Uw kind is ernstig ziek. Of uw kind heeft psychische klachten, waardoor het niet naar school kan. Voor vrijstelling heeft u een verklaring van een arts, psycholoog of pedagoog nodig. De eigen arts van uw kind mag deze verklaring niet maken.
Kan mijn kind vrijstelling krijgen van de leerplicht? Als uw kind tussen 5 en 16 jaar is, moet het naar school. Alleen in bijzondere situaties kunt u vrijstelling krijgen van de leerplicht, bijvoorbeeld bij ziekte of een begrafenis. Dit vraagt u aan de schooldirecteur of de leerplichtambtenaar.
Toestemming aanvragen bij directeur van de school
De directeur mag uw kind vrij geven voor maximaal 10 dagen. Dit mag 1 keer in een schooljaar. Langer op vakantie gaan buiten de schoolvakanties mag niet van de wet. De directeur beslist of uw kind buiten schoolvakanties op vakantie mag.
De leerplichtambtenaar kan een officiële waarschuwing geven aan jou als ouder en aan het kind. Ook kan hij een proces-verbaal opmaken en deze naar Bureau Halt doorsturen in het geval van licht schoolverzuim, of naar het Openbaar Ministerie bij groter schoolverzuim.
Absoluut verzuim
Dit is strafbaar, want de Leerplichtwet wordt overtreden. Als ouders of verzorgers de jongere niet op een school of instelling willen inschrijven, maakt de leerplichtambtenaar een proces-verbaal op. De leerplichtambtenaar stuurt dit naar de officier van justitie.
De Leerplichtwet is streng. De wet zorgt ervoor dat ieder kind naar school gaat en op een school staat ingeschreven. Ouders of verzorgers zijn er verantwoordelijk voor dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. Ze worden er dan ook op aangesproken als dat niet gebeurt.
De richtlijn voor strafvordering strafrechtelijke aanpak schoolverzuim, gaat uit van zo'n 100 euro per dag dat een kind van school wordt gehouden. Er geldt een maximum van 600 euro per gezin voor één week en 900 euro per gezin bij twee weken. Bij herhaling van luxe verzuim worden de boetes hoger.
Leerlingen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Jongeren tussen de 16 en 18 jaar die nog geen startkwalificatie hebben behaald zijn kwalificatieplichtig. Een startkwalificatie is (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger).
Komt u er met de school niet uit? Neem dan contact op met het samenwerkingsverband waaronder de school valt. Elk samenwerkingsverband heeft een ouder- en jeugdsteunpunt waar u terecht kunt. Op deze kaart vindt u de samenwerkingsverbanden in Nederland.
9 Bij negen keer te laat komen op school: De school doet een melding bij de afdeling Leerplicht van de woongemeente van de leerling. De ouder(s)/verzorger(s) worden schriftelijk op de hoogte gesteld over deze melding en het aantal keren verzuim.
Stuur je je kind niet naar een erkende school en besluit je voor huisonderwijs te gaan dan moet je je melden bij AGODI (Agentschap voor onderwijsdiensten). Dat kan vanaf het schooljaar 2021-2022 digitaal via het Loket Huisonderwijs.
Meldplicht schoolverzuim
Vaak gaat schoolverzuim vooraf aan het thuiszitten. We onderzoeken of scholen zich houden aan hun wettelijke verplichting om schoolverzuim tijdig te melden bij DUO, zodat de leerplichtambtenaar in actie kan komen. Ook kijken we of scholen zich voldoende inspannen om schoolverzuim tegen te gaan.
Leerlingen tussen 16 en 18 jaar mogen alleen stoppen met school, als zij een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 en hoger) hebben. Is dat niet zo? Dan geldt de kwalificatieplicht. Dit betekent dat uw kind een voltijdopleiding moet volgen.
Een vrijstelling vraag je aan via je KU Loket ("Vrijstellingsdossier"), daarnaast moet je ook volgende documenten verplicht mee opladen: Je maakt een vergelijking tussen de leerresultaten van het verworven OPO en de leerresultaten van het OPO waarvoor je een vrijstelling aanvraagt.
In Nederland moeten alle kinderen en jongeren tussen de 5 en 16 jaar verplicht naar school. Dit staat in de leerplichtwet. Leerlingen moeten ingeschreven staan op een school en die regelmatig bezoeken.
Soms kunt u vrijstelling aanvragen. Dit moet u vóór 1 juli doen, bij de leerplichtambtenaar. De leerplichtambtenaar werkt voor de gemeente. De leerplichtambtenaar controleert of kinderen naar school gaan.
School maakt me ongelukkig
Maak en afspraak met de vertrouwenspersoon bij je op school, praat met een familielid of deel je gedachten met een klasgenoot. Praten over je gevoelens helpt bij het begrijpen ervan. Het creëert ruimteen je ziet je leven in een nieuw licht: je hoeft het niet allemaal zelf op te lossen.
Er zijn situaties waarin het is toegestaan dat je niet naar school gaat. Dat is het geval bij ziekte, schorsing, godsdienstige verplichtingen, een huwelijk of uitvaart. Er moet dan wel toestemming zijn van school. Zit je thuis om andere redenen?
Het mbo: een opleiding zonder diploma
Wil je een mbo-opleiding volgen, maar heb je geen diploma van de middelbare school? De opleiding is mogelijk, maar het hangt af van de school waarop je gezeten hebt. Als je van het vmbo komt, kun je een mbo-opleiding op niveau 1 gaan doen.
Een zeventienjarige leerling zonder startkwalificatie is kwalificatieplichtig. De kwalificatieplicht zegt dat jongeren zonder startkwalificatie tot hun achttiende verjaardag onderwijs moeten volgen. Een zeventienjarige leerling met een startkwalificatie hoeft niet meer naar school.
een geldig ziektebriefje zijn ze wettig afwezig. Ze mogen maximaal 29 halve dagen ongewettigd afwezig zijn.
Sinds 1 september 2015 hoeft niet elke leerling een bepaald aantal uur te volgen, maar staat er een minimaal aantal uur voor vmbo, havo en vwo als geheel. In vier jaar vmbo moet je minimaal 3700 uur onderwijs kunnen volgen, in vijf jaar havo 4700 uur en in zes jaar vwo 5700 uur.
Leren is verplicht tot je 18e
Voor wie na 30 juni verjaart, geldt de leerplicht tot 30 juni van het jaar waarin de 18e verjaardag valt. Behaal je je diploma secundair vóór je 18e verjaardag, dan vervalt de leerplicht.
11 tot 12 jaar Kinderen kunnen in deze leeftijd voor het eerst alleen gelaten worden voor maximaal 1,5 tot 2 uur alleen bij daglicht of in de vroege avond. 13 tot 15 jaar Kinderen kunnen alleen thuisblijven, maar niet 's nachts.
In drie uitzonderingsgevallen mag er thuisonderwijs gegeven worden: De eerste is als de ouders een trekkend bestaan leiden; De tweede is als er in de omgeving geen school is met jouw levensovertuiging; De derde is als het kind fysiek of psychisch niet in staat is om een school te bezoeken.