Wat eten muizen? Huismuizen eten alles, maar ze houden het meest van noten, granen en peulvruchten. Populair zijn ook vette producten, zoals boter, kaas en spek. Daarnaast is de huismuis gek op zoet voedsel, want van suiker krijgt het beestje veel energie.
Muizen lusten werkelijk alles en zijn niet kieskeurig wat voedsel betreft. Ze smullen van granen, noten, zaden, fruit en peulvruchten en zijn gek op koekjes, snoep, brood, spek en allerhande broodbeleg. Ook eten deze knaagdieren insecten en larven en doen ze zich tegoed aan alle lekkernijen die ze in ons afval vinden.
Lokmiddelen die over het algemeen effectief werken zijn: chocolade, pindakaas, vet, boter, spek, granen, noten en vette zaden. Daarnaast werkt ook gekookt voedsel zoals salami of spek erg goed om muizen aan te trekken.
Muizen lokken: waar komen ze graag op af? Aantrekkelijk lokaas gebruiken voor uw muizenval is net zo belangrijk als het kiezen van een geschikte val. Nu zijn 'luxe' producten zoals kaas, spek of pindakaas favoriet bij muizen, maar u kunt het ook met zoete etenswaren proberen.
Het voedsel van de huismuis is zeer gevarieerd; het is een echte alleseter. Ze hebben een voorkeur voor granen, zaden, noten, wortelen, insecten, larven en wormen. Ze eten het liefst vet- en eiwitrijk voedsel. Koolhydraatrijk voedsel zoals fruit en groene planten worden minder vaak gegeten.
Gaan muizen vanzelf weer weg? Nee, je moet meestal in actie komen. Een paar muizen kunnen makkelijk een plaag worden. Bekijk de tips tegen muizenoverlast.
Muizen in huis zijn heel vervelend. Je hoort ze 's nachts rondlopen boven plafonds en in spouwmuren. Ze knagen aan etensvoorraden, kabels en isolatiemateriaal. Ze kunnen ziekten overbrengen en maken je huis vuil met muizenpoep en urine.
In veel gevallen kun je voedsel als lokaas gebruiken. Muizen zijn namelijk dol op kaas, pindakaas, noten en chocolade. Daarnaast kun je ook professioneel muizen lokmiddel inzetten. Dit lokstof heeft een sterke lokwerking waar muizen op af komen.
Huismuizen zijn dol op kaas, spek, chocolade en pindakaas. Daarnaast zijn er ook muizen die aangetrokken worden door noten, zaden, mais of een stukje wortel. Als je het lokaas niet goed werkt kun je ook professioneel lokaas gebruiken.
Vaak wordt gezegd dat muizen vooral 's nachts actief zijn. Dat komt omdat het dan overal wat stiller is dan overdag. Aan de andere kant: soms zijn muizen ook overdag actief. Bijvoorbeeld als ze erge honger hebben en daardoor toch gedwongen zijn om op zoek te gaan naar eten.
Muizen bouwen hun nest bij voorkeur op een rustige, beschutte plaats in de buurt van voedsel, zoals op het plafond, in de spouwmuur of op zolder. Maar ze kunnen hun nest ook achter de koelkast bouwen, onder het fornuis of in een keukenkastje.
Muizen drinken redelijk veel en moeten altijd beschikking hebben over vers drinkwater. Geef je muizen dit bij voorkeur in een glazen drinkflesje. Mocht je wel voor een plastic flesje kiezen, zorg er dan voor dat je dit buiten de kooi hangt zodat er niet aan geknaagd kan worden. Natuurlijk is een drinkbakje ook goed.
Muizen lokken
Het lokken van muizen kan met verschillende middelen, het beste kun je etenswaren nemen waar een sterke geur vanaf komt. Denk hierbij aan een stukje kaas, een lepel pindakaas of vleeswaren zoals spek. Andere lekkernijen waarmee je een muis kunt vangen zijn zaden, pitten of noten.
Muizen eten van alles en nog wat. Dit ongedierte is dol op groente en fruit, maar ook op allerlei etensresten die mensen weggooien. Daarbij komt dat de beestjes zich vaak te goed doen aan eten dat in een prullenbak, vuilniszak of container zit.
Er zijn verschillende oorzaken waarom muizen naar binnen komen. Een belangrijke reden is dat uw woning warmte en beschutting biedt. Ook muizen die zoeken naar voedsel kruipen vaak naar binnen. Zij komen af op etensresten of bijvoorbeeld het eten van uw huisdieren.
(Schoonmaak)azijn om muizen te verjagen
Je hebt maar een kleine hoeveelheid nodig op plekken waar de muizenplaag zich bevindt. Het wordt wel aangeraden om voorzichtig te zijn met azijn. Er kunnen oog- en huidirritatie optreden bij contact met een klein beetje azijn.
Vaak genoeg hoor je dat muizen niet in de val lopen en niets van het aas eten. In dat geval is het aan te raden om na te gaan of er geen ander voedselbron aanwezig is. Als lokaas voor een muis kun je best een blokje kaas, pindakaas met kanariezaad erover heen of een spekblokje gebruiken.
Door gebruik te maken van een apparaat dat geluid maakt kun je muizen wegjagen. Het geluid hoor je zelf niet, maar kunnen door muizen wel worden waargenomen. Muizen ervaren deze hoge tonen als vervelend en zullen daardoor op zoek gaan naar een andere verblijfplaats.
Plaats lokstof of ander lokaas (bijvoorbeeld kaas of pindakaas) in de muizenval. Let er bij het op spanning zetten van de klem dat je het triggerplateau niet aanraakt. Draag bij het opzetten van een muizenval altijd (rubber)handschoenen om te voorkomen dat muizen als gevolg van de menselijke geur op de vlucht slaan.
Er zijn verschillende geuren waar muizen niet van houden, zoals: eucalyptus, uiten, pepermunt, chloor en azijn. Sommige sterke geuren zijn niet altijd even prettig om in de slaapkamer te hebben. Daarom kun je ook gebruik maken van geluid om muizen te verjagen. Muizen beschikken namelijk over een ultrasoon gehoor.
In tegenstelling tot ons mensen, worden muizen niet naar koffie zaken getrokken door de geur van lekkere koffie – het gaat muizen meer om de aangename temperatuur en andere aantrekkelijke onderdelen, zoals de broodjes, taart en koeken die er vaak verkocht worden en de beschutting die ze er vinden.
Muizen zijn heel slim. Ze kunnen allerlei signalen interpreteren met hun reukvermogen en ze hebben een goed geheugen. Routes naar je keukenkastjes weten ze feilloos te vinden.
De muis wordt na zes tot twaalf weken geslachtsrijp. Huismuizen worden maximaal een jaar oud. Bosmuizen ook.
Muizen planten zich in een zeer snel tempo voort. Per jaar kunnen 6-10 nesten krijgen. Vrouwtjes kunnen tot wel 7-10 jongen per nest werpen. Hierdoor kan een muizenpaar tot wel 100 jongen per jaar krijgen.
Uitwerpselen: Muizen laten kleine, donkere en korrelvormige uitwerpselen achter. Je kunt deze uitwerpselen dicht bij de muurholte vinden of op plaatsen waar ze de muur binnenkomen of verlaten. Geur: Muizen hebben een duidelijke muskusachtige geur, die merkbaar kan zijn als je een grote plaag hebt.