Infrarood is een warmtegenererende golflengte van 0,78 micron tot 1000 micron (of 1 millimeter) en heeft een thermisch bereik van enkele duizenden graden Celsius tot het absolute nulpunt. Elk object met een temperatuur hoger dan 0 ° K straalt infrarood energie uit.
Een infraroodpaneel van 90 graden of van 350 graden zal zijn straling niet direct verliezen door een gewone ruit heen. Het proces van verlies van warmte gaat middels het opwarmen van de ruit, eerst aan de binnenzijde, en daarna richting de buitenzijde.
Infraroodverwarming is stralingsverwarming. De omgeving wordt aangestraald door onschadelijke infrarode warmtestralen. Infraroodverwarming is direct te voelen, net als de stralingswarmte van de zon. Stralingswarmte wordt opgeslagen door meubels, wanden en vloeren, die deze warmte op hun beurt afgeven aan de lucht.
Door de intense warmte van een infraroodcabine zweet je veel en worden afvalstoffen sneller via de huid afgevoerd. En daar houdt het niet op. Ook de bloedsomloop wordt door die warmte gestimuleerd. Daardoor verwijden je bloedvaten en ontgift je lichaam veel vlotter.
Water absorbeert infrarood namelijk erg goed. Weren van infrarode straling uit de kas heeft daarom een groot effect op de planttemperatuur. Alle straling boven een golflengte van 700 nanometer (nm) heet infrarood. Boven het rode licht begint dus infrarood.
Infraroodstraling heeft een gezonde werking op het lichaam. Als u last heeft van reuma, spier- of gewrichtspijn of u heeft last van stof allergieën, dan is infrarood de ideale verwarming voor heel uw gezin. Bovendien zorgt infrarood straling voor een betere bloedcirculatie en versterkt het immuunsysteem.
De aanbevolen gebruiksfrequentie is dagelijks. Zo nodig kunnen behandelingen meerdere malen per dag worden herhaald. U kunt de serie van verscheidene behandelingen per dag op meerdere opeenvolgende dagen herhalen om resultaat te krijgen.
1. Is infrarood schadelijk voor de gezondheid? Op de vraag of infrarood gevaarlijk is voor de gezondheid kunnen we kort zijn. Nee, de infraroodstraling die infrarood verwarmingspanelen uitstralen is bij correct gebruik absoluut niet schadelijk.
Je huid krijgt een gezonde, frisse teint
Van een sessie in een infraroodcabine ga je flink zweten. Bacteriën en onzuiverheden zullen zich losmaken uit je poriën en je huid reinigen. Dat detox-effect geeft je huid een frisse teint. Bovendien stimuleren infraroodstralen de aanmaak van collageen.
Zichtbare of infrarode laserstraling kan door de ooglens nog eens extra geconcentreerd worden en het netvlies onherstelbaar beschadigen, waardoor blindheid ontstaat. Ook een laserbundel met een frequentie in uv- of infraroodstraling kan het hoornvlies beschadigen of staar veroorzaken.
Korte golf infraroodstralen zouden 5 tot 6 millimeter in de huid doordringen en worden daarom als het meest therapeutische infrarode licht gezien.
Infraroodstraling is onzichtbaar voor het menselijk oog, maar door de huid waarneembaar wegens haar warmtewerking; ze beïnvloedt ook speciale fotografische emulsies en kan zichtbaar worden gemaakt met een warmtebeeldkijker: thermografie.
Infrarode straling kent vele toepassingen. In de geneeskunde bijvoorbeeld wordt het gebruikt om spier- en gewrichtspijnen tegen te gaan (warmtetherapie).
Hoe ver straalt een infrarood paneel? Een infrarood wandpaneel straalt ongeveer 3 meter ver, terwijl een infrarood plafondpaneel tot 5 à 6 meter ver kan stralen. Het vermogen (aantal watt) van het paneel is ook bepalend voor de warmteverspreiding.
Kan ik door muren kijken met een Flir warmtebeeldcamera? NEE, met een Flir warmtebeeldcamera door muren kijken of glas heen kijken is niet mogelijk. Door een dun gipsen wandje zou wel nog net moeten lukken.
Een zeer spiegelend oppervlak zoals gepolijst metaal is niet te meten.
Ultraviolet licht wordt gebruikt voor bijvoorbeeld bruinen. Van infrarood licht wordt u niet bruin.
Over het algemeen mag je maximaal 15 minuten gebruikmaken van een infraroodlamp. Daarom kan het handig zijn dat je een variant aanschaft met een timer, zodat je kunt zien hoelang je nog mag. Veel modellen schakelen ook automatisch uit nadat de tijd is verstreken.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het rode licht van de zon tussen de 620nm en 1000nm een zeer positief effect heeft op de gezondheid van de mens. Dit gedeelte van het spectrum kunnen we voor het overgrote gedeelte niet zien.
Infraroodlampen zijn dus ideaal voor verkrampte en pijnlijke rugspieren, maar ook voor gewrichtspijnen, artrose en reumatische klachten. Een losse lamp richt u op de pijnlijke plek. Bij een infraroodsauna is de ontspanning totaal, maar men kan minder gericht op één lichaamsdeel werken.
Na het infrarood ritueel
Nadat de infrarood sessie is afgelopen, neemt u een lauwe douche. Het is niet nodig ijskoud te douchen zoals na een sauna omdat uw lichaam niet zo sterk is opgewarmd. Neem na het douchen zeker nog een rustpauze: geniet liggend van het ontspannen gevoel in uw lichaam.
De aanwezige korte golven zorgen voor een onmiddellijk voelbare opwarming van het lichaam, zelfs door de kleding heen en zelfs in een koude omgeving. Dat komt omdat deze stralen het luchtmedium niet nodig hebben.
De straling in uw infraroodsauna gaat er voor zorgen dat reuma, artrose of andere veel voorkomende klachten zoals een lage rugpijn of stijve en verkrampte spieren kunnen verholpen worden. Ook gaat u caloriëen verbranden tijdens een infraroodcabine sessie en gaat uw lichaam ontgiftigen door te transpireren.
Omdat infrarood panelen zeer efficiënt elektriciteit omzetten naar (stralings-)warmte, kunt u het vermogen van het paneel hanteren als warmte opbrengst. Een paneel met een verbruik van 300 watt zal dus ook 300 watt aan warmte leveren.