HSP is niet iets wat je kunt worden; je wordt ermee geboren en bent het dus al je hele leven.
HSP'ers worden met hoogsensitiviteit geboren. Het is dus een karaktereigenschap, die overigens ook veel positieve kanten heeft. Klachten met betrekking tot hoogsensitiviteit kunnen door de jaren heen wel verergeren, zeker als je de signalen negeert en te weinig rust neemt om te 'ontprikkelen'.
Hoe weet je of je hoogsensitief bent? Hoogsensitieven voelen zich vaak anders. Ze hebben een hekel aan drukte, zijn gevoelig voor sterke geuren of geluiden en kunnen flink van hun stuk gebracht worden door veranderingen in hun leven. Als kind werden ze vaak verlegen of gevoelig genoemd.
Een hoogsensitief persoon (HSP) neemt meer nuances waar en verwerkt deze grondig alvorens hij of zij in actie gaat. Verder blijkt uit een aantal onderzoeken dat het om een aangeboren eigenschap gaat die je niet hebt maar bent. Het komt evenveel onder mannen als vrouwen voor en is vaak erfelijk.
Mensen met hooggevoeligheid voelen zich vaker aangetrokken tot creatieve beroepen in een niet-competitieve omgeving, zoals kunstenaar, auteur, muzikant, fotograaf, interieurvormgever, mode- of juweelontwerper, grafisch vormgever,… Bekijk alle creatieve jobs.
Kan HSP verdwijnen? Mensen met HSP hebben geen aandoening, ze zijn hoogsensitief, wat betekent dat dit niet kan veranderen. Er zijn wel handvatten aan te reiken om te leren beter met HSP om te gaan. Om emoties beter te sturen en te zorgen dat er minder last ervaren wordt.
Veel hoogsensitieve mensen zijn gevoelig voor het ontwikkelen van angstklachten, depressieve klachten, eetstoornissen, stress en burn-out, onzekerheid, hechtingsproblemen (angst voor afwijzing).
Een van de meest belangrijke behoeften voor HSP is emotionele veiligheid. Natuurlijk geldt dit voor ieder mens, maar hoogsensitieve mensen voelen zich gemiddeld wat sneller onveilig. Dat komt mede door een verhoogde gevoeligheid voor omgevingsfactoren, maar ook doordat je situaties vaak intenser ervaart.
Erfelijk bepaald
Hooggevoeligheid is waarschijnlijk een erfelijke eigenschap. Ongeveer 15 tot 20% van de bevolking is hoogsensitief en het komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Als je weet dat je hoogsensitief bent herken je ook vaak eigenschappen in (één van je) ouders.
Ben je hoogsensitief, dan ben je ontvankelijker voor prikkels: je krijgt er meer binnen. Ben je hooggevoelig, dan ben je gevoeliger voor prikkels: je krijgt er niet per se meer binnen, maar je hebt er wel last van.
Als je hooggevoelig bent pik je andermans emoties gemakkelijk op. Dit kan, zeker als die erg negatief zijn, ten koste gaan van jezelf. Ook kunnen je eigen emoties heftiger voelen en moeilijker los te laten zijn dan bij niet-HSP's.
HSP diagnose
Je huisarts kan niet testen of je hoogsensitief bent. Niemand kan de diagnose HSP stellen: hoogsensitiviteit is geen ziekte. Het is lichamelijk nog niet wetenschappelijk te bewijzen of en wanneer iemand hoogsensitief is, zoals een apparaat de hartslag kan meten.
Kan je van hoogsensitiviteit afkomen? Hoogsensitiviteit wordt gezien als een karaktereigenschap net zoals je introvert of extravert kunt zijn. Daar kom je niet vanaf. Wel kun je leren om met de lasten ervan om te gaan en te gaan genieten van de kwaliteiten die bij je hoogsensitiviteit horen.
Veel hsp'ers hebben behoefte aan een intense verbinding met hun medemens. Een verbinding van wederzijds vertrouwen, respect en uiteraard liefde. Die behoefte aan verbinding kan soms zo groot zijn, dat ze niet meer zien dat een bepaalde vriendschap eigenlijk niet meer zo gezond is.
Een zogenaamde HSP (Highly Sensitive Person of hoogsensitief persoon) is iemand die gevoeliger is voor indrukken en prikkels dan gemiddeld. Hij of zij neemt subtielere nuances waar in de lichaamstaal en stemmingen van anderen en is gevoeliger voor licht, geuren en geluiden.
HSP's hebben door hun sensitiviteit doorgaans meer oog voor detail en een sterker rechtvaardigheidsgevoel. Ook zijn ze empathischer, zegt de onderzoekster. 'HSP's zijn vaak analytisch sterk en goed in het samenbrengen van mensen. Daardoor kunnen ze heel succesvol zijn in hun relaties en carrière.
Op het moment dat je het gevoel hebt dat je bijgeslapen bent, doe er dan alles aan om deze fundamentele zelfzorg strategie erin te houden. Zet je grenzen strakker neer. Creëer een leven voor jezelf waarin je genoeg slaap krijgt. Slaap niet langer dan 2 avonden achter elkaar minder dan 8 uur per nacht.
Hoogsensitiviteit is geen aandoening, maar een aangeboren persoonlijkheidskenmerk. “Net zoals de kleur van je ogen, haar of huid kan je niet kiezen of je het hebt of niet”, vertelt Annelies Quaegebeur, coach bij A-Lissome. Prikkels komen harder of heftiger binnen.
Een hoog sensitief persoon is gevoelig voor prikkels van de omgevingsfactoren. Blozen, trillen, een snelle hartslag, niet kunnen nadenken zijn voorbeelden van symptomen. Niet te verwarren met angst. Indien een hooggevoelig persoon wordt bekeken, gemeten of wordt geëvalueerd dan functioneert hij niet voor 100%.
Je kunt mediteren, in de natuur wandelen, fietsen, naar muziek luisteren, dagdromen, etc. Zoek iets wat bij jou past. Gun jezelf de tijd om je gevoelens en gedachten te verwerken. Anders blijven je gedachten actief als je probeert te slapen.
Met een HSP coach leer je meer inzicht te krijgen in wat je nodig hebt, beter je grenzen aangeven en hoogsensitiveit juist als kracht ervaren. Een op de vijf mensen wordt geboren met deze gevoeligheid voor omgevingsprikkels. Het is dus niet mogelijk een diagnose te krijgen; je hébt geen HSP maar je bént het.
De oermens 'werkte' maar zo'n 20 uur per week en in sommige culturen is het gebruikelijk maximaal vier uur per dag te werken. Werk als HSP ook minder uren per week dan de vaste 40 uur. Zo zorg je ervoor dat je talenten optimaal tot zijn recht kunnen komen. En je collega's je niet meer kwijt willen.
Het grootste verschil tussen HSP en ADD is dat men ADD als stoornis classificeert, terwijl men hooggevoeligheid als persoonlijkheidskenmerk ziet. Beide bestaan los van elkaar. Als je HSP bent, heb je niet automatisch ook ADD of andersom. Ze kunnen samengaan, maar het komt vaker voor dat iemand of HSP is óf ADD heeft.