepels baking soda (zuiveringszout) mengen met lauwwarm water. De voeten 20 tot 30 minuten laten weken.
Als er sprake is van voetschimmel dan kun je het beste een apparaat gebruiken dat ontsmet via UV-licht. In plaats daarvan kun je ook waterstofperoxide of zuiveringszout gebruiken om de schimmel te verwijderen. Ook azijn is effectief voor het tegengaan van schimmelgroei in schoenen.
Smeer nooit crème of zalf tussen uw tenen, de huid kan hierdoor verweken. Houdt uw teennagels schoon en knip deze regelmatig. Teennagels dienen recht afgeknipt te worden om ingroeien van de nagels te voorkomen. Knip de nagels ook niet te kort hierdoor kunnen ook ingroeiende teennagels ontstaan.
Het is te gebruiken bij schimmelinfecties van de huid, zoals voetschimmel, schimmelnagels en eikelontsteking. Het wordt ook gebruikt bij een aantal huidinfecties met bacteriën, zoals puistjes (acne). Het wordt ook gebruikt bij putjeszolen.
Heb je last van puistjes, eczeem of een vette huid? Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid.
Tea tree olie is afkomstig van de Melaleuca Alternifolia. Een kleine boom of struik. Uit de naalden van deze boom wordt tea tree olie gewonnen. Een olie met antibacteriele, schimmel- en parasietdodende werking.
Schimmels en bacteriën houden niet van droog, ze hebben vocht en warmte nodig om zich te ontwikkelen. Sokken in een combinatie van merinowol en katoen zijn ook heel goed om voetschimmel te voorkomen. Het snelle opname vermogen van katoen en het grote opname vermogen van merinowol kan een perfecte combi zijn.
De meeste mensen met een handschimmel hebben vaak ook een voetschimmel. Schimmelinfecties aan de hand komen ook voor bij bepaalde beroepen bijv. in de land-of tuinbouw, in de bouw (o.a. schilders), in de horeca (o.a. koks en obers) en in de gezondheidszorg waarbij met de handen in vochtige omstandigheden wordt gewerkt.
Risicofactoren voetschimmel
Wanneer sporen voorkomen in een vochtige en warme ruimte, kunnen ze daarom makkelijk tot schimmels uitgroeien. Zo'n vochtige/warme ruimte is bijvoorbeeld een schoen die slecht geventileerd is. Maar ook slecht ventilerende sokken kunnen de boosdoener zijn.
Vaseline creëert een beschermende laag, waardoor vocht in de huid blijft. Dit helpt goed om de beschadigde huidbarrière bij droge voeten te herstellen.
De belangrijkste oorzaak voor jeuk aan de voeten is een droge huid. Deze klacht treedt vooral in de wintermaanden op. Ouderen hebben sneller last van droge voeten (en een droge huid in het algemeen) omdat op oudere leeftijd de talgklieren minder talg aanmaken.
Talkpoeder bij zweetvoeten
De temperatuur in schoenen kan flink oplopen. Maar naast zweetvoeten kan deze warmtebron ook leiden tot kalknagels en voetschimmel. Door talkpoeder op je voeten en in je schoenen te gebruiken, houd je voeten koel en droog.