Je kan zelfstandig en anoniem stoppen met drinken met de gratis Jellinek Online Zelfhulp Alcohol. Of hulp vragen via je huisarts. Mocht je last krijgen van ontwenningsverschijnselen, dan kan je huisarts je ondersteunen met tijdelijke medicatie om je de eerste tijd door te helpen.
Wat te doen tegen dronken zijn en misselijkheid om me morgen weer fris te voelen? Het belangrijkste is om voldoende water te drinken, wat te eten en rust te nemen, ook als je niet kunt slapen. Als iemand erg suf is of bewusteloos na veel alcohol, schakel dan direct medische hulp in.
Hoe sneller je alcohol drinkt, hoe sneller je dronken wordt. Door de warmte neemt de bloedtoevoer in je lichaam toe, waardoor de alcohol in je drankje sneller via je maag- en darmkanaal wordt verspreid. Hierdoor komt het sneller in je bloed terecht en voel je sneller dat je alcohol hebt gedronken.
Zorg dat je van tevoren genoeg water drinkt.
Neem af en toe een glas water, of sleep een Spa flesje met je mee. Je kunt ook met jezelf afspreken dat je een 1,5 literfles leegdrinkt. Zorg daarnaast ook dat je goed eet. Geef je lichaam voedingsstoffen om mee te werken gedurende de avond.
De studie wijst uit dat je het beste wodka of gin kan drinken om een kater te vermijden. De drankjes die je beter niet kunt drinken zijn rode wijn, rum, whiskey en witte wijn. Drink ook geen goedkope alcohol, deze staan erom bekend veel stofjes te bevatten die zorgen voor hoofdpijn.
1 Standaard glas alcohol wordt door de lever binnen 1 á 1,5 uur afgebroken. Het drinken van water heeft hier geen verdere invloed op. Het drinken van water tussen de glazen alcohol door en aan het eind van de avond helpen wel tegen een kater. Alcohol heeft namelijk een vochtafdrijvende werking.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): u bent 'aangeschoten', u kunt niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): u bent dronken, u kunt absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Als je veel drinkt, kan het verdovende effect van alcohol gevaarlijk worden. Alcohol verdooft ook belangrijke functies zoals je ademhaling en je hartslag. Je voelt je eerst versuft en moe. Als je dan nog meer drinkt kun je bewusteloos of zelfs in coma raken.
Het drinken van alcohol heeft een direct effect op je lichaam. De alcohol komt immers in de bloedbaan terecht en wordt zo in je lichaam verspreid. Na een 10-tal minuten bereikt het de hersenen en worden de eerste effecten voelbaar.
Normaal gesproken zit daar vloeistof tussen, maar als je een kater hebt, is dat minder. Een gemiddeld persoon kan ongeveer één drankje in een uur verwerken. Het beste wat je dus kunt doen, is tussendoor water drinken. Idealiter één glas water per glas alcohol.
Alcoholgebruik onder jongeren zorgt voor gezondheidsschade en alcoholproblemen op latere leeftijd. Jongeren zijn extra kwetsbaar. Niet alleen lopen ze sneller een alcoholvergiftiging op, ook zijn hun hersenen nog volop in ontwikkeling.
Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur 's avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed. Hoelang het precies duurt, verschilt per persoon. Er bestaan geen speciale middelen om de afbraak van alcohol te versnellen.
Guus Meeuwis en Manon Meijers: ze drinken al een jaar geen alcohol. Daphne Deckers raakt geen alcohol aan. Haar fitheid dankt ze dus niet alleen aan haar sportregime. Matthijs van Nieuwkerk houdt van alcohol, maar niet zoveel dat hij zijn gezin ervoor op wilde geven.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Dat je opnieuw nuchter wordt als je koffie drinkt, is dus een mythe. Er bestaat geen enkel middeltje om sneller nuchter te worden. De lever heeft zijn tijd nodig om alcohol af te breken en werkt in zijn eigen onverstoorbare tempo van gemiddeld anderhalf uur per standaardglas alcohol dat je gedronken hebt.
Effect van alcohol op slaap
Het drinken van alcohol kan effect hebben op de lengte en de kwaliteit van slaap. Uit onderzoek blijkt dat mensen sneller in slaap vallen na het drinken van een glas alcohol, het zogeheten 'slaapmutsje' [7]. Maar daarna is de slaap minder diep en onrustig [7].
Met een aantal dat oploopt tot meer dan 2.400 tieners per jaar, trekken verschillende artsen aan de alarmbel. Zo wordt ook het aloude thema van hersenschade weer vanonder het stof gehaald. Eén keer comazuipen (meer dan vier pinten binnen de twee uur voor meisjes, zes voor jongens) zou ons IQ met tien punten doen dalen.
2. Overmatig drinken. Mannen die meer dan 14 standaardglazen per week drinken en nooit meer dan 5 glazen per gelegenheid drinken overmatig. Bij vrouwen is deze norm iets anders: als zij meer dan 7 standaardglazen per week achteroverslaan en nooit meer dan 3 glazen per gelegenheid dan drinken zij overmatig veel.
Alcohol werkt niet alleen verdovend, maar ook ontremmend. Vandaar dat onder invloed van alcohol gevoelens dikwijls sneller en heftiger geuit worden. Ook gevoelens van kwaadheid zullen sneller geuit worden, en gemakkelijker uitlopen op verbale en/of fysieke agressie.
Slecht zicht, duizeligheid, slaperigheid en soms bewustzijnsverlies. Het slachtoffer heeft telkens de neiging in te dutten. Het slachtoffer voelt zich warm, is misselijk en geeft over, of heeft het gevoel te moeten braken.
Door de alcohol heb je veel mineralen verloren, waardoor je lichaam tijdens een kater naar zout eten verlangt. Het beste is om licht verteerbaar zout eten te nuttigen, omdat je maag het al zwaar genoeg heeft. Denk bijvoorbeeld aan soep en vleeswaren als rookvlees.