Bij percussie beklopt de arts de organen van de patiënt met de vingers. Dit onderzoek doen artsen om de dichtheid, inhoud, begrenzingen en grootte van organen te onderzoeken. Met percussie kunnen ze ook vaststellen of er vloeistof of lucht aanwezig is.
Met percussie kunnen niet-luchthoudende organen (zoals lever en milt), tumoren, vrij vocht en gashoudende darmen van elkaar worden afgegrensd. Bij klachten van buikpijn kan percussie daarnaast een voorzichtige eerste stap zijn bij het inschatten van de ernst en de globale locatie van de pijn.
Soepele buik: Dit is de normale toestand van de buik. Als je een gezonde buik indrukt met een vinger, voelt deze soepel aan. De buik beweegt mee met de vinger en valt na het loslaten weer direct op zijn plek, als een soort stevige pudding of gelei.
Methoden van het lichamelijk onderzoek
De volgorde is in het algemeen: inspectie, auscultatie, percussie en palpatie. Zowel uitgebreidheid als volgorde zijn afhankelijk van de klacht en context waarin men de patiënt onderzoekt.
Wanneer op de buik geklopt wordt, dan wordt een hol geluid gehoord, als teken dat er te veel lucht in de buik zit. Te veel lucht in de buik wordt meteorisme genoemd. De bolle buik kan zorgen voor een gespannen opgeblazen gevoel in de buik en buikpijnklachten.
Je herkent het aan een dikke buik met een uitpuilende navel. Mannen hebben normaliter bijna geen vocht in de buikholte; vrouwen hebben, afhankelijk van de menstruele cyclus, gemiddeld 20ml vocht in de buikholte. Ascites komt daarom sneller voor bij vrouwen.
In dit gebied bevinden zich de geslachtsorganen, je blaas en het onderste deel van de darmen. Hier resoneren de diepste klanken in je buik: je oer gevoelens. In je onderbuik ervaar je gevoelens van veiligheid of – tegengesteld – (doods)angst. Hier kan je je thuis voelen op de plaats waar je bent, of juist 'unheimisch'.
Geen standaard labonderzoek meer: deze handelingen kan huisarts 'beter niet doen' Geen antibiotica meer bij een vervelende hoest, röntgenfoto bij een pijnlijke knie of laboratoriumonderzoek bij kinderen met buikpijn: niet ingrijpen is soms beter dan wel ingrijpen, zeggen huisartsen.
Meestal geen doorverwijzing voor een kind met buikpijn, niet ingrijpen bij een tenniselleboog, geen antibioticazalfje bij een rood oog.
Tijdens een lichamelijk onderzoek zal uw arts naar uw lichaam kijken en luisteren. Ook klopt of voelt uw arts aan uw lichaam. Zo kan de arts afwijkingen op het spoor komen van bijvoorbeeld de longen, de lever of het zenuwstelsel. Lichamelijk onderzoek vindt voornamelijk plaats aan de buitenkant van uw lichaam.
Het gevoel van een harde buik is meestal oncomfortabel, maar het zou geen pijn moeten doen. Als het pijn doet, dan kan er sprake zijn van echte weeën.
Klachten / symptomen dikke darm onsteking
Braken. Buikkrampen. Obstipatie. In ernstige gevallen: diarree en bloedingen.
Verklevingen kunnen voorkomen rond de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken, of op andere plaatsen in de buik. Meestal geven ze geen klachten. Een aantal mensen krijgt wel klachten. Zij krijgen bijvoorbeeld last van buikpijn, een opgezette buik en verstopping.
Een opgeblazen buik ontstaat vaak na een maaltijd. Het kan een onaangenaam gevoel zijn en ontstaat doordat het maag-darmkanaal is opgezwollen door een verstoring van de spijsvertering of doordat er een hogere aanwezigheid is van gas in het maag- en darmstelsel. Dat is dan wat zorgt voor het opgeblazen gevoel.
Voor het onderzoek gaat u op een onderzoekstafel liggen. De echografist brengt wat gel aan op uw huid. Daarna wordt de kop van het echoapparaat over uw buik bewogen. De echografist kan hierbij wat duwen.
De sterke spiertjes in de maag-en darmwand maken als het ware geen geluid als zij bezig zijn met verwerken van eten. Als gassen, vloeistoffen en etensresten samenkomen, maakt dit het knorrende geluid. Dat jouw buik dit geluid maakt, is hartstikke gezond.
Huisarts kan patiënt weigeren
De huisarts die u kiest mag u weigeren als nieuwe patiënt wanneer: u te ver weg woont; zijn praktijk vol is; hij niet kan instemmen met bepaalde zorgwensen, bijvoorbeeld een verzoek voor euthanasie.
Advies. U mag slechts bij hoge uitzondering weigeren om een behandelingsovereenkomst met een patiënt aan te gaan. Ervaringen van anderen zijn geen geldige reden om dit te weigeren. Het advies is om direct goede afspraken met de patiënt te maken over wat wenselijk is binnen de behandelrelatie.
Alleen de artsen die bij uw behandeling zijn betrokken hebben het recht uw medisch dossier in te zien.
Dan kunt u een klacht indienen bij de Geschillencommissie Zorg. De Geschillencommissie bekijkt uw klacht en bepaalt of de zorgverlener inderdaad een fout maakte. De Geschillencommissie kan besluiten dat de zorgverlener uw schade moet vergoeden. De maximale schadevergoeding bij de Geschillencommissie is € 25.000.
Een huisarts mag jou als nieuwe patiënt wel weigeren in de volgende situaties: Wanneer de huisartsenpraktijk vol zit. Jij als patiënt een reisafstand hebt van langer dan 15 minuten tot de huisartsenpraktijk. Jij een andere opvatting van zorg hebt dan de huisarts.
De patiënt mag verwachten dat de huisartsenpraktijk: ‒ beschikt over alle benodigde medische middelen, zoals verbandmateriaal en medicatie voor behandeling en diagnose; ‒ ervoor zorgt dat de medische middelen geschikt en direct beschikbaar zijn voor gebruik.
Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook hogere maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.
Last van de buik en stress
Heeft u veel last van stress? Dan kan dit een negatief effect hebben op uw buik en darmen. U kunt hierdoor verschillende klachten ervaren, zoals een opgezette buik, maagpijn en darmproblemen. Zeker bij chronische stress is het belangrijk om actie te ondernemen.
Bij angst gaat een signaal van de hypofyse naar de bijnieren waar stresshormonen als adrenaline en cortisol aangemaakt worden.