De eenvoudigste en goedkoopste manier om de grondwaterstand te meten is met behulp van een plopper/dompelklokje. De plopper is een hol buisje dat een “plopgeluid” maakt wanneer deze het grondwater raakt. De plopper hangt aan een meetlint, en kan bij verschillende firma's worden aangeschaft.
De grondwaterspiegel in Nederland bevindt zich over het algemeen binnen de 2 meter onder het maaiveld. Het grondwater kunt u daardoor gemakkelijk meten. In Nederland wordt de grondwaterstand uitgedrukt ten opzichte van het Normaal Amsterdams Peil (NAP).
Grondwater stroomt heel langzaam, vaak maar enkele meters per jaar, in de richting waar het waterniveau lager is.
Waternet houdt het grondwater in de gaten met peilbuizen. Op waternet.nl vindt u een kaart met peilbuizen en grondwaterstanden.
Zoeken naar grondwater kan door een gat te boren op een plek waar je denkt dat er een aquifer zit. Dit is al jaren een gebruikelijke methode, maar het risico is dat je soms geen water vindt. Bepaalde geofysiche methodes worden veel gebruikt om de aardkorst te scannen op zoek naar de verborgen lagen.
Zowat driekwart van het drinkwater dat De Watergroep produceert is afkomstig van grondwater, een kwart is afkomstig van oppervlaktewater. Zowel grond- als oppervlaktewater hebben een doorgedreven behandeling nodig, vooraleer het als kwaliteitsvol drinkwater bij jou thuis uit de kraan stroomt.
De eenvoudigste en goedkoopste manier om de grondwaterstand te meten is met behulp van een plopper/dompelklokje. De plopper is een hol buisje dat een “plopgeluid” maakt wanneer deze het grondwater raakt. De plopper hangt aan een meetlint, en kan bij verschillende firma's worden aangeschaft.
Het grondwaterpeil schommelt van dag tot dag en fluctueert doorheen het jaar. Het grondwaterpeil fluctueert doorheen het jaar. Gewoonlijk wordt het minst diepe punt bereikt eind maart en het diepste eind september.
Water in de kruipruimte of een vochtige kelder komt in veel woningen voor. Vaak is dit geen probleem. Kruipruimtes hoeven niet waterdicht te zijn en er kan water in staan zonder dat de bewoners dit door hebben. Bij een normale ventilatie heeft vocht onder je woning weinig invloed.
Grondwater is water dat in de grond zit. Het bestaat uit water dat, soms al duizenden jaren geleden, via het oppervlaktewater of als regenwater in de bodem is gezakt. Dit water zakt tot het een niveau bereikt waar de bodem geen water doorlaat.
Van 2016 tot 2021 is er jaarlijks in Nederland gemiddeld ruim 1,076 miljard kubieke meter grondwater opgepompt door waterbedrijven en de industrie. Omgerekend is dat 1.076.000.000.000 liter grondwater. Dat wordt gebruikt als drinkwater en als koelwater.
Wie bepaalt de hoogte van het grondwaterpeil? Waterschappen kunnen het grondwaterpeil aanpassen. Zij kunnen het grondwaterpeil echter niet zomaar verhogen, bijvoorbeeld omdat agrariërs dan last krijgen van drassige akkers waar ze niet met hun zware tractoren overheen kunnen rijden.
Dek de grond in de kruipruimte af met een folie van kunststof om verdamping van vocht te voorkomen. Blokkeer en sluit alle luchtopeningen en barsten in de kruipruimte, zodat er geen buitenlucht naar binnen kan dringen.
De kruipruimte stinkt vaak omdat de luchtvochtigheid te hoog is. Bij een te hoge luchtvochtigheid ontstaan er een ideale omstandigheden waardoor schimmels en bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen en verspreiden. Als dit proces eenmaal in volle gang is zullen diverse geuren zich verspreiden.
Een kruipruimte is een lage ruimte tussen de bodemafsluiting en de begane grond of vloer. De kruipruimte kan worden bestemd voor installatieleidingen. Het werken in een kruipruimte is een risicovolle activiteit. Als de werkzaamheden in kruipruimten noodzakelijk zijn, voer deze dan op een veilige en gezonde manier uit.
De grondwaterstanden in Nederland zijn na jaren van droogte weer op peil. Dat meldt het KNMI vrijdag. Het grondwater is met name aangevuld door de vele regen die de laatste weken is gevallen.
Het heeft de afgelopen tijd flink geregend, maar het grondwater is nog niet overal op peil. Volgens de waterschappen in de provincies Drenthe en Gelderland komen vooral de hoger gelegen zandgronden nog grondwater tekort.
Het is duurzaam om grondwater te gebruiken om je tuin te besproeien in plaats van drinkwater. Maar in tijden van droogte, wanneer jij je tuin wilt bewateren, heeft ook de natuur grondwater nodig om uitdroging tegen te gaan.
Met een professioneel geboorde bron wordt goed drinkwater gewonnen, deze bron boren we gemiddeld 40 à 60 meter diep met behulp van onze boorkraan. Hiermee kunnen grote capaciteiten water opgepompt worden voor grootverbruikers zoals agrarische bedrijven.
Kostprijs: grondwater is niet gratis
Net zoals bij het gebruik van leidingwater, betaal je ook kosten voor de afvoer en zuivering van je afvalwater. Jaarlijks betaal je een heffing op de waterverontreiniging (zuiveringsbijdrage) aan de VMM.
Je wilt een waterput boren
Je hoeft geen vergunning aan te vragen of een melding te doen als: de pompcapaciteit van de onttrekkingsinrichting niet meer bedraagt dan 10m3 per uur en; de put buiten een beschermd gebied ligt en; de put niet dieper is dan de maximale toegestane diepte op die locatie.
Ijzer kan je makkelijk testen door een glas met grondwater te nemen en er een scheutje bleekwater in te gieten. Als er ijzer aanweig is kleurt het water onmiddellijk bruin.
Bij voorkeur vul je het zwembad met regenwater of met leidingwater. Het is belangrijk dat je een zwembad nooit vult met grondwater. Dat bevat immers meestal teveel ijzer en veroorzaakt bruine verkleuring van het water.
Voor wie niet kan aansluiten op het reguliere leidingwaternet, is grondwater vaak ook de enige mogelijke bron van water. Toch is onze ervaring dat weinig opgepompt grondwater zomaar gebruikt kan worden zonder bijkomende filtering.
De kruipruimte is een (meestal) lage ruimte die onder de begane vloer van je woning zit. Het zorgt ervoor dat de woning niet direct de grond raakt zodat grondwater niet direct vloer en muren intrekt en het biedt ruimte voor leidingen die onder de vloer door lopen.