In grotere wateren paait de snoekbaars doorgaans in de ondiepere oeverzones, in kleinere wateren is deze voorkeur minder duidelijk. De paaidiepte varieert van 1-17 meter #1. In de grote rivieren trekt de snoekbaars in de paaitijd naar stilstaand of zeer langzaam stromend water.
Om de een of andere reden zijn snoekbaarzen verzot op shads. Snoeken kun je vangen met pluggen, jerkbaits, shads, spinners, eigenlijk alles wel. Snoekbaarzen ook, maar shads steken er met kop en schouder boven uit. Maar zelfs als je voor het vissen met shads kiest, is het belangrijk dat je de juiste shads gebruikt.
Snoeken paaien in het vroege voorjaar, het liefst op ondergelopen weiland of op resten van vegetatie in een ondiepe oeverzone. Deze zone biedt aan de eieren en larven de beste mogelijkheden om op te groeien. Na het larvale stadium eet de snoek eet voornamelijk vis.
Op rivieren vind je de snoekbaars vooral op plekken die uit de stroming liggen, zoals havens en de uitgangen hiervan, in de buurt van sluizen, langs diepe kribben of op plekken waar warmer water in de rivier stroomt. Op stilstaand water dien je de diepste plekken te bevissen.
Snoekbaars is goed te vangen in de ochtend en in de avond.
Daarbij mogen ze met koudere omstandigheden maar wat graag dieptes op zoeken, tot wel 25 meter, puur om de elementen te vermijden. Natuurlijk gaan wij daar naar niet vissen, aangezien snoekbaars het loodje legt als je ze van grote diepte vangt. Raadzaam is om een maximale visdiepte van 10 meter te hanteren.
In de winter trekt de snoekbaars als dat mogelijk is naar zeer diep water. Veel snoekbaarzen leven dan op dieptes tussen de tien en twintig meter.
Snoekbaars vissen vanaf de kant doe je vooral met kunstaas shads. Je werpt de shad in, draait de lijn strak en draait hem met een aantal slagen van je vismolen naar je toe. Dan wacht je even om vervolgens weer met een aantal slagen van je vismolen de shad naar je toe te halen. Je kan hierbij ook je hengel wat bewegen.
Vissers op snoek, snoekbaars en baars hebben het meeste vertrouwen in pluggen, spinners en shads in de kleuren zilver, goud en rood.
Op 30 maart 2021 ving Duitser Andre Gießing op het Hollands Diep een snoekbaars van maar liefst 106 cm. De recordclaim die onlangs binnenkwam bij de recordcommissie van de BNRZ, werd goedgekeurd.
Zeker als het water kouder is en de aasvis wegtrekt van het grote water, volgen de snoeken maar wat graag de aasvis naar dit soort plekken. Zijsloten, vaarten, baaien, eigenlijk alles wat vast zit aan het grote water zijn goede plekken. Zeker als hier wat planten groeien, of misschien zelfs tussen huizen in.
Dit seizoen hebben er ook al weer 2 op het meetlint gelegen. Op het grote water is het zo dat de kleinere snoek vaak dichter bij de kant op circa 1 tot 2 meter diepte verblijft. Logisch natuurlijk. Op het diepere open water is een kleinere snoek een makkelijke prooi voor een buffel.
In ondiep water vang je vaak het beste als je met drijvende pluggen of spinners gaat snoeken. In dieper water werken diep duikende pluggen, zinkende pluggen maar ook shads het beste. De kleur die je kiest om mee te snoek vissen kan bepalend zijn voor succes. Natuurlijke kleuren werken vaak goed in helder viswater.
Snoekbaars heeft een voorkeur voor kleinere vis en eet ook dood aas. Baars eet voornamelijk nog kleinere levende prooivis. Roofblei begeeft zich voornamelijk in de bovenste waterlagen met flinke stroming, terwijl de snoekbaars foerageert nabij de bodem of obstakels.
Vis in de stad met licht kunstaas op snoekbaars en baars? Dan volstaat een niet te zware spinhengel of jighengel ook. Dit geldt ook voor dropshot vissen. Als je met de dropshot vist ben je het beste af met de dropshothengel, waar je zeker snoekbaars mee kan vangen.
Vis je op snoekbaars? Dan is een nylon vislijn van 24/00 – 28/00 beter. Snoekvissers vissen daarentegen liever met 30/00- 35/00 nylon vislijn.
Voor het vissen op snoekbaars met een kleine aasvis of een stukje vis is een enkele dreg (maat 4/6/8) of enkele haak ( maat 1/2/4) afdoende. De haak kan in het staartstuk van de aasvis bevestigd worden.
Shads van een centimeter of 10 zijn het meest geliefd. Goede shads voor snoekbaars worden onder andere geleverd door een merk als Fox Rage met hun Fox Rage Zander Pro shad, Fox Rage Slick Shad, en Fox Rage Spikey Shad. Maar ook de Iris V-Power en de Iris Popeye van Spro zijn goede vangers.
De snoekbaars heeft stevig visvlees, waardoor hij zich voor vrijwel alle bereidingen goed leent, zoals bakken, grillen, pocheren, stomen en garen in zoutkorst of bladerdeeg. In tegenstelling tot snoek, heeft de snoekbaars geen grote hoeveelheden graten, waardoor het ook met hele vissen fijn werken is.
De beste dikte van de lijn is een klein beetje afhankelijk van de heersende situatie, maar ligt grofweg tussen de 06/00 en 10/00. Snoekbaarzen zijn liefhebbers van obstakels.
De enige manier om ze snel en pijnloos te laten sterven is door ze te verdoven en/of hersendood te maken.
Dood aas snoekbaars vissen met de pen
Dit werkt het beste als we de aasvis of het stukje vis een centimeter of 10 a 20 boven de bodem laten zweven. Als je de dobber om de paar minuten zo nu en dan een rukje geeft, dan beweegt de aasvis mee en dat kan de snoekbaars aantrekken.
Het is een zoetwatervis. De snoek eet kleinere vissen zoals voorntjes, baarsjes en kolblei. Het verschil tussen de snoekbaars en de snoek is dat de snoekbaars meestal stekels heeft en de snoekbaars is een beetje grijs en heeft geen stippen. De snoek kan 10 jaar oud worden, maar ze worden meestal maar een paar jaar oud.
De snoekbaars behoort tot de familie echte baarzen. Er zijn weinig concurrenten of natuurlijke vijanden te vinden in Nederlandse wateren. Alleen jonge snoekbaarzen kennen voornamelijk een aantal natuurlijke vijanden. Zo kunnen ze gegeten worden door soortgenoten als baars, snoek, roofblei, maar ook de aalscholver.