Met een goedkoop wasmiddel kun je flink besparen: het duurste wasmiddel in de test kost maar liefst 5 keer zoveel als het goedkoopste. En voor het resultaat hoef je het niet te laten: de goedkopere wasmiddelen uit onze test krijgen de was net zo schoon als de duurdere.
Het huismerk van de Dirk en Dekamarkt, 1 de beste wit waspoeder, scoorde bijna net zo goed, maar is wel een stuk goedkoper, namelijk 3,30 euro in tijd van de test. Het huismerk kreeg een testoordeel van 8.5.
Conclusie. We testten het vloeibare wasmiddel en het poeder voor gekleurde was van de Action op vlekverwijdering. Het resultaat vergeleken we met het resultaat van een van de beste vloeibare middelen uit de laatste bontwastest.
Una (Aldi) biedt de beste prijs-kwaliteit verhouding
Het wasmiddel van de Aldi, Una, is redelijk goed in het mooi houden van kleuren, krijgt de was goed schoon en is bijzonder goedkoop, bleek uit de test. Vloeibare wasmiddelen behouden de kleuren van kleding over het algemeen beter dan poeders.
De Consumentenbond heeft weer wasmiddel getest en de grote winnaar gekozen. Het wasmiddel voor bonte was van Lidl is door de Consumentenbond als Beste Koop uit de test voor bontwasmiddelen gekomen.
Goedkope wasmiddelen net zo goed als dure
Met een goedkoop wasmiddel kun je flink besparen: het duurste wasmiddel in de test kost maar liefst 5 keer zoveel als het goedkoopste. En voor het resultaat hoef je het niet te laten: de goedkopere wasmiddelen uit onze test krijgen de was net zo schoon als de duurdere.
Wie wast met een A-merk als Ariel, Persil, Dreft of Robijn krijgt geen schonere was dan wanneer een huismerk wordt gebruikt. Uit een test van de Consumentenbond met 25 bontwasmiddelen blijkt dat goedkope merken van Aldi en Lidl niets onder doen voor A-merken.
Conclusie: voor wassen op lage temperaturen kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat dit sneller oplost. Op hogere temperaturen is waspoeder weer fijner in gebruik. Geen van de twee is dus op alle vlakken de beste keuze, maar het is wel slim om de twee middelen af te wisselen.
Het kleinere vakje met een I of 1 is voor het voorwasmiddel. Sommige wasprogramma's hebben geen voorwas, dus als je de voorwas overslaat, kun je dit vakje leeglaten. Voorwas is in principe alleen nodig bij heel vuile was. Als je wasgoed niet zo vuil is, kun je water en energie besparen door de voorwas over te slaan.
Klok feliciteert Albert Heijn met de nummer 1-positie beste wasmiddel voor de witte was. Hun waspoeder voor de witte was kwam als beste uit de test.
“Een fijnwasmiddel is milder voor de was dan een wit- of bontwasmiddel. Er zit bijvoorbeeld geen bleekmiddel in. Niet alle fijnwasmiddelen zijn geschikt voor wol en zijde. Kijk daarvoor op de verpakking.”
Unilever erkende voor de rechtbank dat Ariel beter vlekken verwijdert dan Robijn, maar vindt de vergelijking met twee doses misleidend. Dat zou suggereren dat het wasmiddel minimaal twee keer beter is, terwijl uit tests zou zijn gebleken dat het slechts zo'n 15 procent beter is.
Hoe kouder hoe goedkoper
Zo kost een wasje op 30 graden 14 cent per beurt. Hoe warmer je de machine instelt, hoe duurder het wordt. Zitten er geen grote of moeilijk uitwasbare vlekken of bacteriën in het wasgoed, dan kun je het beste gewoon op 30 graden wassen.
Als u regelmatig last hebt van olievlekken en vetvlekken, is een vloeibaar wasmiddel wellicht uw beste vriend. Maar als u extra vlekkenverwijderaars gebruikt, is poeder wellicht de beste optie. De populariteit van capsules, een relatief recente uitvinding, is snel gestegen.
Beiden maken effectief schoon
Bij korte wasjes kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat het sneller oplost. Dit voorkomt vlekken op je kleding. Ook wanneer je op lage temperatuur gaat wassen is wasmiddel een betere optie. Was je juist op hoge temperaturen, dan is waspoeder effectiever.
Een volle dop is genoeg voor een halfvolle trommel was met een normale vuilgraad en een middelmatige waterhardheid. Heb je minder was of zit de trommel helemaal vol, kijk dan op het doseeradvies op het etiket aan de achterkant. Je vindt hier precies hoeveel milliliter je per type wasmiddel nodig hebt.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Onderdosering. Met te weinig wasmiddel wordt je wasgoed niet goed schoon. Hierdoor kan de was gaan stinken, doordat vuildeeltjes achterblijven in je wasgoed en wasmachine. Tevens kan de was na verloop van tijd grauw en hard worden.
Gebruik 250 ml gedistilleerde witte azijn voor elke 4 liter water in de wasmachine om resten wasmiddel te verwijderen. Azijn kan kalk uit het water verwijderen. Het ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn gebruiken.
Vloeibaar wasmiddel: voor- en nadelen
Duurder per wasbeurt dan waspoeder, maar goedkoper dan waspods. Handig om gericht vlekken te verwijderen of om vlekken voor te behandelen.
Het merendeel van de kosten van de bekende wasmiddelen gaat op aan reclame en onderzoek naar gewoonten van de mensen. Die veranderen namelijk: als je als fabrikant even niet oplet, ben je je omzet kwijt.
Ariel en Robijn vind ik erg lekker. En in combinatie met mijn favoriete Wasparfum versterkt het elkaar en….. beide zijn daardoor zuiniger in gebruik! Want: je hebt veel minder wasmiddel nodig om je was lekkerder te laten ruiken en door het gebruik van Wasparfum heb ik eigenlijk geen (dure) wasverzachter nodig!
Ja, ze worden er heerlijk zacht van en bovendien ruiken ze hemels als ze uit de machine komen. Toch laat je de wasverzachter beter achterwege, wil je lang kunnen genieten van je handdoeken. Door de wasverzachter kunnen er zeepresten in je handdoeken achterblijven en gaan ze minder goed vocht opnemen.