Overeenkomstig met de vlaginstructie van de overheid staat het particulieren vrij om te vlaggen wanneer zij dat willen, je mag dus elke dag (ook op zondag) de vlag hijsen en neerhalen.
Zelfs als het buiten ijskoud is, kun je je was buiten te drogen hangen. Het droogt zelfs in de winter bij temperaturen onder het vriespunt. De reden hiervoor heet thermodynamica of sublimatie. Dit verwijst naar de overgang van een stof van een vaste naar een gasvormige toestand.
Bespaar tijd. In de zomer droogt je was vaak sneller wanneer het buiten hangt dan in de wasdroger. Zo duurt het drogen van je was in de wasdroger al snel anderhalf tot 2 uur, waar het in de zomer buiten in 45 minuten helemaal droog kan zijn.
Over een beetje regen hoef je je geen zorgen te maken. Regenwater is niet per se schoon, maar kleren die ermee in contact zijn gekomen kun je zonder zorgen aantrekken. Het belangrijkste is hoe snel je kleding opdroogt. Hoe langer de kleding vochtig blijft, hoe meer bacteriën en schimmel de kleding zal bevatten.
Buiten drogen is niet alleen een stuk gezonder. Het is ook beter voor de was. Wasgoed dat je buiten te drogen hangt, ruikt in het algemeen frisser dan wasgoed uit de droogtrommel. Bovendien zorgt de wind ervoor dat kreuken weinig kans krijgen.
Een stuk sneller droog
Vrijwel altijd droogt je wasgoed buiten sneller dan binnen. Op een goede lentedag was het wasgoed al binnen driekwartier droog. De gemiddelde tijd van een droogtrommel doet er algauw 2 uur over.
Je was binnen laten drogen zorgt bijgevolg voor een minder goede luchtkwaliteit. De plaats waar je je droogrek zet is dus cruciaal. Kies een plek waar het lekker warm is, liefst in de buurt van een raam waar licht en warmte binnenvalt. Vermijd, als het kan, de woon- en slaapkamer.
Houd je ruimte 'warm' tijdens de het drogen van de was. Dat betekent niet dat je de verwarming direct vol open moet draaien, maar wel dat het raam beter dicht kan blijven. Als je was dan droog is lucht je even flink door het raam wagenwijd open te zetten. De lucht die vol met vocht zit vliegt snel naar buiten.
Laat kleding buiten luchten
Overbodige wasje voorkom je door je kleding na het dragen te laten luchten. Hang je kleding na het dragen dus een half uurtje buiten voor een flinke oppepper! Vooral wollen truien en andere kwetsbare stoffen houden veel meer van een windje dan van de wasmachine.
Heb je een veranda of overkapping in je tuin? Bevestig dan een aantal waslijnen onder de overkapping en hang je kledingstukken eraan. Natuurlijk kun je ook een wasrek onder de overkapping plaatsen. Verder is het handig om de kledingstukken en handdoeken zo vroeg mogelijk buiten hangen.
Conclusie. Bij binnenshuis drogen van was neemt het vochtgehalte zeer sterk toe, waardoor huisstofmijten en schimmels welig tieren. Voor personen met een allergie of een verzwakt immuunsysteem kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen. Drogen doet u daarom best in een afzonderlijke ruimte of buiten, ook in de winter.
Ventileer je huis
Zorg er voor dat je goed ventileert en dat je frisse lucht binnen laat komen. Doe dus regelmatig een raam open. Frisse lucht voorkomt vochtschade en zorgt voor een gezond, fris binnenhuisklimaat. Het is belangrijk dat je de kamer waarin je vochtige kleding hebt drogen, goed ventileert.
De was buiten drogen kan prima, maar duurt langer
Als het droog en zonnig is, kan de was namelijk prima buiten hangen – ook als het wat kouder is dan nu. Toegegeven: het droogt wat trager, maar daar krijg je dan wel dat frisse, lentegevoel voor terug als je de was weer binnen haalt.
Hang de kleding daarom zo strak mogelijk op. Hang de was gespreid op: Om de lucht beter te laten circuleren en jouw wasgoed sneller te laten drogen, moet je het in verspringende rijen ophangen. Op die manier is de afstand tussen hen groter.
Op welke plek de was drogen in huis? Heb je geluk, gebruik dan een logeerkamer, de overloop op zolder of een ongebruikte kamer voor je droogrek. Zorg dat de ruimte genoeg geventileerd is zodat het vocht niet blijft hangen. Open een raampje en sluit de deur zodat de lucht kan circuleren.
Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller je was droogt. Maar dat wil niet zeggen dat je in de herfst en winter je was binnen moet drogen. Want ook de wind en de luchtvochtigheid spelen een rol. Zo'n winderige herfstdag of kraakfrisse winterdag zijn dus ook perfect om je was naar buiten te doen.
Mengeling met azijn
Dan is een mix van twee delen water met een deel azijn in een sprayflacon ideaal. Spray een beetje van het mengsel op je katoenen kleding of jeans en hang ze op een plekje waar ze kunnen luchten en drogen. Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat je favoriete jeans naar azijn zal ruiken.
Dit komt meestal door vochtigheid van kleding die nog niet helemaal droog is, muffe schoenen, een te volle kast of neergegooide vieze was op de bodem van je kast. Bovendien zijn de meeste kasten doorgaans geheel afgesloten. Hierdoor kan een kast niet goed luchten en ontstaan er vieze geurtjes en schimmel.
Vieze geur verwijderen
Dan kun je voortaan een kopje witte azijn in de trommel van de wasmachine doen, samen met je wasgoed. Azijn werkt ideaal qua deodoriseren. Ook is het altijd goed voor je kleding om ze buiten te laten drogen. De wind blaast dan eventuele slechte geuren uit je kleding.
"Uit onderzoek blijkt dat de lucht in veel slaapkamers ongezond is door te weinig ventilatie", zegt Van Meegeren. Het raam openen helpt dan uiteraard, maar dat zorgt met deze temperaturen wel voor kou in huis. Ook verspil je veel energie als je de verwarming aanzet met het raam open. Doe dat dus vooral niet.
Zonder goede ventilatie neemt het koolstofdioxidegehalte in de slaapkamer 's nachts toe. Dat is slecht voor je nachtrust. Uit onderzoek van de universiteit van Eindhoven blijkt namelijk dat je dieper slaapt en minder vaak wakker wordt als deze waarden in de lucht laag zijn.
Het is wel belangrijk dat de lucht in de slaapkamer voldoende verse zuurstof bevat en van goede kwaliteit is – bijvoorbeeld door de afwezigheid van fijn stof. Met open raam slapen aan een grote baan met veel verkeer wordt niet alleen omwille van het lawaai, maar ook omwille van de slechte luchtkwaliteit afgeraden.
Na het wassen kan je kleding wel fris ruiken, maar als het binnen hangt te drogen kan het met een nare geur opdrogen. Dit komt doordat het klam en vochtig is binnen, vooral in de zomermaanden. Hierdoor droogt de was ook klam op. Probeer, voornamelijk 's zomers, de was buiten te laten drogen.
Om te zorgen dat je zachte handdoeken niet ruw of hard worden, kun je ze eerst 10 minuten in de wasdroger steken. En ze dan warm en dampend buiten hangen. Zo voelen ze ook na het drogen in de buitenlucht nog steeds heel zacht aan.
Veel mensen gaan er vanuit dat de was in de vrieskou al helemaal onbegonnen werk is. Maar het tegenovergestelde is waar. Je was buiten drogen wanneer het vriest werkt juist super goed. Dit komt door het scheikundige proces van sublimatie.