Conclusie. In vrijwel alle situaties is eSIM een prima keuze. Je stapt makkelijker over van provider, kunt meerdere simkaarten (profielen) toevoegen aan eSIM en kunt vrijwel altijd direct aan de slag zonder te hoeven wachten op een fysieke simkaart.
Wat zijn de nadelen van e-sim? Een e-sim kun je zelf activeren. Dat betekent dat mensen met kwade bedoelingen dat ook kunnen. E-sims zijn beveiligd, maar als een hacker het wachtwoord achterhaalt, kan hij met je telefoonnummer aan de haal.
Meerdere nummers tegelijk gebruiken
Een belangrijk voordeel van eSIM is dat je meerdere nummers op één telefoon kunt gebruiken; beter bekend als dual-sim. Dit is superhandig wanneer je werk en privé gescheiden wilt houden met een apart nummer, maar geen zin hebt om continu met twee telefoons te sjouwen.
Voordelen van e-sim
De digitale kaart maakt het makkelijker om twee mobiele nummers te gebruiken vanaf één telefoon. Dit is bijvoorbeeld handig als u op vakantie een lokale simkaart wilt gebruiken. Of voor mensen die zowel zakelijk als privé willen bellen vanaf dezelfde telefoon.
Het meest zichtbare voordeel van de eSim is een einde aan het gepriegel met een simnaald of paperclip om je simkaart te verwisselen. Bovendien is het veilig, want de eSim kan niet uit je smartphone gestolen worden. Op eSim sluit je meerdere abonnementen af. Je hebt dus altijd de mogelijkheid tot dual sim.
De meeste eSIM providers bieden je de mogelijkheid om je bundel binnen enkele minuten op een nieuw toestel te activeren, waarbij deze op het oude toestel automatisch gedeactiveerd wordt. Ook met het oog op de toekomst is eSIM een uitkomst.
De voordelen van eSIM
Telefoons met eSIM kunnen tegelijk ook een gewone simkaart gebruiken. Met een eSIM en gewone simkaart kun je bellen, gebeld worden en internetten met twee nummers op één telefoon.
Activatie op de eSIM is gratis!
Momenteel bieden vier providers eSIM in Nederland aan. Dit zijn KPN, Simyo, T-Mobile en Vodafone.
Een eSIM is een op industriestandaarden gebaseerde digitale simkaart waarmee je een mobiel abonnement van je aanbieder kunt activeren zonder dat je een fysieke simkaart hoeft te gebruiken. Bij de iPhone kun je acht of meer eSIM's installeren en twee mobiele telefoonnummers tegelijkertijd gebruiken.
Een e-sim is om je telefoonnummer op meerdere telefoons te gebruiken is niet mogelijk. Dit kan alleen met een duo simkaart. Hetzelfde telefoonnummer op je telefoon én smarwatch gebruiken kan wel via Multisim. Let op: als je e-sim hebt geactiveerd, dan is automatisch je fysieke (duo) simkaart gedeactiveerd.
Android-telefoons met eSIM:
S20 familie (S20/S20+/S20 Ultra), S21 familie (S21/S21+/S21 Ultra) S22 familie (S22/S22+/S22 Ultra) en de nieuwe S23 familie (S23/S23+/S23 Ultra) De Note 20 en Note 20 Ultra. De Z Flip 2, Z Flip 3 en Z Flip 4, alsook de Z Fold 2, Z Fold 3 en Z Fold 4.
Je kunt e-sim niet verwijderen maar wel uitschakelen. Let op: Je mobiele abonnement is hiermee niet opgezegd.
Ga naar 'Instellingen'. Tik op 'Mobiel netwerk' of 'Mobiele data'. Tik op het abonnement dat u wilt wissen. Tik op 'Verwijder eSIM'.
U kunt dual-sim gebruiken door een fysieke simkaart en een eSIM te gebruiken. iPhone 13 en nieuwere modellen bieden daarnaast ondersteuning voor twee actieve eSIM's. iPhone-modellen zonder fysieke simkaarthouder bieden ondersteuning voor twee actieve eSIM's.
De meeste Android-toestellen met dualsim-functie hebben ruimte voor twee fysieke simkaarten. Apple heeft een iets andere benadering gekozen: er is ruimte voor één simkaart en daarnaast kun je de eSIM gebruiken voor een tweede mobiele abonnement.
Voordelen eSIM
Bespaart ruimte in je telefoon, omdat batterijen steeds groter worden. De eSIM is minder fraudegevoelig. Het wisselen tussen telefoons is simpeler. Eén toestel voor twee nummers: je kunt zowel je privénummer als je zakelijk nummer op één apparaat gebruiken in combinatie met de Dual SIM .
Om te voorkomen dat je een simkaart krijgt die niet in je toestel past, leveren mobiele providers vaak een 3-in-1 simkaart mee. Deze is even groot als de standaard sim, maar laat je de 2 kleinere soorten uit de kaart drukken. Zo heb je altijd het juiste formaat simkaart bij de hand.
eSIM is beschikbaar voor Sim Only abonnementen en bij abonnementen met een toestel. Met PrePaid kan je geen eSIM bestellen. Alleen de nieuwste smartphones, zoals de iPhone 14 en Samsung S23 en nieuwere toestellen, ondersteunen de eSIM techniek.
Het wisselen van simkaart naar e-sim brengt geen kosten met zich mee en de feature werkt met alle mobiele KPN-abonnementen, uitgezonderd prepaid-aansluitingen en abonnementen die alleen data afnemen.
Open de app, klik op Toestel & Sim en kies voor Start (e)SIM-wissel. Volg het stappenplan en binnen een paar minuten is je eSIM klaar voor gebruik.
Nee, je kunt een eSIM-profiel maar één keer koppelen aan één toestel.
De naam zegt het al: een duo van simkaarten. Met een duo-simkaart heb je twee simkaarten met hetzelfde simkaartnummer en telefoonnummer. Je kunt deze twee simkaarten vervolgens in twee verschillende telefoons of, bijvoorbeeld, in een tablet en een telefoon plaatsen.
Daarnaast is de virtuele kaart sneller en veiliger dan een fysieke variant. Een e-sim kan immers niet gestolen worden en is gebonden aan een smartphone. Bovendien kunnen fabrikanten de ruimte die nu nog nodig is voor de fysieke simkaart voor iets anders gaan gebruiken, zoals een grotere accu.