Vooral voeding waar veel suiker inzit zijn ze dol op. Dit heeft te maken met het feit dat suiker ze extra energie geeft om te vliegen. Vanwege hun voorkeur voor zoet voedsel komen ze vaak op fruit en overrijp fruit af. Fruitvliegen leven soms ook in onze GFT container waar ze afkomen op organisch rottend materiaal.
Ze komen voornamelijk af op warmte, licht, droogte en de geur van (bedorven) voedsel of kadavers (muizen, ratten etc.). Maar ze kunnen ook per ongeluk je huis binnen vliegen als je een raam of deur open laat staan. Vliegen hebben geen klassieke nesten zoals andere ongedierte.
Dat doen ze om zich schoon te poetsen want vliegen die zien de wereld niet alleen met hun ogen maar ook met hun pootjes, mmm. Op deze pootjes zitten piepkleine haartjes en dat zijn hun zintuigen en hier ruikt, proeft en ziet de vlieg mee. Het is dus eigenlijk een soort vingertopje neus, tong en ogen in één.
Vliegen eten niets liever dan vuilnis, poep en rottende kadavers, om maar een maar dingen van hun favorieten te noemen. Een vlieg kan niet kauwen, - vandaar dat slurfje aan hun mond - dus als hij ergens zijn 'tanden' in wilt zetten, spuugt hij daar eerst op.
Vliegen houden ervan om eitjes in (rottende) voedselresten te leggen. Uit het ei komt een larfje, dat bij vliegen en muggen een made wordt genoemd. De maden kunnen zich direct voeden en groeien zo snel. De made vervelt 5 keer en wordt dan een 'pop' die zich vervolgens ontpopt tot vlieg.
Blauw is een van de kleuren waar vliegenogen het meest gevoelig voor zijn. De andere kleur is ultraviolet. De onderzoekers stelden dat vast door met minuscule elektrodes de neurologische respons in de vliegenoogjes te meten wanneer de diertjes werden blootgesteld aan licht van verschillende golflengtes.
“Sommigen hebben maar vijf uur per nacht nodig, terwijl anderen zeker negen uur slapen.
Vliegen hebben namelijk minuscule hersenen met slechts een honderdduizendtal neuronen. Wel hebben ze, net als mensen, ook een korte- en langetermijngeheugen. In dat laatste komt informatie terecht die belangrijk is voor hun overleven, maar 'de weg terug naar buiten vinden' maakt hier blijkbaar geen deel van uit.
Er is vast weleens een vlieg op je bord komen zitten, op je bagel beland of in je frisdrank aan het zwemmen geraakt. Uit onderzoek van de Pennsylvania State University blijkt nu dat het niet verantwoord is om dan nog verder te eten of te drinken. Iets met bacteriën en hygiëne.
Het is alleen meestal niet zo fris om een vlieg op te eten. Misschien heeft hij wel op een hondendrol gezeten. Dan zit er nog wat poep aan zijn pootjes en dat krijg je dan binnen als je hem doorslikt. Het is maar een klein beetje, dus je zult er niet gauw ziek van worden.
Hoogopgeleiden en personen met een hoog inkomen vliegen het meest. Ook vliegen mannen vaker dan vrouwen. Verder valt op dat het vooral de mensen uit (hoog)stedelijke gebieden of uit woonplaatsen nabij Schiphol zijn die vaker vliegen.
Vliegen gebruiken licht voor hun veiligheid.
Voor sommige insecten wordt een felle lichtbron mogelijk gezien als een noodbaken. Wanneer de insecten twijfelen, gaan deze insecten instinctief richting de lichtbron die meestal hoger ligt dan de gevaarlijke omgeving waar zij zich op dat moment bevinden.
Zo zijn er bacteriën gevonden als salmonella en zelfs insecten eitjes. Ook de Amerikaanse nieuwszender NBC ontdekte vuiligheid in het water. Niet alleen de tanks zijn niet goed schoon, ook de slangen waarmee de tanks worden gevuld, blijken vies.
In een vliegtuig om water vragen is namelijk een slecht idee. Watertanks worden zelden schoongemaakt, zo liet de voormalige steward Bobby Laurie aan Insider weten. Water kan bij elke bestemming worden ingeladen, waarbij het op oud water komt te liggen. Dat oude gedeelte is dus niet bepaald gezond om te drinken.
Per vloeistof geldt een maximum van 100 milliliter en je moet ze vervoeren in een doorzichtig plastic zakje. Je mag dus in principe een flesje water meenemen, zolang dit geen grotere inhoud dan 100 milliliter heeft.
Wanneer er storm op komst is of wanneer de lucht er droog is, zullen vliegen en muggen sneller bijten om hun dorst te lessen. Vlak voor de regen komen regenwormen tevoorschijn uit hun ondergrondse gangen, terwijl bijen zich net verstoppen voor slecht weer.
Het is eigenlijk een zeshoekig vlak met duizenden samengestelde ogen. Al die oogjes hebben lensjes. Vliegen kunnen met die ogen goed zien, maar ze kunnen niet focussen, dus ze zien niet heel scherp. Ze zien wel beweging, dus je hand of een krant zien ze aankomen en kunnen ze gemakkelijk ontwijken.
Kleuren zien
De meeste insecten zien kleur. Toch zien insecten de wereld niet zoals wij. Veel insecten zien namelijk UV-licht, terwijl dat voor ons onzichtbaar is. Bij sommige bloemen die voor ons helemaal geel zijn, zien insecten een vlek in het midden die wij dus niet kunnen zien.
Vliegenplaag op zolder
De klustervliegen gaan in het najaar in het zonnetje op de muur zitten om te drogen. Daarna via een kiertje of gaatje gaan ze naar binnen om te overwinteren. Op dat moment gebeurt het dat ze op het licht afgaan en u deze vliegen in grote getalen voor een zolderraam vindt.
Is het oppervlak glad, dan plakt hij zich vast met de kleefhaartjes, dat zijn een soort zuignapjes. Wanneer hij landt, plakt hij eerst zijn voorpootjes op het plafond en daarna volgt de rest van zijn lichaam erachteraan.
Vooral uitwerpselen van mens en dier vinden ze aantrekkelijk. Hierop legt een vrouwelijke vlieg gedurende haar leven zo'n 600-2000 eitjes, die spoelvormig en 1 mm lang zijn. Per keer worden 100-150 eitjes afgezet. Na 10-46 uur, afhankelijk van de temperatuur, komt een vuilwitte vliegenlarve (de made) uit het ei.