In het algemeen kun je zeggen dat hormonen en neurotransmitters, zoals corticosteroïden, vasopressine en serotonine agressie en stress reguleren. Stress is een belangrijke factor als het over conflict en agressie gaat. Als twee individuen verschillende belangen hebben, ontstaat een conflict.
Het stresshormoon cortisol, oftewel een lage spiegel ervan, is verantwoordelijk voor mannelijk agressief en asociaal gedrag, zo blijkt uit nieuw onderzoek. De studie suggereert dat cortisol agressief gedrag onderdrukt in stressvolle situaties (Biol Psychiatry.
Ook cocaïne en amfetamine (speed) kunnen bijdragen aan het ontstaan van geweld. Door gebruik van deze middelen worden slaap en vermoeidheid onderdrukt, neemt het zelfvertrouwen toe (overmoed) en is iemand alerter. Het lichaam kan in een toestand geraken die bedoeld is voor een noodsituatie (fight or flight response).
De oorzaken van agressie – risicofactoren
Door ziekte, geldproblemen, verslaving, medicijnen of drugs kunnen mensen ook sneller agressief reageren. Ook negatieve gedachten en gevoelens als angst, achterdocht, wantrouwen, gezichtsverlies of onveiligheid zijn ook vaak een trigger voor agressief gedrag.
Het STOP-principe is een veelgebruikte methode om te voorkomen dat een conflict escaleert. In het kort komt het erop neer dat je grenzen stelt aan de agressieve klant. De letters STOP staan voor: Stoom afblazen: Laat de persoon even uitrazen.
De periodieke explosieve stoornis is een psychische aandoening. Wie aan deze aandoening lijdt, kan zijn woede of drift niet beheersen en vertoont buitensporig gewelddadig gedrag. In het DSM-V is de aandoening ingedeeld bij de stoornissen van de impulsbeheersing.
Kort gezegd is boosheid een emotie waarbij er uiting wordt gegeven aan onderliggende frustraties. Een frustratie die overal over kan gaan, onbegrip van de omgeving of juist onbegrip over jezelf. Op het moment dat frustratie toeneemt, neemt ook de emotionele spanning toe.
Agressiviteit en agressie
Het gedrag overschrijdt de grenzen van wat algemeen acceptabel is in dit soort situaties en roept gevoelens van angst, pijn, verdriet en/of boosheid bij de ander op.”
Mensen die veel en vaak cocaïne gebruiken kunnen onaardige mensen worden. Ze kunnen snel boos en agressief worden. Ook kost cocaïne heel veel geld en daardoor kan je in de problemen raken.
Opvallend: alcohol scoort overall het slechtst (nog erger dan heroïne!), tabak en cocaïne zijn (persoonlijk en maatschappelijk) ongeveer even schadelijk, xtc, lsd en paddo's behoren tot de minst schadelijke substanties (wat niet wil zeggen dat ze ongevaarlijk zijn).
Cannabis is de meest gebruikte drug in Nederland, op enige afstand gevolgd door ecstasy, cocaïne en amfetamine.
Testosteron is een agressiehormoon. Het effect van testosteron op de meeste proefdieren is helder: mannetjes met meer testosteron in hun bloed zijn dominanter en agressiever. Toediening van de stof lokt zowel bij vrouwtjes als mannetjes dit gedrag uit.
De hormonen
- Oestrogeen staat erom bekend dat het zorgt voor een positief gevoel. Als je oestrogeen stijgt voel je je beter en kun je beter omgaan met stress. Je bent optimistisch en vol energie. - Testosteron zorgt ervoor dat je meer zin krijgt in seks.
Boosheid en woede komt meestal voort uit een zekere spanning in je lichaam die er uit wil. Doordat je wellicht een bepaalde onzekerheid hebt, onverwerkte stress vasthoudt of snel getriggerd wordt omdat je hoge verwachtingen hebt, uit deze spanning zich in een woedeaanval.
Denk hierbij aan trillende handen, dit zien we meestal wanneer iemand nerveus of angstig is, maar dit ongemak kan snel omslaan in plotseling agressief gedrag. Ook spiertrekkingen, het aanspannen van de kaak en een rode huid kunnen vroegtijdige voortekenen van opkomende agressie zijn.
Angstgevoelens horen bij het normale leven. Je kan in zijn algemeenheid wel stellen dat bij verwarde personen agressie vrijwel altijd voortkomt uit angst. Helaas wordt dat in het omgaan met deze mensen niet altijd onderkend. Als ze niet tactvol worden benaderd zullen ze zich verweren.
Uit onderzoek blijkt dat je in de 2 uur nadat je woedend bent geworden een 8,5 keer grotere kans hebt op een hartaanval. Het overkomt ons allemaal wel eens: een collega, je partner of een mede-weggebruiker haalt het bloed onder je nagels vandaan en een woede-uitbarsting volgt.
Boosheid is vaak een reactie op onrecht en onmacht. Onrecht dat je ziet gebeuren om je heen en het raakt je. Of het onrecht dat jou is aangedaan, recent of langer geleden. Onmacht: iets willen doen, maar je kunt het niet (meer).
Als je boos wordt, stijgt je bloeddruk en gaat je hart sneller kloppen. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam. Het kan het ook een destructieve emotie zijn, die zorgt voor verbittering, verharding en aanhoudende woede.
Antisociaal gedrag: Als je antisociaal gedrag laat zien word je niet alleen vaak boos, maar doe je ook dingen die echt niet mogen. Bijvoorbeeld schreeuwen, pesten, liegen en vechten. Ook maak je wel eens dingen stuk of steel je. En het kan zijn dat je weleens spijbelt of wegloopt.
Oorzaken kwade dronk
Dat heeft te maken met de genetische opmaak. Je genen bepalen de balans tussen de verschillende neurotransmitters die zich bevinden in de frontale kwab (het deel van je hersenen achter je voorhoofd), het beloningscentrum en de amygdala. Dit vormt de basis van bepaalde persoonlijkheidstrekken.
Fysiek geweld valt ook onder het Wetboek van Strafrecht, want dit is een strafbaar feit. Als je betrokken bent bij fysiek geweld is het noodzakelijk zijn om hier aangifte van te doen bij de politie.