Amsterdam blijft stedenbouwkundig een toonaangevende stad in Europa. Er is een doorgaande traditie van bouwen op de menselijke maat, in een samenspel tussen bestuur en bevolking. Weinig steden zijn in de loop der eeuwen zo zorgvuldig ontworpen als Amsterdam. Er is wat dat betreft een sterke continuïteit in de stad."
Amsterdam is dé plek van tulpen, kanalen, woonboten en musea. Vele beroemde schilders woonden hier, en je kunt vele beroemde kunstwerken in de musea vinden. Natuurlijk is het toerisme van Amsterdam tegenwoordig gebaseerd op zijn imago als feesthoofdstad, maar er zijn nog veel meer redenen om de stad te bezoeken.
Het symbool van de Nederlandse hoofdstad is de grachtengordel, maar je vindt er ook heel wat musea over de geschiedenis van de stad en over grote kunstenaars. Breng bijvoorbeeld eens een bezoekje aan het Anne Frank Huis of het Rembrandthuis en vergeet ook zeker de hoogste schommel van Europa niet!
Waarom zijn er grachten? De belangrijkste reden is om controle te krijgen over het water. Amsterdam ligt in een nat, moerassig gebied. Door kanalen te graven voor het water konden de gebouwen in de stad droog blijven.
Wat cultuur betreft zit je in Amsterdam ook goed. Je vindt er uiteenlopende wereldmusea over kunst, geschiedenis en natuur, mooie hofjes en prachtige historische grachten. Maak je bezoek aan Amsterdam extra leuk met een kortingsactie van Social Deal. Ga je een weekendje weg of wil je op stedentrip naar Amsterdam?
Vancouver. Noemt zich de 'mooiste stad ter wereld' maar zeggen Seattle en Portland dat niet ook? Toch: deze moderne city, omringd door zee, regenwoud, strand en bergen, mag best kapsones hebben. Net als Las Vegas een ideale stad om te bezoeken tijdens een rondreis.
Bakker: "Amsterdam is onder andere zo mooi door de variatie in architectuur en is in de eerste plaats speciaal door de ideeën achter de grachtengordel. De sfeer in de stad blijft intact doordat de 'menselijke maat' - zeg maar de kleinschaligheid - volgehouden is."
Vooral in de grachtengordel zijn de miljoenenwoningen goed vertegenwoordigd, met de Keizersgracht als koploper.
Het water in de Amsterdamse grachten is nog nooit zo schoon geweest als nu en wordt alleen maar schoner. Dit komt onder andere doordat de grachtenpanden in de jaren 80 zijn aangesloten op het riool en sinds kort ook alle woonboten.
“ Naast haring zwemt er in het IJ volop bot, schol, zeebaars, zeeforel en kabeljauw. In de zoete delen van het IJ en in de grachten zwemmen onder meer allerlei soorten witvis, karper, snoek, snoekbaars en paling. Er zitten zelfs forse rivierkreeften.
Creativiteit, burgerschap, ondernemerschap en vrijdenken - het zijn vier karaktereigenschappen die volgens het Amsterdam Museum wel eens aan de basis zouden kunnen liggen voor de stad Amsterdam en haar inwoners.
Leefbaar, fijn om te bezoeken én goed om zaken te doen: Amsterdam is doorgestoten tot de top tien van meest populaire steden ter wereld. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van Ipsos. In de lijst met de populairste steden ter wereld stijgt de hoofdstad van nummer 13 naar nummer 9.
Vroeger heette Amsterdam Amstelredam daarna Amsteldam en nog later Amsterdam. Men spreekt in het Amsterdams ook wel van Mokum (afgeleid van het Hebreeuwse woord voor 'stad', "makom"). Het is één van de steden in de Randstad. De stad ligt in de provincie Noord-Holland, aan de monding van de Amstel en aan het IJ.
Rotterdam is ruimdenkend en geeft ruimte aan creativiteit. Wereldberoemde architecten als Rem Koolhaas hebben hun stempel gedrukt op de skyline van deze stad. Amsterdam is echt een stad voor mensen die gek zijn op oude gebouwen en gezellige smalle straatjes.
Amsterdam is volgens recent onderzoek van Bounce een van de meest romantische steden ter wereld. Onze stad eindigde op nummer drie, net onder San Francisco en Parijs. Amsterdam scoorde een 7,49 door de natuur, schilderachtige grachten, historische bezienswaardigheden en de hoeveelheid aan romantische restaurants.
Ontdek musea, grachten en parken tijdens je citytrip Amsterdam. "Werken van Nederlandse schilders als Van Gogh en Rembrandt kan je bewonderen in de vele musea. Dit maakt een bezoekje aan Amsterdam zeker de moeite waard!"
Het drinkwater in Amsterdam en omgeving is van de hoogste kwaliteit. Onderzoeksinstituut Het Waterlaboratorium meet de waterkwaliteit elke dag. Zo weet u zeker dat uw drinkwater altijd goed is. Een medewerker van Het Waterlaboratorium onderzoekt water onder een microscoop.
FAQ's Grachten van Amsterdam
De grachten hebben een gemiddelde diepte van 2,40 meter en een breedte van ongeveer 27 meter. De aanleg van de grachtengordel begon in 1613. Hoe oud zijn grachtenpanden? Grachtenpanden zijn vaak oud; de meeste stammen uit de Gouden Eeuw (17e eeuw).
Stap 1: water winnen uit onze bronnen
Ongeveer twee derde van ons drinkwater halen we uit het Lekkanaal bij Nieuwegein. Dit water zuiveren we daarna op een natuurlijke manier verder. Dat doen we in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Daarna gaat het naar onze zuivering in Leiduin bij Heemstede.
Amsterdam Oud-Zuid is een van Amsterdams mooiste en rijkste buurten. Met brede lanen, monumentale gebouwen, bijzondere boetieks en een aantal van de beste musea ter wereld.
Al eeuwenlang is Herengracht 502 een grachtenpand waarin gewoond en gewerkt wordt. Sinds 1927 is het pand de ambtswoning van de burgemeester. Daarvoor woonden er verschillende families, die het pand aanpasten aan hun eigen smaak en wensen.
Rotterdam, de tweede stad van Nederland, is vooralsnog een stuk goedkoper in vergelijking met Amsterdam. Sterker nog, Rotterdam komt niet eens voor in de top 25 van duurste gemeenten op basis van vierkante meterprijs. Mensen die binnen of naar Rotterdam verhuizen betalen gemiddeld €196.267 voor een woning.
Amsterdam is nog altijd de aantrekkelijkste stad om te wonen in Nederland. Dat is de conclusie uit het jaarlijkse onderzoek Atlas voor gemeenten, van onderzoeksbureau Atlas Research. In de Atlas voor gemeenten worden de 50 grootste gemeenten van Nederland op meer dan 50 indicatoren vergeleken.
Het Amsterdams behoort tot de Hollandse dialecten, meer bijzonder tot de Zuid-Hollandse dialecten. Een aantal kenmerken deelt het Amsterdams met andere Hollandse dialecten, zoals de vorming van verkleinwoorden op -ie en het gebruik van kenne voor kunnen.
Het slechts scoort de stad op het gebied van veiligheid, Amsterdam is daar terug te vinden op de 51e plaats. In de eindklassering eindigt Amsterdam op een derde plaats. Euromonitor prijst vooral het crowdmanagement van de stad op drukke plekken en tijdens evenementen.