Kijk en luister goed naar uw kind De eerste signalen van een benauwdheid zijn over het algemeen: kuchen, hoesten en/of piepen, toenemend snel ademen (soms ook een snelle hartslag). Het kind is humeurig, onrustig en/of moe (wil niet spelen/slapen).
Het slijmvlies in de keel wordt daardoor dikker, waardoor je kind het benauwd krijgt en het hard moet hoesten. Het is een zware blafhoest en klinkt een beetje als een zeehond.
Bel MET SPOED uw huisarts: als uw kind benauwd is of een piepend geluid maakt bij het ademhalen.
U kunt kortademiger zijn in een liggende houding dan wanneer u zit of staat, omdat vocht in uw longen (stuwing) onderhevig is aan de zwaartekracht en dus een groter deel van uw longen vochtig wordt (vergelijkbaar met vloeistof in een fles die rechtop staat en vervolgens op zijn kant wordt gelegd).
Na een paar dagen worden de meeste kinderen weer beter. Maar uw kind kan ook een erge ontsteking in de longen krijgen. Vooral als uw kind nog een baby is.
De belangrijkste symptomen van een longontsteking bij kinderen zijn: hoesten van slijm (soms met wat bloed), koorts en een snelle ademhaling. Je kind kan ook last hebben van benauwdheid of kortademigheid en rillen of klappertanden.
Vaak wordt een infectie met het RS-virus niet opgemerkt, omdat de klachten bij de meeste kinderen op een gewone verkoudheid lijken: een verstopte neus of loopneus, hoesten en soms oorontsteking. Meestal blijft het hierbij en knapt het kind gewoon weer op.
Er mag als het nodig is elke 3 uur 4 puffen Ventolin/Salbutamol blauwe puf) gegeven worden (ook 's nachts). Maximaal 8 keer 4 puffen per 24 uur.
Bij de meeste mensen die na 3 maanden nog wel klachten hebben, gaan de klachten weg in de maanden erna. Weinig mensen houden langer dan 6 maanden klachten.
Je kan het slijm in de keel van je kind helpen losmaken door te stomen met heet water. Let wel op dat je kind zich niet verbrand aan het water! Je hoeft verder niets toe te voegen aan het water, deze middelen werken niet en kunnen de slijmvliezen nog meer irriteren.
Bij mensen met een snelle ademhaling waarbij slechts weinig lucht wordt in en uitgeademd, kan buikademhaling wel goed werken. Ook het versterken van de ademspieren kan u ademhaling verbeteren en daarmee uw benauwdheid verminderen.
Adem met je middenrif (door de buik)
Ze ademen vanuit de borst. Door te ademen vanuit je buik word je vanzelf rustiger. Het vermindert stress en is de natuurlijke manier om te ademen. Je longen kunnen zo beter hun werk doen, je masseert je organen en je voelt je rustiger.
Adem rustig in via de neus, let erop dat u niet te diep inademt. Adem langzaam uit via een kleine opening van uw mond (getuite lippen), de uitademing wordt hiermee langer dan de inademing.
Sommige mensen worden erger ziek door RS virus: baby's jonger dan zes maanden en in het bijzonder baby's die te vroeg geboren zijn. kinderen jonger dan 2 jaar, vooral als ze ook nog een ziekte hebben aan bijvoorbeeld de longen of het hart, of als ze door een ziekte minder afweer hebben.
Naar schatting hebben tussen oktober 2021 en mei 2022 ongeveer 795.000 mensen griep gehad. Mensen zijn vooral ziek geworden van het type A(H3N2) griepvirus.
Bronchitis ontstaat vaak na een verkoudheid of griep. Je hebt eerst last van een droge hoest, maar later hoest je ook slijm op. Vaak klinkt het hoesten niet fijn: je hoest diep en/of piepend.
Meestal raken eerst uw bovenste luchtwegen geïnfecteerd waardoor u last krijgt van een verkoudheid of keelpijn. Als de infectie zich uitbreidt naar de lagere luchtwegen tot aan de longblaasjes ontstaat er een longontsteking. Door de infectie zwelt het slijmvlies op en wordt er meer slijm geproduceerd.
De meest voorkomende klachten zijn neusverkoudheid en hoesten. Bijna alle kinderen krijgen voor ze twee jaar zijn een infectie met dit virus. Vooral baby's kunnen soms ernstig ziek worden. Ze krijgen dan een longontsteking en worden benauwd.
Bij bronchitis zijn de slijmvliezen van de kleine vertakkingen in de longen ontstoken. Hierdoor moet u hoesten en heeft u last van slijm. Bij een longontsteking zijn de kleine vertakkingen van de longen en de longblaasjes ontstoken. Hierdoor voelt u zich benauwd en heeft u moeite met ademen.
Als u niet erg ziek bent wordt vaak eerst afgewacht of de lage luchtweginfectie binnen een paar dagen vanzelf over gaat.
Als een virus de oorzaak is van een luchtweginfectie dan bestaat er maar één behandeling: uitzieken. Een bacteriële infectie kan met medicijnen aangepakt worden. Wanneer uit onderzoek blijkt dat er meer aan de hand is, ziet uw kind onze kinderarts. Hij doet eventueel verder onderzoek of kiest een passende behandeling.