Volgens Van Dale is een 'oorzaak': “datgene wat noodzakelijk een zeker gevolg met zich brengt (voor zover iets anders dit niet belet), mbt. dat gevolg”. Bij 'reden' staat: “datgene wat de mens doet handelen of tot iets (ook een overtuiging e.d.) brengt”.
Een voorbeeld van een oorzaak en gevolg: ~ Het regent, dus ik word nat. De oorzaak is: het regent. Het gevolg is: ik word nat.
Een oorzaak is datgene wat een bepaalde omstandigheid of gebeurtenis teweegbrengt. Er wordt zowel in de natuur- als in de sociale wetenschappen gestreefd naar het aanduiden van de ware oorzaak van een bepaald iets.
Oorzakelijkheid, causaliteit, de wet van oorzaak en gevolg, causaal verband of causaal mechanisme is het directe mechanische verband tussen een oorzaak en een gevolg. Een waargenomen gebeurtenis is daarbij altijd het gevolg van een oorzaak die eraan voorafgaat.
Een oorzaak-en-gevolgdiagram, ofwel visgraatdiagram, is een methode om op een geordende visuele wijze een zo groot mogelijk aantal oorzaken van een probleem te zoeken en te inventariseren.
Oorzaakanalyse is het onderzoeken van de onderliggende oorzaak van problemen, zodat adequate oplossingen kunnen worden geïdentificeerd.
Het visgraatdiagram is ook wel bekend als het oorzaak-gevolg diagram vanwege de focus op het vinden van de oorzaken van een bepaald probleem. Om dit te doen, moet je het probleem onderverdelen in hoofdoorzaken, sub oorzaken en sub-sub oorzaken totdat je de echte oorzaak van het probleem hebt gevonden.
Om causaliteit aan te tonen moet je in staat zijn een directioneel verband tussen variabelen vast te stellen waarvoor geen alternatieve verklaringen te vinden zijn. Het verband kan uni-directioneel zijn (de ene variabele beïnvloedt de andere variabele) of bi-directioneel (beide variabelen beïnvloeden elkaar).
Een causaal verband betekent dat er een verband is tussen oorzaak en gevolg. Bijvoorbeeld een causaal verband tussen een onrechtmatige daad en alle schade die hiervan het gevolg is of tussen een ongeval en alle letselschade die hiervan het gevolg is.
Een (levens)partner is iemand met wie men een relatie heeft en met wie men het "leven" (voor een tijdje of letterlijk voor het hele leven) deelt (of wil gaan delen). Meestal woont men samen met een levenspartner.
reden waarom iets gebeurde. 1) Aanleiding 2) Aanstichting 3) Achtergrond 4) Agens 5) Beweeggrond 6) Beweegreden 7) Bron 8) Causa 9) Cause 10) Datgene waardoor iets geschiedt 11) Directe aanleiding 1... Datgene wat een gevolg (een verandering) te weeg brengt.
Oorzaak, gevolg
Signaalwoorden: want, doordat, daardoor, waardoor, dat komt door, als gevolg van, ten gevolge van.
Als er iets gebeurt omdat daarvoor iets anders plaatsvindt, noem je dat oorzaak en gevolg. Om de oorzaak en gevolg in een zin duidelijk te maken in een zin kun je woorden gebruiken zoals: daardoor, doordat, hoe komt het dat.
Een directe oorzaak wordt ook wel een aanleiding genoemd en is een gebeurtenis die meteen tot een historische gebeurtenis leidt. Dus een hongersnood of het neerslaan van een vreedzaam protest kan in bovenstaand voorbeeld aanleiding zijn tot het uitbreken van een revolutie.
Bij een directe oorzaak gaat het om de eerste reden waarom iets gebeurt. Bij een indirecte oorzaak gaat het niet om de eerste reden waarom iets gebeurt, maar juist om zaken die daarvoor gebeurd zijn.
Het woord 'waardoor' vraagt naar een oorzaak: iets wordt veroorzaakt door iets anders. 'Waarom' vraagt naar een reden: je doet iets om die reden.
Voor tegenbewijs is het afdoende dat het rechterlijk vermoeden van causaal verband wordt ontzenuwd. Kortom, je moet als aansprakelijk gestelde partij twijfel zaaien over de aanwezigheid van causaal verband, zonder dat je het ontbreken van causaal verband aan hoeft te tonen.
Wat is een causaal verband? Het vereiste van een 'causaal verband' duidt op de relatie tussen oorzaak en gevolg. Bij strafbaar handelen wordt altijd de vraag gesteld of er voldoende verband bestaat tussen de handelingen van de verdachte en het gevolg dat de verdachte wordt verweten.
Een redengevend verband is een zins- of alineaverband dat een reden tussen zinnen of alinea's aanduidt. Signaalwoorden die zo'n verband kunnen aanduiden zijn: daarom, want, omdat. Voorbeeld: "Voor het proefwerk geschiedenis had ik een slecht cijfer, omdat ik er te weinig voor geleerd had."
Causaal onderzoek: wat is het en waarom is het belangrijk? Causaal onderzoek valt in de categorie van concluderend onderzoek, omdat het zoekt naar een oorzaak-en-gevolg-relatie tussen twee variabelen. Net als bij beschrijvend onderzoek wordt in deze variant bewijs gezocht voor een idee van een persoon of organisatie.
5.2 Correlatie impliceert geen causatie
Dit betekent dat als twee factoren met elkaar samenhangen, dat nog niet wil zeggen dat er ook sprake is van een causale relatie, oftewel oorzaak en gevolg.
causaal - bijvoeglijk naamwoord uitspraak: cau-saal 1. wat een oorzaak aangeeft ♢ er is een causaal verband tussen snoepen en dik worden Bijvoeglijk naamwoord: cau-saal de/het causale ... ...
De zes M's staan voor mensen, machines, materiaal, methode, milieu en management. Deze categorisering leidt tot de bepaling van de meest geschikte maatregel om dat risico te elimineren.
Omdat goede Metingen de basis vormen om continu te kunnen verbeteren en Milieu vaak terug te leiden is naar Machine of Methode past Onprove in de praktijk 4 M's toe op productie gerelateerde probleem; Mens, Machine, Methode en Materiaal.
Het Fishbone- of Ishikawa-diagram, ook wel oorzaak-en-gevolg- of visgraatdiagram genoemd, is een grafisch hulpmiddel dat helpt bij het identificeren en analyseren van mogelijke oorzaken van een specifiek probleem of effect.