Zelf het rijgedrag van uw hond afleren
De beproefde manier daarvoor is hetzelfde als bij het aan- en afleren van andere gedragingen: beloon uw hond voor het gewenste gedrag. Dat kan met een snack, maar ook met positieve aandacht. Let wel op dat u de beloning niet te vroeg geeft.
Rijgedrag brengt een euforisch gevoel met zich mee, omdat het kan leiden tot seksuele ontlading. Dit is vaak de oorzaak van honden die op knuffels, dekens of kussens rijden. Meestal is het ontstaan vanuit een spannende situatie, het rijden heeft de hond een prettig gevoel gegeven en dus gaat hij gedrag herhalen.
Meestal gaat het allemaal vanzelf over, met of zonder zaadlozing. Het beste kun je je hond dus met rust laten, of hem afleiden door bijvoorbeeld eten te strooien, of een kluifje te geven.
Het bestijgen van teddyberen, ander honden, kussen of zelf je been heeft negen van de tien keer niets te maken met seksuele driften. Maar het heeft te maken met spanning die hoog oploopt bij de hond. Overprikkeling of zich oncomfortabel voelen. De hond gaat dan opzoek naar een manier om zichzelf te kalmeren.
Samenvatting. Rijgedrag is het gevolg van stress, angst of/en frustratie waardoor er testosteron wordt aangemaakt. Het is een normale reactie om met een emotioneel overprikkeld lichaam om te gaan. Je hond kan er niets aan doen, het gedrag ontstaat vanuit een automatisme.
Honden likken hun soortgenoten als teken van onderdanigheid en zo krijgt het baasje, als hoofd van de roedel, vaak een gepaste tongzoen. De helft van de Nederlandse hondenbezitters kan zo'n kus wel waarderen en laat zich door hun hond in het gezicht likken.
Een liefdevolle blik doet daarom wonderen. Als een hond je lang, aanhoudend oogcontact geeft, is dat een manier om te zeggen: 'Ik hou van je'. Door dit terug te doen bij de hond, zeg je dit dus terug.
Fixeren – Lichaamstaal
Een fixerende hond is een hond die ononderbroken starend oogcontact heeft naar een prikkel. Je ziet hierbij dat de hond een gespannen lichaamshouding heeft. Wanneer een hond fixeert kan dit door de prikkel (bijvoorbeeld een persoon of een andere hond) als zeer onprettig worden ervaren.
Bovenop het hoofd, aan de oren, poten, benen en de staart zelf zijn gevoelige plekjes waar honden liefst gerust gelaten worden. Trage bewegingen, zacht masseren of lichtjes kriebelen zijn de beste methodes.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Wel kunnen wij verschillende redenen geven waarom-ie mogelijk dit gedrag vertoont: Je hond vindt het fijn bij jou. Je hond wil je graag beschermen. Je hond wil de situatie controleren.
Bij jonge kinderen wil je het bed zo leeg mogelijk houden. Dit betekent dat je geen kussens, dekens, knuffels en speelgoed in de ledikant legt. Je vergroot dan namelijk de kans op verstikking of andere gevaarlijke situaties voor je baby. Dit staat ook in de richtlijnen van het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid.
De beste manier om dat te doen is door duidelijk en consequent te zijn, de leiding te nemen (bijvoorbeeld tijdens wandelingen),en door regels te stellen en die rustig maar beslist te handhaven. De hond merkt zo dat zijn eigenaar een goede leider is die overwicht heeft en te vertrouwen is.
Wanneer een hond zeer zelfverzekerd is tegenover andere honden, zoals er ook dominante mensen zijn, spreken we van een dominante hond. Een dominante hond is over het algemeen niet agressief en vecht niet. Dit heeft hij niet nodig, door zijn lichaamstaal kan hij een andere hond precies duidelijk maken wat hij vindt.
Wetenschappers hebben aangetoond dat een hond zijn baasjes grotendeels op basis van diens gezichten herkent. Uit experimenten blijkt dat een hond zijn baasje wanneer deze het gezicht bedekt moeilijk kan herkennen. De studie bevestigt maar weer eens hoe sterk de domesticatie het gedrag van honden beïnvloedt.
Het op de rug liggen en/of het laten lopen van een plasje zijn 'deemoedgebaren'. Het heeft alles te maken met het vertonen van de lichamelijke kwetsbaarheid. Dit gedrag is soortspecifiek, wat betekent dat het aangeboren gedrag is.
Dat kan lukken. Natuurlijk moet je zelf nagaan of je viervoeter zich goed voelt bij deze methode. Want iedere hond kan anders reageren op deze situatie. Het is belangrijk dat het dier beide baasjes/bazinnetjes goed kent.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
Dat is een teken van agressie. De hond kan zich in het nauw gedreven voelen. Sommige honden vinden het fijn om bovenop hun hoofd geaaid te worden, maar start hier nooit mee. Ook knuffelen of omhelzen is uit den boze.
Ga rustig tegen je hond aanliggen
Zoals zonet gezegd: je hond knuffelen doe je best voorzichtig en met het wederzijds vertrouwen van je metgezel. Echter, je hond komt zo nu en dan misschien eens tegen je aanliggen of op je benen rusten. Dit is een teken van genegenheid en vertrouwen bij honden: een soort hondenknuffel.
Met name het gapen, het wegkijken en het uitschudden zijn manieren om sorry te zeggen en aan te geven dat ze niets kwaads in de zin hebben. Het vervelende is alleen dat mensen op dat moment zo gefrustreerd zijn dat ze eigenlijk de excuses van de hond niet meer zien of niet willen aanvaarden.
Poot opleggen; dit is aandachtvragend (aandachteisend) gedrag, bijvoorbeeld om geaaid te worden. Neus duwen; dit is ook aandachtvragend gedrag. Kop op arm of schoot leggen; dwingend om aandacht vragen. Op schoot gaan liggen; de hond neemt letterlijk en figuurlijk een hogere positie in dan de eigenaar.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.