Dat te nat hout slecht brandt komt omdat het verdampen van de groeisappen heel veel energie kost. Stookhout hoeft maar 20% te nat te zijn om 50% van de calorische waarde te verliezen. Met nat hout wordt het dus erg lastig om de kachel goed te laten branden.
Je hout zal vast weleens wat nat worden als de regen van opzij komt. Dit is niet erg! Als je hout goed op de wind zal de regen niet zomaar in je hout trekken en blijft je kern altijd goed droog. Om regen inslag zoveel mogelijk te voorkomen zet je de houtopslag niet met de open kant naar het (zuid-) westen.
Het brandhout mag een vochtigheidspercentage hebben tot maximaal 20 procent. Vers gekapt hout heeft een vochtigheidsgehalte van ongeveer 50 procent. Na een jaar drogen daalt dit tot ongeveer 28 procent en na 2 tot 3 jaar drogen heeft het hout het geschikte vochtigheidspercentage van 20 procent of minder.
Dit kan eigenlijk niet, brandhout dat eenmaal droog is zal door regen bijna geen vocht meer opnemen. Wel zal de buitenkant van het hout (schors) nat worden, dit is echter na een paar droge dagen weer verdwenen. Uiteraard geldt ook hier, “wat er niet aan komt hoeft er ook niet meer af”.
Het stoken van nat hout zorgt voor onvolledige verbranding. Bovendien geeft nat hout veel minder warmte en leidt het stoken van nat hout eerder tot roetaanslag en schoorsteenbranden. Stook geen hout dat geverfd, gebeitst of geïmpregneerd is. Ook sloophout, multiplex en spaanplaat zijn niet geschikt.
Vers hout bevat 80% vocht en dat moet er eerst uitdrogen. Want nat hout geeft veel minder energie en warmte. Het drogen duurt 1 tot 2,5 jaar. Es, linde, wilg en berk (1,5 jaar drogen) en fruitbomen, eik en beuk (2,5 jaar drogen) leveren favoriet brandhout.
Hoelang het hout precies moet drogen hangt af van het vochtgehalte bij het begin, het soort hout, het weer en de stukgrootte. Gekliefd hout in standaardmaat droogt tot ongeveer 28% in één jaar en tot onder de 20% bij twee jaar drogen.
Haardhout bewaren in de garage of tuin
In principe kan het haardhout op iedere plek worden opgeslagen waar vocht geen mogelijkheid heeft om erin te trekken. De twee meest gebruikte plekken om het haardhout te bewaren zijn in de garage of de tuin, waarbij wat ons betreft de tuin de voorkeur heeft.
Het is belangrijk dat het kopse hout vrij ligt en de waterdamp weg kan. Voor de droging is niet direct warmte nodig. Droge vrieslucht, zoals in de wintermaanden, werkt beter bij de droging dan vochtige warme lucht in de zomermaanden. Anders dan bij houtpellets kan stukhout nooit geheel droog en vochtvrij zijn.
Voor een volledige verbranding is het van belang dat het haardhout zo droog mogelijk is. Een te hoog vochtgehalte in het hout zorgt voor onvolledige verbranding en zorgt voor vervuiling van het milieu, de haard of kachel en rookkanaal.
De kachel wordt gebruikt als hoofdverwarming van de ruimte en je hebt een goed geïsoleerd huis. Bij een oudere kachel zonder hoog rendement zal je ongeveer 10/11 m3 per jaar gebruiken. Heb je een hoog rendement kachel dan vermindert het verbruik met 25 tot 30% en zul je 7/8 m3 per jaar verbruiken.
Relatief gezien branden onze haardhout soorten als volgt van kortst tot langst: Elzenhout - circa 1 tot 1,5 uur per blok. Berkenhout - circa 1 tot 1,5 uur per blok. Essenhout - circa 1,5 tot 2 uur per blok.
Gemiddeld zul je per jaar zo'n zes maanden moeten stoken (herfst en winter). Als je woning goed geïsoleerd is, heb je aan 7.5 kuub genoeg.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Houtvezels worden taai tijdens het drogen van het hout wat het kloven van het hout moeilijker maakt. Met name op de plekken waar het brandhout is doorgezaagd verloopt het indrogen sneller. Dit is de reden dat korte stukken hout sneller indrogen dan langere stukken.
Droog het hout altijd buiten. Ideaal is een open plek in je tuin zodat de wind langs alle kanten door het hout blaast. Plaats het hout liever niet tegen een muur tenzij het niet anders kan. Vermijd zeker de garage.
Hout wat we willen opslaan om later te gebruiken of om te drogen om het binnen toe te gaan passen moeten we oplatten. Door ruimte tussen de planken te creëren ontstaat er een luchtstroom langs de planken waardoor de planken vocht afstaan aan de lucht en rustig kunnen drogen.
Lucht en zonlicht zijn nu juist twee dingen waardoor hout sneller droogt. Door het hout binnen te plaatsen, kan het drogen tot twee keer zo lang duren als wanneer je het buiten laat drogen.
Een jaarlijkse prijsverhoging was gebruikelijk, maar de laatste tijd zijn de prijzen ongekend gestegen. Hoe kan dat? Er zijn drie factoren die er nu voor zorgen dat de prijzen stijgen; het geringe aanbod stamhout, de grote vraag naar haardhout en de instabiele gas- en energiemarkt.
Om aan gratis brandhout te komen kun je verschillende maatregelen overwegen. Je zou bijvoorbeeld langs de bouwmarkt of een houtzagerij kunnen gaan. Vaak hebben dit soort bedrijven een hoop restanten van het zaagwerk waar ze van af moeten.
Vooral als geïmpregneerd hout in aanraking komt met (vochtige) grond is de levensduur beperkt tot ongeveer 2 jaar.
Drogen is het beste middel tegen houtrot
Hout dat vochtig blijft is vatbaar voor aantasting, zorg er dus voor dat hout zo droog mogelijk blijft. Dit kan met door het hout te bewerken met verf, lak of beits. Impregneren is ook een manier om vocht voor een langere tijd uit de houtnerven te houden.
Droog hout is lichter in gewicht dan nat hout. Droog hout geeft een hol geluid al u twee stukken tegen elkaar aanslaat. De barst van droog hout is gemakkelijk te pellen. Nat hout is vaak nog groen van kleur.